Marketing Report
[Column] Joyce Lopulalan: Moeten we Valentijnsdag niet cancellen? #MeToo column

[Column] Joyce Lopulalan: Moeten we Valentijnsdag niet cancellen? #MeToo

De dag van de liefde staat weer voor de deur. Het moment om je (heimelijke) liefde kenbaar te maken dat je een oogje op haar of hem (of tegenwoordig ook hun) hebt. De (r)etailers spelen als vanouds weer in op de stumperds der liefde: de rozen en dozen chocolade zijn weer onbetaalbaar gemaakt. Ook de inboxen stromen weer over van de liefde(volle aanbiedingen). Maar... mag Valentijnsdag eigenlijk nog wel of moeten we deze dag maar cancellen? Want voor je het weet heb je een #metoo hashtag achter je naam. Iets waar je nooit meer vanaf komt.

Laten we er geen doekjes om winden. #MeToo is bedoeld om aandacht te vragen voor en het terugdringen van (seksuele) intimidatie, aanranding of misbruik door dit aan de kaak te stellen. Het is goed dat hier meer aandacht aan is besteed, en het moet ook zeker makkelijker zijn om hiervan melding te maken en vervolgens serieus te worden genomen. Ik denk dat juist het laatste nog wel eens te wensen overlaat, omdat me too-handelingen vaak onder onze neuzen plaatsvindt, maar men er de ernst niet van inziet. Onder het mom van een grapje, net iets te dicht in iemands aura staan of een schuine grap met een dubbele boodschap.

Maarja, hoe verhoudt dit zich tot Valentijn?

Ben je in deze tijden nog wel gemachtigd om anoniem je liefde te verklaren aan die ene (onbereikbare) knappe man of vrouw van je dromen? Het is in zekere zin een liefde die niet eerder beantwoord werd, dus waarom zit hij/ zij daar nu wel op te wachten? Als je het mij vraagt slaan we ook op dit onderwerp door, waardoor zelfs ik nu een paar keer nadenk voordat ik een foute opmerking maak, ik iemand onbedoeld een bijnaam geef of denk een goede grap te vertellen.

Foute grappen appen kan echt niet meer

Zo vertelde vriendin X onder een etentje dat ze erg ongemakkelijk werd van het hele me too gebeuren. Het begon allemaal met een collega die een foto via whatsapp naar haar werktelefoon stuurde omdat in een gesprek tussen collega’s tijdens een grap de term Prins Albert viel en zij geen flauw idee had wat dat betekende. Ook bij mij ging overigens geen belletje rinkelen, maar toen ze vertelde wat ze op haar telefoon ontving moesten we er allebei erg om lachen. Het had totaal geen bijbedoeling en de zender wist dat de ontvanger hier de humor wel van kon inzien. Niets mis zou je zeggen. Helaas ving een meerdere dit op en moest hier volgens policy melding van maken. Er volgde een gesprek tussen mijn vriendin en haar meerdere met de expliciete vraag of ze zich geïntimideerd voelde, of ze zelf hier melding van wilde maken en of ze al eens eerder dit soort dingen had meegemaakt. Oef, dat werd een lange kantoordag.

Meten met twee maten

Daar waar je op kantoor moet oppassen dat je niet te dichtbij iemand staat bij het koffiezetapparaat, een grap maakt die dubbelzinnig uitgelegd kan worden of net iets te lang kijkt naar een collega met een nieuwe outfit, laten we bij evenementen zoals festivals en dancefeesten dit weer allemaal los en zoeken we er niets achter. Afgelopen weekend stond ik op een mudvolle dansvloer en stonden we letterlijk kont aan kont. Niet mijn keuze, maar het was nu eenmaal een populair feest en op een dansvloer vervallen je rechten voor ruimte van je aura. Waarom doen we dan inmiddels zo spastisch op kantoor?

Normen en waarden

Laten we met elkaar afspreken dat we de reguliere normen en waarden hanteren: gewoon met je handjes van iemand afblijven die hier niet op zit te wachten, geen misbruik van je functie maken en jezelf even afvragen of een grap wel zo grappig is voor diegenen die deze te horen krijgen. Dan zijn we er toch? Iemand nog een goeie grap in de aanbieding? #DTV

--

Joyce Lopulalan is Business Manager bij www.futurefacts.nlde AI-partner van (inter)nationale organisaties. Maandelijks geeft zij als kritische consument haar mening over alledaagse zaken. Uiteenlopend van commercials en marketingcampagnes tot aan impactvolle toepassingen binnen haar werkveld. Joyce stelt feedback op haar columns erg op prijs. Laat je reactie achter via joyce.lopulalan@futurefacts.nl of 06-50415646.

www.futurefacts.nl

Lees ook: 

Budi & Thijs schrijven meest gelezen column van 2023

29-12-2023 | 10:15:00
In onze serie meest overzichtsartikelen mag deze natuurlijk niet ontbreken: de lijst met de meest gelezen columns van 2023

[Column] Joyce Lopulalan: Diepe buiging voor de rollende Nederlander

24-11-2023 | 09:26:58
Wist je dat in Nederland – naar schatting – 225.000 mensen in een rolstoel zitten? Permanent.

[Column] Joyce Lopulalan: Op de bon …

02-10-2023 | 09:04:00
Nee, ik heb geen reeks boetes ontvangen. Gelukkig niet. Hoewel ik daar een reeks columns aan had kunnen wijden.

[Column] Joyce Lopulalan: DOOH, oogballen en het nut van voorspellingen

28-08-2023 | 09:20:58
Een nauwkeurige, uitlegbare en bovenal transparante wijze van het bepalen van het DOOH-bereik is het belangrijkst in deze tijden.

Future Facts lanceert Data Science Factory

17-07-2023 | 15:27:00
Future Facts, onderdeel van de Hot ITem Groep, is acht jaar geleden opgericht met het doel om organisaties te helpen meerwaarde uit hun data te halen

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief