Marketing Report
[Column] Henri Lessing: Waarom YouTube Shorts de TikTok-killer kan zijn column

[Column] Henri Lessing: Waarom YouTube Shorts de TikTok-killer kan zijn

TikTok, Instagram en YouTube dingen allemaal mee om de dominante speler te worden in de wereld van verticale video's. Vanaf 2023 hebben TikTok en Reels elk 1 miljard maandelijks actieve gebruikers, vergeleken met de 2 miljard maandelijks actieve gebruikers van YouTube Shorts. Hoewel dit ons geen volledig beeld geeft van het totale aantal bekeken uren op de verschillende platforms, wijst het er wel op dat YouTube Shorts, als nieuwkomer in de arena, de dark horse van de competitie is geworden.

In het domein van korte videocontent heeft creator AI-pocalypse een grondig experiment uitgevoerd om te ontrafelen welk platform heerst over de snelgroeiende wereld van de verticals. De uitkomst van het onderzoek was opmerkelijk. TikTok toonde respectabele kijkcijfers en betrokkenheid, terwijl YouTube Shorts uitblonk met exponentiële groei, een groter aantal abonnees en een breed scala aan betrokken kijkers. Opmerkelijk was echter de teleurstellende prestatie van Instagram Reels. In deze strijd wist YouTube Shorts de kroon te veroveren, dankzij het algoritme dat nieuwkomers een vliegende start geeft. Voor aspirant-contentmakers bevindt zich hier een ongekende kans om te profiteren van dit momentum.

De waarde van YouTube Shorts wordt niet alleen erkend door nieuwe creators, maar ook door gevestigde TikTokers en artiesten die de overstap maken. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Connor Price, een rapper uit de buitenwijken van Toronto, die tijdens de pandemie zijn TikTok-account startte met zijn unieke "spin the globe"-format en zo wereldwijde bekendheid verwierf.

Connor boekte opmerkelijk succes door willekeurige landen te selecteren en artiesten uit verschillende delen van de wereld uit te dagen om samen muziek te maken. Hij kreeg snel veel volgers op TikTok en Instagram Reels en bracht zijn fanbase samen op YouTube. Maar waarom YouTube? Omdat YouTube dé plek is waar alles samenkomt. Hier kunnen al je muziekvideo's, behind-the-scenes materiaal, live optredens en community-interactie harmonieus samenvloeien. En dan hebben we het nog niet eens gehad over YouTube Shorts, als een krachtige katalysator die nieuwe kijkers naar je kanaal trekt.

Wat onderscheidt YouTube Shorts van TikTok-video's? Allereerst is er het enorme bereik. Shorts trekken maandelijks 2 miljard kijkers, in tegenstelling tot TikTok, dat 'slechts' 1 miljard maandelijkse actieve gebruikers heeft. Maar aantallen vertellen niet het hele verhaal. YouTube biedt ook een multi-format benadering, waardoor je naast Shorts ook langere content kunt delen. Dit heeft bewezen dat artiesten die zowel Shorts als langere video's delen, een betere totale kijktijd en abonnementsgroei ervaren.

En er is meer goed nieuws! YouTube heeft aangekondigd dat Shorts beschikbaar is in zijn video reach-campagnes. Dit betekent dat adverteerders nu een verticale video van 60 seconden kunnen uploaden om kijkers te bereiken, een kans die eerder alleen beschikbaar was via Video action-campagnes en App Install-campagnes. Bovendien zijn verticale video's handig voor het opnieuw delen van content op verschillende platforms, waardoor je video's optimaal worden benut.

Wat betekent dit voor jouw video- of muziekmarketing? Het betekent dat YouTube Shorts niet alleen een krachtig middel is om jouw creativiteit te delen, maar ook een uitstekende manier om een breder publiek te bereiken. YouTube is niet zomaar een platform voor korte video's; het is een invloedrijke speler in marketing, waar creativiteit, community en bereik naadloos samenkomen. Dit is waarom het team van Age inzet op Shorts, en waarom ze gespecialiseerd zijn in effectieve contentstrategieën voor dit platform. Hier kunnen artiesten, merken en contentcreators bouwen aan een trouwe fanbase.

Henri Lessing is CEO van AGE Media

www.agemedia.group

Lees ook:

[Marketing Report TV] Jennifer Feaster over Age Media

13-11-2023 | 10:04:00
Jennifer Feaster, Managing Director bij Age Media, is te gast bij Marketing Report TV.

Kruidvat Cross Media Adverteerder van het Jaar 2023

19-10-2023 | 12:21:00
Kruidvat is door AGE Media voorgedragen als Cross Media Adverteerder van het Jaar en is door de jury uitgeroepen tot winnaar.

[Cross Media Adverteerder] Maurice van Susante over Kruidvat

03-10-2023 | 09:10:00
Kruidvat is door AGE Media voorgedragen als Adverteerder van het jaar en is nu ook genomineerd voor deze prestigieuze prijs. We spreken Maurice van Susante

Jennifer Feaster (AGE Media) over Homegrown influencers

07-09-2023 | 15:38:00
De meest waardevolle merkambassadeurs zijn je trouwe klanten, toegewijde medewerkers en nano/micro-influencers

Nominaties Cross Media Adverteerder 2023: Aldi, Birra Moretti, Hornbach, Kruidvat, Moeke, Samsung

29-08-2023 | 15:09:00
De Jury van de Cross Media Awards, onder voorzitterschap van Liedewij Hentenaar, maakt de nominaties voor Cross Media Adverteerder van het Jaar 2023 bekend 2023. Bureaus en exploitanten hebben hun klanten kunnen voordragen voor deze prestigieuze prijs

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.