[Column] Michiel Frackers: Een gigaton-industrie: CO2 verwijdering

[Column] Michiel Frackers: Een gigaton-industrie: CO2 verwijdering

Mammoth in IJsland: een voorbeeld van direct air capture (DAC) en koolstofopslag

Decarbonisatie, het verwijderen van koolstof, is uitgegroeid tot een kritiek instrument in de strijd tegen klimaatverandering, maar het lijkt ook veelbelovend als middel voor wereldwijde economische versnelling.

Als dat niet klinkt als een zin die ik vlot uit mijn toetsenbord laat rollen, dan klopt dat: het is een citaat uit het uitstekende rapport van McKinsey: ‘Carbon removals: how to scale a new gigaton industry.’ Dit rapport uit december vorig jaar had ik gemist, tot ik afgelopen week deze fascinerende podcast van McKinsey-mensen beluisterde en zocht naar meer informatie.

McKinsey focust op CO2 verwijdering

De altijd kritische McKinseyianen vinden vast dat ik hun onderzoek tekort doe in mijn samenvatting, maar uit hun rapport en de podcast kunnen een paar conclusies worden getrokken:

  • Koolstofkredieten spelen een cruciale rol bij het behalen van de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs (COP21). Koolstofkredieten stellen bedrijven in staat hun uitstoot te compenseren en klimaatneutraliteit te bereiken. Voor elke ton CO2 die een bedrijf reduceert of voorkomt, kan een krediet worden uitgegeven dat verhandeld wordt op de koolstofmarkt. Dit stimuleert innovatie en groene technologieën.
  • Er is grote twijfel over de kwaliteit van veel van de huidige koolstofkredieten, met name van het type oerbos waarbij credits worden uitgegeven voor het niet omhakken van bomen die er al jarenlang staan.
  • Op technologie gebaseerde verwijderings-methoden worden steeds belangrijker en zelfs goedkoper, dan natuurlijke oplossingen zoals herbebossing.
  • De capaciteit voor CO2-verwijdering (CDR genoemd, voor carbon dioxide removal) is nog ver van de benodigde gigaton-schaal om rond 2050 een CO2 neutrale wereld te bereiken.
  • Er is behoefte aan meer transparantie bij het verifiëren van de echtheid en duur van CO2-verwijdering, het vergroten van de liquiditeit voor efficiëntere handel, en het standaardiseren van kwaliteits- en validatieprocessen over verschillende markten. Het aanpakken van deze problemen zal de integriteit van carbon credits vergroten, scepsis verminderen en de markt vergroten.
  • McKinsey zou McKinsey niet zijn, als het rapport dat ze produceren niet een gigantische markt zou betreffen: en jawel, volgens de kritische McKinsey-geesten wordt deze CDR markt van technologie die CO2 verwijdert, liefst $1.2 biljoen groot: twaalfduizend miljard. In 2050 weliswaar, maar ik houd ze eraan.
McKinsey: Technologie die koolstof verwijdert wordt goedkoper, terwijl natuur-gebaseerde oplossingen duurder worden. 

Enthousiast over Tracer

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik zo opgetogen ben over het rapport en de podcast van McKinsey, omdat ik een project steun dat precies de geïdentificeerde problemen aanpakt en helpt een markt te ontwikkelen die volgens McKinsey dus tot een nieuwe gigaton-industrie uitgroeit: Tracer.

Tracer is het antwoord op de vraag: hoe schaal je de carbon credit markt van klein, ondoorzichtig en zonder liquiditeit, naar enorm, transparant en liquide? Dat is bijzonder, want tot nu toe zijn de oplossingen namelijk óf liquide óf transparant. Óf efficiënt óf betrouwbaar.

Tracer lost dat op met de elegantie van één smart contract, waarbinnen – dat moet gezegd – wel het maximale wordt gehaald uit wat er momenteel mogelijk is qua smart contracts. Voor de liefhebbers: de “secret sauce” is de combinatie van een fungible en een non-fungible token in hetzelfde smart contract waardoor het mogelijk wordt om kopers één portfolio te bieden met meerdere projecten als bron van de koolstofkredieten.

Vergelijk het met een ‘mandje’ aandelen bij fondsbeleggers. Op die manier carbon credits kopen van verschillende bronnen was tot dusver niet mogelijk, wat deze markt een hel maakte voor bedrijven die grote hoeveelheden credits inkopen.

