[Column] Michiel Frackers: Amazon van Jeff Bezos onderzoekt Perplexity van ... Jeff Bezos

[Column] Michiel Frackers: Amazon van Jeff Bezos onderzoekt Perplexity van ... Jeff Bezos

 

1. Grand Theft AI

Voor het schrijven van deze nieuwsbrief maak ik tijdens de week notities van onderwerpen die me interessant lijken. Op zaterdag vraag ik vier AI-zoekmachines om ze te rangschikken in volgorde van relevantie: ChatGPT van OpenAI, Gemini van Google, Claude van Anthropic en Perplexity, van Grand Theft AI.

Tenminste, zo noemt The Verge de makers van Perplexity door het bliijkbaar systematisch plegen van plagiaat:

“Perplexity is in feite een winstzoekende tussenpersoon op hoogwaardige bronnen. De oorspronkelijke waarde van zoekmachines was dat door het verzamelen van het werk van journalisten en anderen, de resultaten van bijvoorbeeld Google, verkeer naar die bronnen stuurden.

Maar door een antwoord te geven in plaats van mensen door te verwijzen naar een primaire bron, ontnemen deze zogenaamde “antwoordmachines” de primaire bron, advertentie-inkomsten, en houden ze die inkomsten voor zichzelf. Perplexity behoort tot een groep vampieren waartoe ook Arc Search en Google zelf behoren.

Maar Perplexity is een stap verder gegaan met zijn Pages-product, dat een samenvattingsrapport maakt op basis van die primaire bronnen. Het is niet alleen een zin of twee citeren om direct de vraag van een gebruiker te beantwoorden – het creëert een volledig geaggregeerd artikel en het is accuraat in de zin dat het actief plagiaat pleegt op de gebruikte bronnen.

Forbes ontdekte dat Perplexity de betaalmuur van de publicatie omzeilde om een samenvatting te geven van een onderzoek dat de publicatie deed naar het dronebedrijf van de voormalige Google-CEO Eric Schmidt.”

Perplexity steelt dus het auteursrechtelijk beschermd werk van journalisten. Reden voor Wired om een onderzoek in te stellen dat werd samengevat met de kop: “Perplexity is a bullshit machine.”

Forbes heeft een nette samenvatting geschreven van de storm die rond Perplexity’s jatwerk is ontstaan. Volgens Reuters is Perplexity niet het enige AI-bedrijf dat als businessmodel het stelen en verkopen van andermans informatie heeft, maar toch is er reden genoeg om aan Perplexity zelf te vragen hoe het zit. Dus stelde ik het deze vraag:

Perplexity geeft een pijnlijk antwoord over zichzelf.

Dat is een helder antwoord, zelfs met nette bronvermelding boven het antwoord.

Amazon van Jeff Bezos onderzoekt Perplexity van Jeff Bezos

Het geinige is dat AWS, de hosting-tak van Amazon, een onderzoek heeft ingesteld naar de praktijken van Perplexity. Want zoals veel AI-bedrijven draait Perplexity op servers van AWS, misschien ook omdat het mede wordt gefinancierd door de oprichter en grootaandeelhouder van Amazon: Jeff Bezos.

“De servicevoorwaarden van AWS verbieden misbruik en illegale activiteiten en onze klanten zijn verantwoordelijk voor het naleven van die voorwaarden,” aldus Amazon, maar in de praktijk zal het wel meevallen omdat Bezos nooit zal toestaan dat zijn eigen investering in Perplexity de nek wordt omgedraaid door Amazon.

2. MIT pionier vindt generatieve AI overschat

MIT Professor Emeritus in Robotica Rodney Brooks vindt Generatieve AI, het type AI gebaseerd op Large Language Models (LLM’s) zoals Perplexity en ChatGPT, indrukwekkende technologie, maar misschien niet zo capabel als velen suggereren. “Ik zeg niet dat LLM’s niet belangrijk zijn, maar we moeten voorzichtig zijn met hoe we ze evalueren,” vertelde Brooks aan TechCrunch.

Hij zegt dat het probleem met Generatieve AI is dat, hoewel het perfect in staat is om een bepaalde set taken uit te voeren, het niet alles kan doen wat een mens kan, en mensen hebben de neiging om de capaciteiten ervan te overschatten.

“Wanneer een mens een AI-systeem een taak ziet uitvoeren, generaliseert hij dat onmiddellijk naar dingen die vergelijkbaar zijn en maakt hij een inschatting van de competentie van het AI-systeem; niet alleen de prestaties op die taak, maar ook de competentie eromheen,” zei Brooks. “En ze zijn meestal erg overoptimistisch, en dat komt omdat ze een model van de prestaties van een persoon op een taak gebruiken.”

