[Column] Michiel Frackers: AI dwingt Microsoft en Google klimaatdoelen te herzien en beurzen in Great Rotation?

[Column] Michiel Frackers: AI dwingt Microsoft en Google klimaatdoelen te herzien en beurzen in Great Rotation?

Tijdens de zomer overschakelen naar een maandelijkse frequentie van deze nieuwsbrief in de verwachting van een nieuwsluwe zomer bleek niet de slimste beslissing, dus in de lawine aan technieuws van afgelopen maand probeer ik de twee belangrijkste ontwikkelingen te duiden. Allereerst het enorme energieverbruik van AI dat Microsoft en Google dwingt hun klimaatdoelstellingen te herzien. En angst voor een recessie lijkt een 'Great Rotation' in te luiden op de beurzen, waarbij beleggers vluchten uit techfondsen naar conservatievere aandelen.

Greenpeace en Amnesty tegen Microsoft?

Het leek afgesproken werk: op 2 juli verklaarden liefst tachtig non-profit organisaties waaronder Greenpeace en Amnesty International dat het gebruik van koolstofcompensaties (carbon credits) door bedrijven om emissies te verlagen, juist klimaatdoelen ondermijnt in plaats van ondersteunt. Het bezwaar is dat bedrijven vrijwel waardeloze carbon credits kopen en hun emissies niet terugdringen.

Bedrijven in sectoren variërend van technologie tot mijnbouw stellen daar tegenover dat koolstofcompensaties juist cruciaal zijn om de uitstoot in het bedrijfsleven te verminderen en om richting netto nul uitstoot te gaan. Hoe kunnen de partijen zo tegenover elkaar staan, terwijl ze hetzelfde doel nastreven?

50 gigaton per jaar CO2 uitstoot erbij en nog 2200 gigaton te verwijderen

bron: Tracer tech paper

In de kern gaat het om een begripsverwarring. De weerstand tegen nutteloze carbon credits, die worden uitgegeven voor bijvoorbeeld bosgebieden die nooit bedreigd zijn, is terecht. Maar bedrijven zoals Microsoft richten zich juist op carbon credits die zijn gebaseerd op daadwerkelijke verwijdering van koolstof uit de atmosfeer. En die verwijdering is cruciaal: de jaarlijkse wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is ongeveer 50 gigaton, maar er moet maar liefst 2200 gigaton worden verwijderd om onder de anderhalve graad opwarming te blijven.

“Het gaat om het creëren van een markt voor hoogwaardige, betrouwbare en duurzame carbon removal assets,” zei Melanie Nakagawa, chief sustainability officer van Microsoft, in een recent interview. “Denk aan het vastleggen van koolstof in de bodem door middel van versnelde verwering van gesteente of stenen die koolstof absorberen en worden omgezet in beton. Of Mombak, een groot bosbouwproject in Brazilië." Een ander voorbeeld van koolstofverwijdering is 280 Earth, notabene ooit voortgekomen uit Google.

AI bedreigt klimaatdoelen, maar er is hoop

Op 3 juli, de dag nadat de tachtig organisaties hun bezwaar tegen slechte carbon credits hadden gedeeld, meldde uitgerekend het clubblad van het bedrijfsleven, de Wall Street Journal, dat de totale uitstoot van Google van 2022 tot 2023 met 13,5 procent was gestegen.

Sinds 2019 is de uitstoot zelfs met bijna de helft toegenomen, meldde Google diep op pagina 31 van het duurzaamheidsverslag. De totale uitstoot van concurrent Microsoft steeg met 29 procent tussen 2020 en 2023.

Google stopte met carbon offsets en focust op verwijdering

bron: Bloomberg

Google had juist beloofd om de uitstoot met 50 procent te verminderen ten opzichte van het niveau in 2019 en Microsoft zegt al jaren dat het in 2030 koolstofnegatief zal zijn.