Persistentie is de sleutel

Zo verzuchtte vorige week tijdens de GenZero Summit in Singapore de Chief Impact Officer van Salesforce, Suzanne DiBianca, dat ze bij aankoop van carbon credits voor miljoenen dollars als documentatie ‘een paar PDF-jes en met wat geluk nog een Excel-spreadsheet’ ontvangt. Alsof het 1998 is, maar dan in een miljardenmarkt!

Het bijzondere aan Tracer vind ik dat het grote kopers zoals Salesforce een oplossing biedt die juist wel de gevraagde volledige transparantie levert, door middel van een beoordelingsmodel gebaseerd op ‘persistentie‘; daarmee wordt gedoeld op de duur van de verwijdering van de koolstof. Door die persistentie als belangrijkste factor te kiezen – want sommige projecten zorgen voor verwijdering van honderd jaar en anderen van tienduizend jaar – wordt er ook gelijk voor gezorgd dat grote hoeveelheden CO2-verwijderingscredits makkelijk vergelijkbaar en dus verhandelbaar zijn.

Combineer dat met een makkelijk te begrijpen business model om het ecosysteem uit te bouwen (een percentage van het aantal gecreëerde carbon removal credits bij gebruik van het smart contract) en houders van de TRCR governance-token te belonen voor hun bijdragen, en je hebt een propositie waar ik wel van opknap.

Mij wel bellen

Ik deel dit niet alleen omdat het zelden voorkomt dat ik het zo hartgrondig eens ben met de McKinsey-mensen, die vaak enorm uitblinken in achteraf de toekomst goed voorspellen. Ik bedoel: zoek maar een McKinsey rapport uit pakweg 1994 waarin de doorbraak van het internet wordt voorspeld… precies. Maar ik dwaal af.

Want ik deel deze informatie vandaag omdat Tracer de mogelijkheid biedt om voor 31 mei tegen een early movers-fee mee te doen, dat is blijkbaar blockchain speak voor ‘zacht-prijsje-als-je-snel-bent-vriend’, voordat de public sale deze zomer start. 

De eerste informatie over hoe je kunt mee doen met Tracer staat hier in het Nederlands en hier in het Engels. Ik ken het internationale team, dat onder aanvoering staat van Chief Business Officer Gert-Jan Lasterie (Flabber, Coolblue, Mediahuis en auteur van dit standaardwerk over cryptovaluta) en verder bestaat uit specialisten uit de VS, Frankrijk, Singapore en Taiwan. 

Schroom niet om contact met mij op te nemen, want al ben ik geen expert in deze materie, ik licht graag toe waarom ik Tracer zo fanatiek ondersteun en mensen uitnodig hetzelfde te doen.

Spotlight 9: Aandeel Apple stijgt ondanks omzetdaling

Magie van Apple: omzet daalt, winstmarge stijgt, aandeel wint

“De rijen bij de flag ship store van Apple in Union Square en andere vestigingen over de hele wereld waren vroeger eindeloos lang, met hordes enthousiaste klanten die dagenlang kampeerden om als een van de eersten de nieuwste producten in handen te krijgen. Tien jaar geleden leek de Apple-hype onstuitbaar toen het bedrijf een gestage stroom hebbedingetjes onthulde.

Vandaag staat Apple echter op een kruispunt. Terwijl het in Cupertino, Californië gevestigde bedrijf worstelt om het enthousiasme van consumenten voor zijn producten van het afgelopen decennium nieuw leven in te blazen, meldde Apple zijn grootste kwartaalomzetdaling in meer dan een jaar.”

Zowel Reuters als de Washington Post wringen zich in bochten om toe te lichten hoe het kan dat het aandeel Apple steeg, nadat bij de kwartaalcijfers werd bekend gemaakt dat de omzet opnieuw was gedaald; met vier procent zelfs ten opzichte van een jaar eerder, tot $90.75 miljard. De nettowinst daalde echter slechts met twee procent, tot $23.64 miljard. Analisten leidden hieruit af dat Apple verhoogde winstgevendheid komt omdat het bedrijf efficiënter is geworden. Toch is de vraag voor Apple: ‘What’s next?’

Crypto krabbelt overeind

In bovenstaande grafiek lijkt Bitcoin te ontbreken, maar de koerswijziging was minder dan een procent en dat is voor het blote oog niet waarneembaar. Ethereum daalde harder, maar over de gehele week bezien zullen crypto-enthousiastelingen verheugd zijn dat Bitcoin weer klom naar boven de $60.000 en Ethereum opkrabbelde tot boven de $3.000. 

