Marketing Report
[Column] Ivaylo Kirov: Short form video’s: de toekomst van digitale marketing column

[Column] Ivaylo Kirov: Short form video’s: de toekomst van digitale marketing

POV: Het is 2013 en je scrolt door grappige Vine-video's op je iPhone 5s. In een oogwenk is de trend voorbij. Zeven jaar later zet TikTok opnieuw in op de korte video's en deze keer lijkt het erop dat ze hier zijn om te blijven.

Na het succes van het platform brengt Instagram Reels uit, lanceert YouTube YouTube Shorts en probeert Snapchat bij te blijven met hun Spotlights. Alle socialmediaplatforms springen op de trein van korte video’s en dit verandert de markt voor decennia.

Maar wat maakte het succes van korte video's zo geweldig? Heeft het echt het potentieel om de toekomst van sociale media te veranderen? En hoe zal deze langdurige trend de wereld van digitale marketing als geheel beïnvloeden?

Wat is short form video?

Laten we beginnen bij de basis: wat voor soort inhoud valt onder de term short form? Korte video's duren meestal minder dan 60 seconden, hoewel sommige marketeers beweren dat inhoud van minder dan 3 minuten ook onder die term valt. Bovendien moeten ze gemakkelijk te verteren zijn, meerdere keren worden bekeken en snel kunnen worden door gescrold. Trending platforms zoals TikTok, Instagram en YouTube, hebben momenteel gekozen voor het verticale mobiele formaat (9x16) als het meest optimaal voor korte video's binnen hun apps.

Waarom is het short form video zo populair?

Het platform dat korte video's tot leven bracht - TikTok - heeft in de afgelopen 7 jaar 1,53 miljard gebruikers gegenereerd. Bovendien wordt beweerd dat korte video's de voorkeur hebben van 96 procent van de consumenten en het hoogste ROI (return on investment) genereren. Als gevolg daarvan besteden gebruikers gemiddeld maar liefst 46 minuten per dag aan het bekijken van TikTok-video's.

Met andere woorden, voor de tijd die mensen vroeger besteedden aan het kijken van een aflevering van een populaire tv-serie, zien ze nu ongeveer 100 verschillende video's, elk met hun eigen boodschap en verhaallijn (de gemiddelde lengte van een TikTok-video is ongeveer 30 seconden). Al deze gegevens tonen een enorme aandacht voor het type korte video-inhoud en nog groter succes in het toepassen ervan in de meeste marketingstrategieën van bedrijven. Maar waarom?

Samenwerking bij contentcreatie

Met het groeiende aantal influencers met miljoenen volgers willen steeds meer gebruikers ook hun succes behalen. Een van de factoren die de snelle opkomst van platforms voor korte video's verklaren, is dus de vrijheid om zelf content te creëren en mensen over de hele wereld te bereiken. Ongeacht het aantal volgers of eerdere betrokkenheid, kan één stukje iedereen zijn 15 minuten roem bezorgen. En dit collaboratieve proces van contentcreatie legt de lat hoog voor andere sociale media platforms om bij te blijven.

Algoritme

Veel mensen zeggen dat ze zich aanvankelijk nogal losgekoppeld voelen van de inhoud die platforms voor korte video's hen bieden. Het is echter een kwestie van een paar uur scrollen door je feed totdat het algoritme je smaak en belangrijke interesses oppikt, totdat je merkt dat je 5 uur van je zaterdagmiddag hebt verspild.

Verminderde aandachtsspanne

Gedurende het afgelopen decennium, met technologie die ons dagelijks leven binnendringt en de drukke levensstijl die de samenleving doormaakt, is de dagelijkse routine extreem snel geworden. Dit heeft de lengte van de aandacht span van de gebruiker aanzienlijk verkort, tot het kortst mogelijke video-inhoud die een boodschap kan overbrengen.

Wat is de toekomst van short form videomarketing?

Hoewel het moeilijk is om duidelijk in de toekomst te kijken, zijn er verschillende opkomende trends die waarschijnlijk de wereld van videomarketing in de komende jaren zullen vormgeven.

