Marketing Report
[Column] Michiel Frackers: Januari was een jubelmaand - in de techwereld dan column

[Column] Michiel Frackers: Januari was een jubelmaand - in de techwereld dan

Na een korte winterpauze blik ik in de eerste nieuwsbrief van dit jaar terug op een vreemde maand januari. Terwijl een groot deel van de mensheid wakker ligt over oorlogen in Oekraïne, Gaza en Syrië en de halve wereldbevolking dit jaar over grote problemen gaat stemmen in ruim vijftig landen, waaronder India, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en de Verenigde Staten, was januari één grote feestmaand in de techwereld. Niks dry january, het nieuwe jaar ging van start als een maandlange vrijmibo.

 

800 vrouwen op een berg lijkt veel

Over feestjes gesproken, de jaarlijkse reünie van oude blanke mannen op een berg was weer unaniem een belachelijk groot succes, om de bekende filosoof Ivo Niehe te citeren. Het World Economic Forum (WEF) feliciteerde zichzelf met de deelname van 800 vrouwen in het officiële programma, liefst 28% van de deelnemers.

Het moet niet veel gekker worden, als ze niet oppassen telt WEF deze eeuw nog bijna één vrouw op elke twee kerels! De vraag werpt zich op of secretaresses werden meegeteld als delegatieleden, want deelnemers meldden dat het aantal vrouwen dat ze tegenkwamen in Davos in werkelijkheid even hoog lag als het aantal MMA-vechters op de jaarlijkse Dag van de Dameskapper.

(Vrouwen zijn nog net niet zo zeldzaam tijdens WEF als donkere mensen. Als motorrijders tijdens een toertocht of pinguins in een dierentuin, betrapte ik vroeger mezelf in Davos erop beleefd terug te zwaaien of te knikken naar andere gepigmenteerde medemensen.)

Een week later kan geen WEF-deelnemer zich herinneren wat er verder is besproken of afgesproken, want het gaat in Davos in tegenstelling tot bijvoorbeeld de COP-klimaatconferenties niet om het gemeenschappelijk formuleren van meetbare doelstellingen. Er wordt ouderwets genetwerkt en baantjes gejaagd.

Stukje wereldheerschappij naar de mensen toe?

Want het spijt me de complotdenkers te moeten teleurstellen, maar er wordt tijdens WEF niet gesproken over wereldheerschappij van een kleine, heersende elite ten koste van het gewone volk; er wordt sowieso niet veel nagedacht over de toekomst. WEF blinkt vooral uit in het zizaggend de toekomst tegemoet rijden, kijkend in de achteruitkijkspiegel - met de bril in de kaasfondue.

 

 

Wie zonder chauffeur WEF bezoekt, heeft snowboots om meters te maken

Begrijp me niet verkeerd: die jaarlijkse januariweek in Davos is bovenal een gelegenheid om heel efficiënt veel afspraken in korte tijd af te werken en dat bespaart reistijd in de rest van het jaar. In de jaren dat ik op het WEF kwam, 2018 voor het laatst, kwam ik meerdere mensen tegen die tot 20(!) afspraken in een dag propten. Maar die besprekingen gingen bijna alleen over het hier en nu. Alleen bij hoge uitzondering werd gesproken over de dag van morgen, laat staan de rest van de eeuw.

Kijk de agenda's van het WEF er maar op na: in de jaren zeventig werd er na de oliecrisis vooral gesproken over... olie en energie. Tegenwoordig wordt er geconfereerd over AI en klimaatverandering. Maar dat gebeurt nadat ChatGPT de wereld veroverde, in het natste en warmste jaar uit de geschiedenis.

Net zoals er in de jaren negentig op het WEF nauwelijks werd gesproken over internet, tot het onomstotelijk was uitgegroeid tot het snelstgroeiende medium uit de geschiedenis, zo was klimaatverandering jarenlang een ondergeschoven kindje in Davos. Liever werd er geleuterd en interessante snuitjes getrokken bij thema's als de Vierde Industriële Revolutie, typisch zo'n WEF-thema waar je nooit meer iemand over hoort.

Gucci heeft een trust layer?

Een opvallend moment van WEF 2024 was de monoloog die Salesforce-CEO Marc Benioff afstak tijdens een verder slaapverwekkend panel. Het blijft fascinerend hoe gemakkelijk de meeste Amerikanen kunnen presenteren, waarbij ze de ene na de andere modieuze kreet rondslingeren als sneeuwballen op een winters kinderpartijtje.

Benioff meldde dat Salesforce een AI-product heeft, in alle bescheidenheid Einstein gedoopt, en zei daarover spanningsloos: 'it has a trust layer.' Op de marketingafdeling van Durex moeten er mensen spontaan in een huilbui zijn uitgebarsten dat zij die kreet niet hadden verzonnen voor de nieuwste generatie dunne condooms. 'It is a trust layer.' Zoveel beter dan de slogan van Durex: 'made to make you last longer.'

Het was genieten om het uitgestreken gezicht van OpenAI-CEO Sam Altman te zien toen Benioff hem publiekelijk omschreef als 'my good friend Sam.' Niet slechts zijn vriend, dat zou te weinig eer zijn. Altman is zijn goede vriend.