Sommige technisch analisten zijn ervan overtuigd dat altcoin-seizoen aanstaande is, maar minder optimistische zielen maken zich zorgen over de poging van de Amerikaanse SEC waarin wordt getracht om Ethereum te classificeren als een security, een belegging. Dat is onzin, maar daarover later meer in de podcast, die gepland staat voor lancering in juni.

Kort nieuws

“Musk deelde een diepere visie voor het product, dat hij wil uitbouwen tot een realtime synthesizer van nieuws en reacties op sociale media. Effectief wil hij AI gebruiken om het laatste nieuws en sociale commentaren rond grote verhalen te combineren, de compilatie live te presenteren en je via chat dieper te laten gaan.

“Naarmate er meer informatie beschikbaar komt, zal het nieuwsoverzicht worden bijgewerkt om die informatie op te nemen. Het doel is simpel: maximale accurate en tijdige informatie verstrekken, met vermelding van de meest significante bronnen.”

Ben erg benieuwd hoe nieuws à la Musk eruit gaat zien. Het was niet alleen hosanna voor hem deze week, want de marge van Tesla ligt door alle prijsverlagingen inmiddels op 5%, veel lager dan in de auto-industrie de norm is. Verder werden belangrijke medewerkers ontslagen, waardoor het onrustig blijft rond het bedrijf.

Microsoft CEO Satya Nadella maakte tijdens een bezoek aan Indonesië bekend liefst 840.000 mensen in het land te zullen trainen in het gebruik van AI en er $1.7 miljard te zullen investeren in cloud-diensten. Bij beide getallen rijst de vraag: hoe kwamen ze op dit getal uit?

Onlangs was Apple CEO Tim Cook ook in Indonesië, waar president Joko Widodo hem probeerde te overtuigen een fabriek neer te zetten, vooralsnog zonder succes. Indonesië zou met een Apple-fabriek kunnen profiteren van de moeizame Amerikaans-Chinese relaties.  

  • Startup incubator Techstars in de problemen

Ontslagen, bezuinigingen en intriges bij incubator Techstars, aldus deze onthullende reportage

  • Populairste iPhone app van Amerika: oude spelletjes!

Lange tijd geweerd uit de app store maar inmiddels gratis te downloaden: Delta. Speel Super Mario en andere oude Nintendo Gameboy games op de iPhone.

Datingapp Bumble werd beroemd omdat mannen moesten wachten tot vrouwen het eerste contact zochten. Gelukkig hielden weinig mannen hun adem in tot ze een keer een berichtje ontvingen. Die beperking op mannelijk initiatief is nu afgeschaft met introductie van een nieuwe functie genaamd “opening moves“. Hiermee kunnen vrouwelijke gebruikers, in de volksmond ook wel bekend als vrouwen, een prompt instellen waarop mannelijke aanbidders kunnen reageren om een gesprek te beginnen.

Donkey Kong op je iPhone of maak je opening moves op Bumble, ik hoop dat ik je iets te doen heb gegeven vandaag.

--

Michiel Frackers is Chairman van Bluenote en Chairman van Blue City Solutions.

www.bluenote.world

www.bluecity.solutions

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

[Column] Michiel Frackers: Biljoenenjacht op Wall Street door AI-Goudkoorts

17-06-2024 | 09:35:58
Wat is er loos met die beleggers? Vanwaar die absurde koerszwenkingen van honderden miljarden?

[Column] Michiel Frackers: Nvidia is Apple voorbij dus wat doet Tim Cook?

10-06-2024 | 12:40:40
Er gebeurde afgelopen week zoveel in de techwereld, dat ik kort tien nieuwsberichten bespreek die me het meest opvielen.

[Column] Michiel Frackers: Nvidia verbijstert beleggers, maar crypto verslaat AI met gemak

28-05-2024 | 00:43:31
Wie vorig jaar de grootste tech-aandelen kocht, deed het qua rendement (+34 procent) slechter dan degene die focuste op AI-aandelen (96 procent stijging).

[Column] Michiel Frackers: OpenAI opent de aanval op Google, vergeet veiligheid?

21-05-2024 | 09:05:00
Aan deze uitspraak van J. Robert Oppenheimer moest ik deze week denken toen OpenAI de wereld verbaasde met de introductie van GPt-4o

[Column] Michiel Frackers: Apple zegt sorry en Microsoft sluit record CO2-contract

13-05-2024 | 11:35:00
Er is één plek waar ze dit weekend blij zijn met alle publiciteit rond Joost Klein en het Songfestival en dat is bij Apple.

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.