Hij voegde eraan toe dat het probleem is dat generatieve AI niet menselijk of zelfs mensachtig is, en het is fout om menselijke capaciteiten eraan toe te kennen. De mening van Brooks komt overeen met analyses van Martin Peers en Jenn Zhu Scott, waarover ik eerder deze maand schreef.

Enige zelfreflectie is Brooks overigens niet vreemd: op zijn eigen blog houdt hij de nauwkeurigheid van zijn eigen voorspellingen bij. Inclusief zelfbedacht kleurensysteem, erg interessant.

3. Aanvragen voor Solana ETF’s

Op donderdag en vrijdag zijn aanvragen ingediend voor toestemming van de Amerikaanse financiële autoriteiten om exchange-traded funds (ETF’s) voor cryptovaluta Solana te lanceren.

Solana daalde de laatste maand, maar steeg alsnog 648% in het laatste jaar

Het markeert een bijzonder laatste jaar voor Solana, waarin het door hoge snelheid, lage kosten en goede ontwikkeltools snel groeide als platform voor decentrale applicaties en ook de waarde van de SOL-token zag stijgen met liefst 648%.

Na Bitcoin, Ethereum en BNB, de token van Binance, is Solana inmiddels de vierde cryptovaluta ter wereld, gemeten in totale marktwaarde. Afgaande op de ontwikkelingen zal Solana nog dit jaar BNB passeren en na Bitcoin en Ethereum de derde grootste cryptovaluta ter wereld worden, stable token USDT (de digitale tegenhanger van de dollar) niet meegerekend.

SEC vs Metamask

Het was niet alleen maar feest in de wereld van Web3, zoals de cryptowereld zich tegenwoordig graag noemt. Op vrijdag werd bekend dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC een rechtzaak start tegen Consensys, vooral bekend als maker van de populaire Metamask-wallet.

Volgens de SEC functioneert Consensys met Metamask als een ongeregistreerde makelaar. Een inhoudelijk onzinnig argument, omdat Metamask een technische service verleent waarbij gebruikers met elkaar cryptovaluta uitwisselen. Het argument van de SEC zou betekenen dat ook de verkoop van enveloppen aan regulering onderhevig is, omdat mensen er soms geld en soms kadobonnen instoppen om aan elkaar te geven of te verkopen.

De waarde van de SEC zou juist moeten zijn om op basis van zinvolle definities het verschil te kunnen bepalen tussen wanneer een cryptovaluta een betaalmiddel is, wanneer een belegging en wanneer een stemkaart. Het verschil tussen een liefdesbrief of een doodsbedreiging zit in de inhoud van de tekst, niet in de verzendingsvorm.

President Biden en zijn kompaan Gary Gensler, hoofd van de SEC, zijn even snugger bezig in de cryptowereld (excuus, Web3-wereld) als Don Quichote en Sancho Panza in de strijd tegen windmolens. In een presidentiële race die in elk geval tot het debat van afgelopen week nog lastig leek te voorspellen, is het ook politiek onhandig van Biden om voortdurend de strijd tegen Web3 (ik leer) aan te binden.

Het percentage stemmers onder mensen die actief zijn met technologie en Web3 is hoog, terwijl er weinig stemmen kunnen worden gewonnen door op deze manier tegen Web3 aan te blijven schoppen. Slimme politici maken geen halszaken van onderwerpen waarover ze hoogstens kunnen struikelen en waarmee ze weinig kunnen winnen. Intussen verscheen Trump als vrolijke gast in een populaire technologie-podcast.

Tesla daalde het laatste jaar 24%, maar steeg deze week 7%

Het was verder een nogal slaapverwekkende beursweek, waarbij Nvidia licht herstelde van een koersdaling door winstpakkers eerder deze maand. Microsoft is opnieuw ‘s werelds meest waardevolle bedrijf, Apple nummer twee en Nvidia nummer drie.

Zoals vaker gezegd: laten we eind van het jaar opnieuw kijken. In tegenstelling tot professor Brooks voorspel ik vrijwel nooit iets, maar de voorspelling dat Nvidia in tegenstelling tot Microsoft en Apple met ronduit spectaculaire kwartaalcijfers komt over het derde kwartaal, durf ik wel aan.

4. Drie ton schadevergoeding door foutieve gezichtsherkenning

De Amerikaanse stad Detroit betaalt een schadevergoeding van driehonderdduizend dollar aan een man die onterecht werd aangewezen als winkeldief, door verkeerd gebruik van gezichtsherkenning-technologie.

