[Column] Joyce Lopulalan: Dikke pret bij het digitaal gemeenteloket

[Column] Joyce Lopulalan: Dikke pret bij het digitaal gemeenteloket

De gemeente Haarlemmermeer is een vooruitstrevende gemeente. Naast de focus op sport hebben zij ook op het gebied van andere zaken een behoorlijk progressieve kijk op de aanpak van maatschappelijke onderwerpen en thema’s.

Zelf blijf ik graag ver van dergelijke instanties, omdat mijn beeldvorming bestaat uit immer negatieve ervaringen. Nu is het niet allemaal kommer en kwel, ik heb inmiddels ook wat positieve ervaringen. Maar daar maakt het verduurzamingsbeleid geen deel van uit.

Vuilnis(spel)regels

De huidige vuilnisregels in mijn wijk zijn simpel: papier, glas en plastic gaan in een gemeenschappelijke bak. Voor tuin- en restafval heeft elk huishouden de beschikking over een speciale gft- dan wel restafvalbak. Waarbij het tuinafval elke week wordt geleegd en het restafval eens in de twee weken wordt opgehaald. Dat vond ik al een bedenkelijke frequentie in de zomer, maar dit bleek zonder al te veel problemen haalbaar. Als je het deksel maar potdicht hield …

Uw gemeente innoveert!

Tot er plotsklaps een brief op de deurmat viel. Er ging iets wijzigen in het vuilophaalbeleid. Er gingen geruchten dat Nederlanders bar slecht waren in het scheiden van afval. Uit onderzoeken zou blijken dat het scheiden bij de milieustraten zelf veel effectiever bleek en dat er in veel gemeentes gedacht werd over het stoppen met ophalen van gescheiden afval. Dit klonk goed, maar mijn euforie verdween al snel. Dit was namelijk niet wat onze gemeente van plan was. Er kwam juist een extra container bij per huishouden voor het ophalen van plastic. Als gevolg van dit extra recyclen zou de restafvalbak worden omgeruild voor een standaard formaat. Om dit beleid toe te lichten, werd er maar liefst een dubbelzijdig drieluik bijgesloten. Want goed afval scheiden blijkt nog een kunst op zich te zijn.

Een kubje meer of minder.

Géén idee wat de impact was in liters. Ik had dit al als eerste instinker moeten zien. Wij vrouwen hebben totaal geen idee wat ‘een paar liter minder’ inhoudt. Ik besloot het maar te proberen. Ik kon altijd nog upgraden naar een grotere tegen een royale bijbetaling. Wat mij wel verbaasde is dat de ophaalfrequentie van alle bakken op twee weken ligt, behalve… de restafval container. Deze gaat van tweewekelijks naar een vierwekelijks ophaalmoment. Say what?

Mijn eigen milieustraat

Naast onpraktisch vind ik het spuuglelijk om drie containers met verschillende kleuren en afmetingen in mijn kleine tuintje te hebben staan. En kijk ik niet bepaald uit naar die paar hete zomerdagen die Nederland telt. Ik ga er dan ook van uit dat de gemeente extra budget heeft voor het ongedierte dat hiermee in de hand gewerkt wordt. Ik voorspel dat het een kwestie van tijd is dat zij deze ophaalfrequentie moeten herzien, omdat hun personeel weigert deze bakken nog aan te pakken in de zomer wanneer de levende organismen talrijk de bak uitkruipen. Het plaatsen van een vacature voor de rattenvanger van de Haarlemmermeer zou overigens ook niet misstaan in het huis-aan-huisblad. Tegelijkertijd verwacht ik een toename in creatieve manieren om van je vuilniszak af te komen.

Welk helder licht bedenkt zoiets?

Naast alle onderzoeken en tests die uitwijzen dat goed afval scheiden in de praktijk niet echt werkt, vraag ik mij werkelijk af wiens prestigeproject dit is. Blijkbaar iemand die dit heeft geopperd, in werking heeft gezet en geen weg terug ziet. Of iemand die zelf in een andere gemeente woont waar je nog ongelimiteerd huisvuil aan de wegkant mag zetten op de wekelijkse vuilnisdag. Wie zal het zeggen?

Inmiddels heb ik in ieder geval de grootst mogelijke restafvalbak in bestelling. Uiteraard tegen een fikse meerprijs en additionele administratiekosten. Maar die pijn neem ik maar voor lief. Hoewel ik mijn best doe, zal ik niet in de prijzen vallen als meest duurzame of milieubewuste inwoner van Haarlemmermeer.

Hecht jij wel aan duurzaam en milieubewust? Of ben je net als ik toch een gelegenheidsafvalscheider (is dat een woord?)? Je komt er achter via deze test: Wat voor type ben jij eigenlijk?

---

Joyce Lopulalan is Business Development Manager bij 4orange. Ze adviseert en begeleidt organisaties die voor uitdagende (data)vraagstukken staan. Maar bovenal is Joyce gewoon kritische consument en kijkt vanuit dit perspectief naar de wereld om haar heen. Maandelijks geeft ze een kijkje in zaken die haar opvallen.

4orange helpt bedrijven met ambitie naar the next level in data maturity!


www.4orange.nl

Lees ook:

[Column] Joyce Lopulalan: Leasen om te pleasen
[Column] Joyce Lopulalan: Natie der elektrificatie – iedereen aan de elektrische auto!
[Column] Joyce Lopulalan: Hoe mediablind ben jij?
[Column] Joyce Lopulalan: Never change a winning formula
[Column] Joyce Lopulalan: Bralballen en huppeltrutten

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.