[Column] Menno Westinga: Speedmanagement hoger op de agenda
De economie, de markt en het consumentengedrag veranderen allemaal in razend tempo, de pandemie en geopolitieke conflicten hebben dit tempo van verandering verder versneld. Bedrijven herkennen deze uitdagingen, maar reageren vaak te laat.
Veelal, omdat ze het moeilijk vinden om mee te bewegen met deze snelle verschuivingen. Toch blijkt het vermogen om je aan te passen aan nieuwe omstandigheden bepalend voor succes. We vertellen je daar graag meer over. Neem drie minuten de tijd om daarna sneller vooruit te kunnen.
Drie veranderingen
Er vinden momenteel veranderingen plaats op drie niveaus: ten eerste het economische klimaat, ten tweede het koopgedrag van consumenten en ten derde de bedrijven waarvan de innovaties hen snel inhalen
De kosten van grondstoffen, energie en transport in de economische omgeving zijn binnen een jaar tijd tot hoge dubbele cijfers gestegen, waarbij de verzendkosten met maar liefst 123 procent zijn gestegen.
Daarnaast is het consumentengedrag enorm veranderd. Zo’n 88 procent van de omzet wordt gegenereerd via omnichannel consumenten die, afhankelijk van de situatie, on- of offline aankopen doen. Daarbij worden aankoopbeslissingen sneller genomen. Zelfs in het geval van duurzame, huishoudelijke apparaten wordt nu 30 procent van de aankoopbeslissingen binnen dezelfde dag genomen. Hierdoor is een flexibel omnichannel bedrijfsmodel onmisbaar geworden.
Ook de waardedimensies van consumenten veranderden tijdens de pandemie: de vraag naar duurzame producten steeg met 36 procent. Maar zo snel als de vraag naar biologische producten groeide, daalde deze door de forse prijsstijgingen van de afgelopen maanden. Dit laat zien hoe de trends waarop bedrijven zich moeten richten snel kunnen stijgen en dalen. Tot slot vindt er een verandering plaats in bedrijven. Producten die in de afgelopen twee jaar nieuw zijn geïntroduceerd, zijn goed voor 70 procent van de totale omzet.
Snelheid bepalend voor succes
Het onderzoeksinstituut GfK heeft aangetoond dat sinds de recessie van 2009 83 procent van alle merken gestaag achteruitgaat voor wat betreft merksterkte en marktaandeel. 17 procent van de merken heeft sneller gereageerd op veranderingsprocessen en is daardoor sterker geworden. De winnende merken hebben hun voorsprong sinds het begin van de pandemie vergroot. Snelheid is daarmee een belangrijke succesfactor binnen de verschillende marketinggebieden:
- Productstrategie met een sterke focus op innovatie. Bedrijven die sneller dan wie dan ook betere productinnovaties lanceren, vergroten hun marktaandeel.
- Communicatie, waarbij de ontwikkeling van sterkere, snellere cross-functionele samenwerking belangrijk wordt en hybride touchpoint-strategieën zullen gelden als kernelement voor merksucces.
- Prijs & promotie met adaptief prijs- en promotiemanagement als succesfactoren in een dynamische marktomgeving.
Echter, de belangrijkste maatregel is nog steeds een sneller innovatietempo bij het lanceren van nieuwe producten. Binnen ons House of Communication helpen we je om op basis van data de juiste keuzes te maken, dynamisch te zijn in je langere termijn focus binnen je marketingstrategie en jezelf zo te vestigen als een dynamisch merk.
Meer weten? Maak een afspraak om ook te horen hoe we met jou een passende en haalbare benadering van snelheidsbeheer voor jouw merk of organisatie kunnen ontwikkelen.
Menno Westinga is Managing Director van Mediaplus.
Gepubliceerd door: Saskia van Weert