Om klimaatverandering kosteneffectief tegen te gaan, is het cruciaal om de meest voordelige methoden te vinden om broeikasgassen (GHG) te verminderen. Een in Nature gepubliceerd fascinerend onderzoek schat de kosten per ton CO2 voor twee herbebossingsmethoden: natuurlijke regeneratie en plantages. Door nieuwe kaarten te maken van kosten en koolstofopslag, blijkt dat natuurlijke regeneratie en plantages in ongeveer de helft van de geschikte gebieden voor herbebossing het goedkoopst zijn.

Samen kunnen deze methoden, tegen minder dan $50 per ton CO2, 44 procent meer uitstoot verminderen dan alleen natuurlijke regeneratie of alleen plantages. Dit is veel effectiever dan bleek uit eerdere schattingen van VN-onderzoeksorganisatie IPCC. Kortom: er is hoop op effectieve, betaalbare koolstofverwijdering.

OpenAI verliest $5 miljard per jaar

De AI-boom is in grote mate verantwoordelijk voor het toenemende energieverbruik en daarmee gepaard gaande uitstoot van de tech-giganten. Grote taalmodellen (LLM's) zoals ChatGPT worden aangedreven door energie-intensieve datacenters.

Het trainen, onderhouden en gebruiken van LLM's vreet processorkracht en daarmee energie. Het wekte daarom geen verbazing dat OpenAI op weg is om $5 miljard per jaar te verliezen. De vraag wordt steeds nadrukkelijker hoe alle investeringen in AI ooit worden terugverdiend. Het gat tussen de investeringen en de marktwaarde bedraagt inmiddels $600 miljard.

Ook wordt in steeds bredere kringen getwijfeld aan de kwaliteit van LLM's en roept zich de vraag op of andere vormen van AI geen betere oplossingen bieden. Professor Deepak Pathak denkt dat het niet begrijpen van fysieke omgevingen de kwaliteit van LLM's structureel beperkt.

Een LLM kan duizenden rapporten over zwaartekracht lezen zonder te begrijpen wat er gebeurt als je een bal uit je hand laat vallen. Daarom probeert Pathak AI te ontwikkelen met 'zintuiglijk gezond verstand.'

Spotlight 9: slachting op de beurs

Afgelopen vrijdag 2 augustus kende de beurs de slechtste dag sinds 2022. Dit na op zijn zachtst gezegd een turbulente maand op de beurs voor de technologiesector. Aanvankelijk stegen de koersen nog door verwachtingen van een renteverlaging door de Federal Reserve in september, maar zwakke economische data, waaronder een daling in de productieactiviteit en stijgende werkloosheid, veroorzaakten een uitverkoop op de beurzen.

De enige stijger in de maand juli was Bitcoin. Ook Apple bleef stabiel.

Chip-aandelen werden bijzonder hard getroffen, marktleiders zoals Nvidia en AMD daalden fors maar het ooit zo trotse Intel werd het hardst getroffen: dalende omzetcijfers leidde tot massa-ontslagen en een daling van het aandeel Intel van 32 procent!

De uitverkoop beperkte zich niet tot de Amerikaanse markten, aangezien wereldwijde investeerders werden gegrepen door angst voor een wereldwijde recessie.

Linktips

Elon Musk geeft update over de tweede mens met Neuralink implant

Politiek gezien is Musk al een tijdje op zoek naar wat er zich voorbij heel erg rechts bevindt, maar zodra hij praat over technologische ontwikkelingen blijft hij fascinerend. Overigens blijkt Musk zelf altijd podcasts op 2x af te spelen. Mooiste quote uit zijn laatste optreden in de podcast van Lex Fridman: "If your vocabulary is larger, your effective bitrate is higher."

De liefde van de PayPal mafia voor Donald Trump verklaard

Een andere interessante podcast, More or Less van de echtparen Morin en Lessin, probeerde te verklaren waarom mensen als Musk, Peter Thiel en David Sacks zulke fervente Trump-aanhangers zijn.