Het zal niet de laatste keer zijn dat teveel vertrouwen in complexe technologie leidt tot de verkeerde conclusies. Bij gezichtsherkenning is vaker een probleem dat mensen met een tintje met elkaar worden verward.

Gebruikers van een iPhone kunnen het zelf testen op hun eigen foto’s. Indien daar helemaal geen donkere mensen tussen zitten, is het misschien een aanwijzing om vaker uit de eigen bubble te komen.

5. Elektrische auto-accu laadt op in 4 minuut 37

De Britse start-up Nyobolt heeft de accu van een elektrische auto van tien procent tot tachtig procent opgeladen in slechts vier minuten en zevenendertig seconden. Deze doorbraak, gedemonstreerd met een speciaal gebouwde concept sportwagen op een testcircuit, overtreft de huidige prestaties van Tesla-superchargers, die ongeveer vijftien tot twintig minuten nodig hebben voor een vergelijkbare lading.

De vraag is uiteraard wat deze technologie kost en hoe snel de snelladers massaal beschikbaar zijn. Tesla heeft recent zijn ambities om een infrastructuur voor snelladers door de Verenigde Staten te plaatsen, fors moeten terugschroeven. De vraag is dus met welke partners Nyobolt de uitrol gaat doen.

6. ‘Apple bouwt goedkopere Apple Vision Pro’

Het plan was om net als bij de iPhone een standaard-versie van de Vision te maken, en een duurdere Pro-lijn. De plannen lijken echter gewijzigd en het resultaat lijkt te worden dat er een nieuwe Apple Vision op de markt komt voor iets meer dan helft van het geld, maar met een veel slechtere resolutie.

In tegenstelling tot bij telefoons is de resolutie bij een VR-apparaat van cruciaal belang. Het is juist dat aspect dat zo hoog werd gewaardeerd bij de introductie van de Vision Pro. Maar het apparaat is te duur en blijkbaar kan die kwaliteit voorlopig niet massaal worden geproduceerd tegen een lagere prijs.

Niet geplaagd door valse bescheidenheid verwijs ik voor een uitgebreide analyse graag naar mijn stuk van vorig jaar mei waarin ik schreef:

“Alle voortekenen zijn dat de Apple Vision Pro een flop wordt – een flop voor Apple begrippen dan. Maar dat is helemaal niet erg. Apple probeert tenminste weer wat nieuws te ontwikkelen en dat is beter dan fantasieloos voor honderden miljarden eigen aandelen terugkopen, zoals de laatste jaren.”

Het goede nieuws voor Apple is dat de iPhone 16 wel een verkoopsucces lijkt te worden. Niet alleen door een nieuwe ‘capture’-knop, maar omdat de verwachte AI-functies alleen zullen werken op de iPhone 15 Pro met de A17 Pro chip.

Liefst tweehonderdzeventig miljoen bezitters van een iPhone hebben deze al vier jaar niet geupdate, maar als ze AI willen gebruiken zullen ze nu wel moeten. En dat is goed nieuws voor Apple.

7. Slecht nieuws voor mensen met vliegangst

Het ligt niet aan het feit dat de media hebben gezien dat artikelen erover extreem goed klikken en er dus veel media-aandacht voor het fenomeen bestaat, het blijkt ook realiteit: Clear Air Turbulence (CTA), turbulentie bij helder weer, komt vaker voor dan ooit.

Vorige maand viel er een dode en raakten meerdere passagiers zwaargewond toen een toestel van Singapore Airlines een minuut lang op en neer stuiterde. Verrassend genoeg lag het een keer niet aan Boeing.

Uit dit onderzoek van de universiteit van Reading blijkt dat zware turbulentie bij helder weer in bijvoorbeeld de Noord-Atlantische oceaan 55% meer frequent was in 2020, dan in 1979, ‘consistent met de verwachte effecten van klimaatverandering.’

8. Marc Andreessen kijkt terug op Mosaic en Netscape

Marc Andreessen en Ben Horowitz, oprichters van investeringsmaatschappij Andreessen Horowitz (bekend van Facebook, Airbnb, Instagram, Zoom en vele andere succesvolle bedrijven), blikken terug op de doorbraak van internet, toen Andreessen mede-oprichter was van Mosaic (de eerste internetbrowser met, hoe is het mogelijk, plaatjes!) en Netscape, het bedrijf waarmee de dotcom-boom losbarstte.

De terugblik is vooral interessant omdat de heren allebei veel inzichten delen die relevant zijn voor iedereen die werkzaam is op het gebied van innovatie en technologie. Deze podcast is een absolute aanrader.

Ook al vaker door mij aangeraden: de twee boeken die Ben Horowitz schreef over ondernemerschap. Allereerst The Hard Thing About Hard Things, over het bouwen van een startup, met vooral scherpe analyses over wat hij fout deed bij zijn bedrijf Opsware en welke lessen hij en de lezer eruit kunnen trekken.