Wie waarschijnlijk minder goed bevriend zullen zijn met Benioff na dit panel, zijn de mensen van Gucci. Benioff vertelde trots dat hij net de helpdesk van Gucci in Milaan had bezocht, waar honderden medewerkers met behulp van software van Salesforce kapotte Gucci-producten geretourneerd krijgen en met klanten bellen die hun geld terugwillen. Vast geen informatie waarvan Gucci zou willen dat de wereld erover zou horen. Die trust layer van Salesforce reikte niet tot de mond van Marc Benioff.

's Werelds meest waardevolle bedrijf gehackt

Russen hacken bedrijven, waaronder Microsoft en Hewlett-Packard. Microsoft hult zich in nevelen over wat er is gebeurd: "The threat actor then used the legacy test OAuth application to grant them the Office 365 Exchange Online full_access_as_app role, which allows access to mailboxes."

Dat is zoiets als de aanvallen op het WTC van 9/11 omschrijven als: "enkele slecht geluimde passagiers brachten onuitgenodigd bezoek aan de cockpit en parkeerden vervolgens de toestellen op ruwe wijze in een bekend commercieel vastgoed-object in de nabijheid van een markant standbeeld."

Want wat Microsoft hier volgens experts toegeeft, is dat de hackers dezelfde toegang hadden gekregen als een systeembeheerder en vervolgens alles konden doen wat ze wilden, waaronder het lezen van de emailberichten van Microsoft management. Het is pijnlijk voor Microsoft, dat juist zo trots was dat het Apple passeerde als 's werelds meest waardevolle bedrijf met een beurswaarde van liefst 3 biljoen dollar (3000 miljard).

De hack van Microsoft op dit niveau toont ook aan dat bedrijven en organisaties zich vooral moeten inspannen om zo weinig mogelijk relevante informatie centraal op te slaan, want 100% beveiliging is een mythe.

Jongens spelen schietspelletjes, meiden zitten op sociale media

Oprichter van de befaamde startup incubator Y Combinator Paul Graham deelde een opmerkelijk bericht: uit onderzoek blijkt dat jongens steeds conservatiever worden en meisjes steeds progressiever.

Graham denkt de reden te kennen: 'Deze trend heeft een saai voor de hand liggende verklaring. Jongens en meisjes gingen vroeger meer met elkaar om. De meisjes maakten de jongens liberaler en de jongens maakten de meisjes conservatiever. Maar nu zitten de jongens thuis schietspellen te spelen, en de meisjes zitten thuis te posten op Instagram.'

Ik ben voorzover mij bekend kinderloos dus geen expert, maar dit klinkt als een plausibele verklaring. Alleen zit de jeugd vooral op TikTok en de 25-plussers op Instagram. Facebook is voor opa en oma.

Fake naakt erger dan echt dood

In de Verenigde Staten wordt de noodklok geluid sinds fake naaktfoto's van beroemdheden zoals Taylor Swift, waarschijnlijk gemaakt met AI, sociale media overspoelen. Uiteraard gun je niemand om zo ordinair door de mangel te worden gehaald als TayTay, maar als Europeaan blijft het wonderbaarlijk om te constateren dat Amerikanen wel in actie komen tegen nepnaakt, maar de meest gruwelijke beelden van kinderlijken in oorlogsgebieden verspreid via sociale media, nauwelijks tot ophef leidden.

AI en crypto mining snel groeiende energieslurpers

De groei van internet, de AI-explosie en de wederopstanding van crypto en daarmee gepaard gaande mining, leiden ertoe dat het energieverbruik van datacenters de komende twee jaar verdubbelt, zo meldt het International Energy Agency in een nieuw rapport. De verwachting is dat bijvoorbeeld in Ierland, dat graag grote datacenters binnenhengelt, al in 2026 liefst een derde van alle energie door datacenters zal worden opgeslurpt.

Meta stuwt de koers van NVIDIA omhoog

Mark Zuckerberg draagt zijn steentje bij aan de opwarming van onze aardkloot, hij meldde op Instagram dat zijn bedrijf Meta liefst 350.000 H100 systemen van NVIDIA heeft gekocht en in totaal 600.000 met H100 vergelijkbare systemen heeft ingeslagen.

Het wordt interessant om te zie hoe Meta het enorme bereik gaat koppelen aan AI om nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Ook is het interessant om te zien of Zuckerberg in zijn volgende video weer een visagist gebruikt die hem opmaakt als de reincarnatie van een gebalsemde Lenin.