Hoe crypto de Amerikaanse presidentsverkiezingen beinvloedt

Investeerders Marc Andreessen en Ben Horowitz doneren aan Trump, tot ergernis van The Verge, maar LinkedIn-oprichter Reid Hoffman en andere topinvesteerders scharen zich achter Kamala Harris. De regelgeving op cryptogebied blijkt een splijtzwam te zijn.

Hoe neem je een CEO aan?

Topinvesteerder Vinod Khosla legt uit hoe je een CEO aanneemt

Khosla is zeker geen aanhanger van Trump en deelde in zijn bekende heldere bewoordingen waar je op moet letten bij het kiezen van een CEO. Aardig is dat de wijze waarop hij dat deelt verschilt op Medium en op X.

Kleine, fijne drone

De HoverAir X1 drone is de eerste interessante drone in jaren, die niet door DJI is gemaakt.

Apple Vision Pro in Europa en Azië te koop

Totaal over het hoofd gezien door de media en door consumenten: de Apple Vision Pro is nu in de meeste landen te koop, maar het boeit niemand. Jammer dat het mooie apparaat schrikbarend duur is en er te weinig goede content voor beschikbaar is. Wanneer durft Apple zijn marge te verlagen en een markt te creëeren door bijvoorbeeld forse korting aan te bieden op de Vision Pro, aan kopers van een Mac of een iPhone?

  1. Sachdev doceerde en wij luisterden vooral aandachtig

Vijf, nee toch zes, tips voor succesvolle Web3 projecten

Dr. Nisheta Sachdev en Gert-Jan Lasterie bespraken de succes- en faalfactoren bij introducties van nieuwe projecten in de Web3-wereld. Samen met de deelnemers aan het webinar stelde ik de vragen. Dit smaakte naar meer!

Leuke afsluiter voor warme dagen

Zelfs één glas alcohol per dag kan al leiden tot serieuze gevolgen voor je gezondheid. Maar er is ook goed nieuws: "Het is gezonder om sociaal te zijn zonder de behoefte aan alcohol, maar de voordelen van tijd doorbrengen met anderen zijn waarschijnlijk nog steeds groter dan het risico van het consumeren van één tot twee eenheden alcohol."

Proost, en tot volgende maand!

--

 
Michiel Frackers is Chairman van Bluenote en Chairman van Blue City Solutions.

www.bluenote.world

www.bluecity.solutions

Disclaimer Marketing Report: In verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

[Column] Michiel Frackers: Apple, Microsoft en Nvidia investeren in OpenAI ondanks 158 dollar verlies per seconde

03-09-2024 | 14:47:00
Een overzicht van het belangrijkste nieuws uit de wereld van IT en AI

[Column] Michiel Frackers: Amazon van Jeff Bezos onderzoekt Perplexity van ... Jeff Bezos

01-07-2024 | 10:20:00
Perplexity steelt dus het auteursrechtelijk beschermd werk van journalisten. Reden voor Wired om een onderzoek in te stellen

[Webinar] Dr. Nisheta Sachdev en Gert-Jan Lasterie delen online marketing tips en tricks

01-07-2024 | 10:20:00
Perplexity steelt dus het auteursrechtelijk beschermd werk van journalisten. Reden voor Wired om een onderzoek in te stellen

[Column] Michiel Frackers: Biljoenenjacht op Wall Street door AI-Goudkoorts

17-06-2024 | 09:35:58
Wat is er loos met die beleggers? Vanwaar die absurde koerszwenkingen van honderden miljarden?

[Column] Michiel Frackers: Nvidia is Apple voorbij dus wat doet Tim Cook?

10-06-2024 | 12:40:40
Er gebeurde afgelopen week zoveel in de techwereld, dat ik kort tien nieuwsberichten bespreek die me het meest opvielen.

Gepubliceerd door: Saskia van Weert

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.