Marketing Report
[Column] Michael van Kerkwijk: Generatie X - Help waar ben ik gebleven? column

[Column] Michael van Kerkwijk: Generatie X - Help waar ben ik gebleven?

Nog nooit is een doelgroep zo vaak belicht als Generatie Z. En vaak wordt die generatie vergeleken met de babyboomers. De maximale generatiekloof die tot uiting komt in de verschillen in mediaconsumptie, behoeftes, kledingstijl, levensopvatting, gedrag enzovoort. In die overdaad aan aandacht voel ik mij vergeten, overgeslagen en ondergewaardeerd. Is er op mijn de onzichtbaarheidsknop gedrukt voor mij en mijn generatie lotgenoten? Ja, ik heb het over Generatie X - de vergeten helden van de generatieshow.

Terwijl babyboomers op hun lauweren rusten en Generatie Z de werkgevers tot wanhoop drijft, vragen wij van Generatie X ons af of iemand zich nog herinnert dat wij het waren die een pad hebben geëffend tussen ouderwetse telefoons met draaischijf en smartphones die je gezicht kunnen herkennen. Echt, wij zijn de generatie die opgroeide met zowel cassettes als streamingdiensten. We hebben de opkomst van internet meegemaakt zonder dat we ermee werden geboren.

Glimmende jaren 80

Babyboomers worden vereerd voor hun protesten en culturele revoluties, en Generatie Z wordt geprezen voor hun technologische geletterdheid. En waar staat Generatie X? Nou, we zitten ergens tussenin, zoals altijd. We waren te jong voor de seksuele revolutie, maar we zijn opgegroeid en hebben leren om te gaan met de gevaren van aids. We zaten midden in de golf van jeugdwerkeloosheid maar surften ook mee met de glimmende jaren 80.

En laten we het niet hebben over de mode. Terwijl babyboomers teruggrijpen naar de hippiehemden en Generatie Z hun vintage jaren 90-outfits rockt, lijken de modekeuzes van Generatie X in de vergetelheid te zijn geraakt. Fluorescerende leggings en schoudervullingen waren ooit onze go-to stijlkeuzes. Misschien was het maar beter dat die modeperiode enigszins vergeten is.

Superkracht

En toch, ondanks de vergetelheid waarin we lijken te verkeren, hebben we een geheime superkracht: ons aanpassingsvermogen. We zijn de kameleons van de generaties, in staat om ons aan te passen aan de veranderende tijden zonder al te veel ophef te maken. We hebben de analoge wereld gedag gezegd en zijn soepel overgegaan naar de digitale wereld, zonder al te veel digitale incontinentie te vertonen.

Dus laten we een moment nemen om Generatie X in de schijnwerpers te zetten – zij die hebben geleefd in een tijdperk van verandering zonder te schreeuwen om erkenning. Laten we toasten op de generatie die heeft geleerd om het beste uit twee werelden te halen, zonder te klagen dat niemand hun dial-up internetproblemen begrijpt. We mogen dan wel vergeten worden in generatiediscussies, maar we zijn de lijm die de oude en nieuwe wereld bij elkaar houdt. Een kans voor de politiek, de werkvloer en…een nieuwe generatie influencers die de samenleving soepel door de noodzakelijke transities loodst.

Michael van Kerkwijk is eigenaar van The Comet Group, die bestaat uit de bureaus True Ideas en De Combinatie van Factoren.

www.thecomet.group

www.trueideas.nl

www.dcvf.nl

Gedrag beïnvloeden met creativiteit. Niet op gevoel, maar op basis van gedragspsychologie en ervaring met grote merken. Dat is wat wij doen. Digital, social, winkelvloer of massamediaal. Zodat jouw doelgroep in beweging komt. Niet voor niets zit ACT in onze naam en in ons DNA. Want to know how we make people act? Check www.dcvf.nl

Lees ook:

[Column] Rosanne van Oort over Odido: liegen bij de koffieautomaat

19-09-2023 | 07:57:00
Onder de beplakking op het glas van mijn kamer lopen de benen van Thomas. Ik kan nog net mijn scherm uitzetten voordat hij binnenkomt. ‘Secret project?’ vraagt hij. Ik beeld het draaien van een sleuteltje uit op mondhoogte. Hij zucht. ‘Pfff, hoe lang nog?’

Coen Zuijdervliet creatief directeur en partner DCVF

14-09-2023 | 13:30:00
De aanpak van DCVF is doeltreffend: het bureau combineert creatieve intelligentie met de nieuwste inzichten uit de gedragswetenschap

[Interview] Sanne Demir (DCVF): Wij benaderen marketingvraagstukken vanuit de lens van gedrag

07-09-2023 | 16:27:00
Sanne Demir is strateeg bij De Combinatie van Factoren. Zij is ook een van de juryleden bij de Content Marketing Awards

[Column] Sanne Demir - De Dans der Generaties: Van Disco tot TikTok

07-09-2023 | 10:13:00
In onze marketingwereld gaat het vaak over Gen Z. De generatie die alles op z’n kop zet. Eerlijk is eerlijk, wij doen er zelf ook aan mee.

[De Belofte 2023] Michael van Kerkwijk over Sanne Demir

26-07-2023 | 17:53:00
Tijdens Cross Media Awards 2023 op 18 oktober in PHIL Haarlem wordt bekendgemaakt wie De Belofte 2023 is. Wij vragen mensen die staan genoteerd in de M100 lijsten 2023 om één persoon voor te dragen. De Jury van de Cross Media Awards kiest eerst de genomineerden en daarna de winnaar. De voordracht van Michael van Kerkwijk is Sanne Demir, strateeg bij De Combinatie van Factoren

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.