Overige links

  • Interessant om over na te denken: de legendarische investeerder Fred Wilson (Twitter, Etsy, Kickstarter, Coinbase) beschrijft een nieuw business model voor web 3 en misschien AI-toepassingen: minting. De kern is: gedeeld eigendom met de gebruikers.
  • Sam Altman, de oprichter en CEO van OpenAI, zoekt miljarden om een netwerk van chipfabrieken op te zetten. Het doel is duidelijk: minder afhankelijk worden van NVIDIA. Opmerkelijk dat de man als side hustle miljarden weet op te halen.
  • Altman was overigens te gast bij Bill Gates in een podcast, die helaas voor het koningsdrama bij OpenAI werd opgenomen. Kijken naar Bill Gates, ongetwijfeld een goede vriend van Altman, is nooit een feest en luisteren blijkt niet veel lolliger, maar het transcript is uitstekend.
  • Investeerder en oprichter van LinkedIn Reid Hoffman deelt zijn gedachten over 'een plausible realiteit.' Let op zijn beschrijving van een zoektocht naar een oase in plaats van een luchtspiegeling.
  • Een andere Amerikaanse investeerder en ondernemer, Chris Dixon, schreef een boek dat ik nog niet heb gelezen maar waarvan de recensie door Fred Wilson al opmerkelijk is. Het boek heet 'Read Write Own, Building the Next Era of the Internet' en verschijnt deze week.

 

Spotlight 9: Januari feestmaand, behalve voor Tesla

 

Januari was een feestmaand in de techsector - behalve voor Tesla

Het is verwarrend, maar in januari werden duizenden mensen ontslagen bij techbedrijven die tegelijkertijd nieuwe mensen aannamen. Bij Google en Microsoft gingen er 'netto' duizenden mensen uit en als gevolg daarvan (of desondanks?) stegen beide bedrijven naar recordhoogte. Is misschien logisch, maar voelt raar.

Tesla buiten beschouwing latend, waar de groei stagneert, worden vrijwel alle grote beursgenoteerde bedrijven beloond voor het optimisme over de groei van de wereldeconomie. In het Midden-Oosten vindt in Gaza een humanitaire tragedie plaats, maar die lijkt zich af te spelen in een parallel universum buiten de economische realiteit. Als Houthis -wie kende deze club tot een maand geleden- een paar schepen aanvallen heeft dat een grotere impact op de beurs, dan groot menselijk lijden. Opnieuw misschien logisch, maar het blijft schrijnend.

In tech zat de nieges er een beetje in, nadat de door de smartphone veroorzaakte groei afnam en het afwachten was welke nieuwe trend een volgende hype-cyclus kon doen ontbranden. In AI is die nieuwe hype gevonden. De vraag is waarom de twee exponenten van blockchain, Bitcoin en Ethereum, in januari daalden als er zoveel optimisme heerst over de economie en de nieuwe technologische golf?

Het antwoord is simpel: blockchain ligt meestal iets voor op de 'traditionele' tech-economie en Bitcoin en Ethereum boekten in 2023 al enorme stijgingen. Vergeleken met een jaar geleden is Bitcoin 84% en Ethereum 45% gestegen. De goedkeuring van de eerste Bitcoin ETF's werd daarmee een ouderwets 'buy the rumour, sell the news'-scenario dat zelfs leidde tot angst voor een nieuwe, hevige koerscorrectie voor crypto.

Er zijn miljarden geinvesteerd in nieuwe toepassingen, waarvan er velen al dit jaar op de markt zullen komen. We gaan het vaak hebben over multimodal AI (grof gezegd AI die meer vormen kent en herkent dan alleen tekst) en in blockchain zijn de ergste hype-projecten veelal weggespoeld en worden serieuze toepassingen beschikbaar. Loopt Apple vast in problemen rond regelgeving en de Chinese markt en wordt NVIDIA één van de drie meest waardevolle bedrijven ter wereld? Alles wijst erop dat 2024 een fascinerend jaar wordt.

Fijne zondag en tot volgende week!

Michiel Frackers is Chairman van Bluenote en Chairman van Blue City Solutions.

www.bluenote.world

www.bluecity.solutions

Lees ook:

[Column] Michiel Frackers: Nvidia gaat Google en Amazon voorbij, uitgerekend in een week vol AI blunders

25-02-2024 | 14:02:00
In de week dat het vlaggenschip van AI, Nvidia, een verdrievoudiging van de omzet bekend maakte en binnen een paar dagen meer waard werd dan Amazon en Google, werden ook de tekortkomingen van AI zichtbaarder dan ooit

[Column] Michiel Frackers: Investeren in AI: belegging of gok?

19-02-2024 | 15:17:30
De meeste bedrijven gebruiken als kern de technologie van bijvoorbeeld OpenAI, Anthropic of Google, steken die in een eigen jasje.

[Column] Michiel Frackers: Zuckerberg rijkelijk beloond en Apple zwaar gestraft

05-02-2024 | 15:36:00
Apple introduceerde deze week met de Apple Vision Pro een revolutionaire nieuwe vorm van computergebruik en verloor $70 miljard aan beurswaarde

[Column] Michiel Frackers: Investeer mee in een duurzame oplossing

18-12-2023 | 12:33:00
Afgelopen week werd de VN-klimaatconferentie COP28 afgesloten met een zouteloze compromisverklaring

[Column] Michiel Frackers: Google in totale paniek door OpenAI, vervalst AI-demo 

11-12-2023 | 09:16:00
Eindelijk verscheen deze week het antwoord van Google op ChatGPT van OpenAI, met als blikvanger een video van Gemini, de beoogde OpenAI-killer

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.