Maar ook What You Do Is Who You Are, over de manier waarop een bedrijf een eigen cultuur kan opbouwen (of afbreken), is zeer lezenswaardig; ook als je niet werkt bij een startup maar wel hecht aan een goede bedrijfscultuur en een prettige plek om te werken.

9. Waarom vrouwen minder lichaamsbeweging nodig hebben dan mannen

Er is een verschil tussen de geslachten, hetgeen ik al enige tijd vermoedde; maar dit keer is onderzoek gedaan naar hoeveel beweging we nodig hebben voor een gezond hart en voor één keer is dit in het voordeel van vrouwen.

Een studie onder vierhonderdduizend mensen toont aan dat mannen vijf uur per week moeten sporten om maximaal positief effect te bereiken voor hun hart, tegen vrouwen slechts tweeënhalf uur per week.

Waarom mannen vaker een hartaanval hebben en op jongere leeftijd dan vrouwen en wat we eraan kunnen doen om hartfalen tegen te gaan, wordt helder toegelicht in deze korte video van de BBC.

10. Tracer webinars: woensdag 3 juli, 10 juli en 17 juli

Dit is de eenenzestigste editie van deze nieuwsbrief en de kerstperiode uitgezonderd, is de verschijning altijd wekelijks geweest. Gedurende de zomerperiode ga ik over naar een maandelijkse nieuwsbrief, dus de volgende edities verschijnen op 4 augustus en 1 september. Alleen bij een bijzondere gebeurtenis stuur ik indien mogelijk tussentijds nog een update.

De echte liefhebber ???? hoeft me niet de hele maand te missen, want deze zomer presenteer ik een serie webinars over de Tracer token en het Carrot (carbon removal) smart contract.

Aanstaande woensdag 3 juli om 12 uur Nederlandse tijd is het eerste webinar, waarin Tracer Chief Business Officer Gert-Jan Lasterie de tokenomics van Tracer zal behandelen en toelichten waarom de token in de huidige private ronde nog $0,75 cent kost en het dubbele, $1,5 cent, bij de public sale later in het derde kwartaal. Aanmelden voor het webinar van woensdag kan hier.

Het volgende webinar, op woensdag 10 juli om 12 uur, met Tracer Chief Technology Officer Philippe Tarbouriech, heeft als focus het Carrot (carbon removal) smart contract en de manier waarop de carbon removal credits worden getokenized, en vervolgens gekwalificeerd op basis van ‘grade’: de duur van de CO2-verwijdering. Aanmelden voor dat webinar van woensdag 10 juli kan hier.

Speciaal webinar: marketing en PR in Web3

Op woensdag 17 juli is er een webinar over de laatste ontwikkelingen in marketing en PR van Web3 projecten met een hele bijzondere gast. Wie dat is maak ik bekend op X en LinkedIn, dus volg me daar voor die informatie en andere kleinere updates tijdens de zomer.

Michiel Frackers is Chairman van Bluenote en Chairman van Blue City Solutions.

www.bluenote.world

www.bluecity.solutions

Disclaimer Marketing Report: In verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

[Webinar] Dr. Nisheta Sachdev en Gert-Jan Lasterie: Keys to success and failure in crypto project launches

01-07-2024 | 10:20:00
Perplexity steelt dus het auteursrechtelijk beschermd werk van journalisten. Reden voor Wired om een onderzoek in te stellen

[Column] Michiel Frackers: Biljoenenjacht op Wall Street door AI-Goudkoorts

17-06-2024 | 09:35:58
Wat is er loos met die beleggers? Vanwaar die absurde koerszwenkingen van honderden miljarden?

[Column] Michiel Frackers: Nvidia is Apple voorbij dus wat doet Tim Cook?

10-06-2024 | 12:40:40
Er gebeurde afgelopen week zoveel in de techwereld, dat ik kort tien nieuwsberichten bespreek die me het meest opvielen.

[Column] Michiel Frackers: Nvidia verbijstert beleggers, maar crypto verslaat AI met gemak

28-05-2024 | 00:43:31
Wie vorig jaar de grootste tech-aandelen kocht, deed het qua rendement (+34 procent) slechter dan degene die focuste op AI-aandelen (96 procent stijging).

[Column] Michiel Frackers: OpenAI opent de aanval op Google, vergeet veiligheid?

21-05-2024 | 09:05:00
Aan deze uitspraak van J. Robert Oppenheimer moest ik deze week denken toen OpenAI de wereld verbaasde met de introductie van GPt-4o

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.