Korte video's lijken een efficiënte manier om een dienst of product te promoten, maar dat betekent ook dat merken de hoeveelheid van dit type content beginnen te vergroten. Om consistent te blijven met de hoeveelheid, moeten marketeers de budgetten voor campagnes herberekenen, de capaciteit vergroten of uiteindelijk de kwaliteit van de videoproductie verminderen. De laatste optie lijkt in eerste instantie een aanzienlijk probleem. Maar de mogelijkheid om tegenwoordig snel videocontent te maken en bewerken met je telefoon, maakt de kwaliteit van de productie minder belangrijk en de kwaliteit van de inhoud erachter juist belangrijker.

Bovendien kan het voor veel marketeers behoorlijk hectisch zijn om de juiste mensen voor de camera te vinden. Acteurs, modellen en influencers worden minder relevant wanneer het gaat om dagelijkse content. Dus het betrekken van teamleden bij videoproductie wordt steeds populairder. Dit kan vaak conflicteren met de werkschema's, dus het toewijzen van de taak aan toegewijde makers is iets dat uiteindelijk in de meeste grotere bedrijven zal plaatsvinden.

Op dit moment hergebruiken veel merken hun content tegelijkertijd op verschillende platforms om tijd en middelen te besparen. Deze aanpak geeft echter niet altijd de gewenste resultaten, aangezien de algoritmes van de platforms op verschillende manieren werken. Uiteindelijk zullen marketeers verschillende vormen van op maat gemaakte content moeten ontwikkelen voor elk kanaal om efficiënt te zijn en het breedst mogelijke publiek te bereiken.

Nog korter?

En worden de video's nog korter? De optimale lengte op platforms zoals TikTok is al gedaald tot ongeveer 15 seconden, wat betekent dat het steeds uitdagender wordt om je boodschap over te brengen naar het publiek. Dit betekent ook dat de lengte van videomateriaal niet veel marge heeft om nog korter te worden. Marketeers maken al keuzes rondom de lengte van video's, afhankelijk van het aantal boodschappen dat ze willen overbrengen, het doelpubliek dat ze willen bereiken of het type platform dat ze willen gebruiken. Dit betekent dat de optimale lengte altijd afhankelijk zal zijn van verschillende factoren die in overweging moeten worden genomen voordat er belangrijke keuzes worden gemaakt.

Al met al zal de toekomst van videomarketing in digitale marketing altijd afhangen van twee belangrijke factoren in het proces: de marketeers en het publiek. Doelgroepen zullen altijd verlangen naar iets nieuws en onverwachts. Marketeers zullen altijd proberen aan die wens te voldoen en tegelijkertijd hun eigen doelen proberen te bereiken. En uiteindelijk draait het altijd om de delicate balans tussen beide kanten om de wereld van videomarketing vorm te geven zoals die er morgen uit zal zien.

Ivaylo Kirov is Junior Creative bij Positive, dat onderdeel is van Candid.

www.positivedigital.com

 

Lees ook:

[Marketing Report Radio] Sjef Kerkhofs (Positive): Communicatie is key voor een succesvolle fusie

04-03-2024 | 12:10:55
Sjef Kerkhofs is Managing Director bij Positive. Te gast bij Marketing Report Radio op New Business Radio spreken we hem over het cruciale belang van effectieve communicatie voor een succesvolle fusie

[Interview] Sjef Kerkhofs en Twan van Empelen over de overname van DUNKD door Positive/Candid

28-02-2024 | 15:15:00
Positive (Candid Platform) heeft onlangs het (short) video bureau DUNKD overgenomen. We spreken Sjef Kerkhofs, Managing Director van Positive en Twan van Empelen, de oprichter van DUNKD over deze overname

[Vacatures] Positive Digital zoekt een Lead Client Consultant

22-02-2024 | 06:44:00
Positive Digital is per direct op zoek naar een Lead Client Consultant · Full-time, Rotterdam

Webinar socialmediatrends en influencermarketing met Sjef Kerkhofs (Positive)

19-01-2024 | 09:38:00
Tijdens het webinar word je bijgepraat over diverse trends in social media en digital marketing.

Positive productiepartner voor content Welkoop

05-01-2024 | 14:01:00
Welkoop, met meer dan 150 vestigingen de grootste winkelketen voor tuin en dier in Nederland, gaat een samenwerking aan met digital first creative agency Positive
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.