Marketing Report
[Column] Michiel Frackers: Mooie galerij van hoop en meer positiviteit over technologie

[Column] Michiel Frackers: Mooie galerij van hoop en meer positiviteit over technologie

Laten we beginnen met positieve berichten, want door de miljarden waarmee wordt gegooid in AI gaat het al snel over bedrijfspolitiek of de ego’s die de bedrijven leiden. Waarbij vaak voorbij wordt gegaan aan de nieuwe toepassingen die ons leven op een positieve manier kunnen beïnvloeden.

Galerij van Hoop en AI-consensus

Daarom is de Galerij van Hoop, een tentoonstelling in Londen van herinneringen die nog moeten worden gemaakt, erg bijzonder. Hierin wordt met behulp van AI zieke mensen een blik geboden in hun toekomst die ze misschien niet zullen meemaken, zoals het bijwonen van de bruiloft van hun kind. Het is een waardevolle bijdrage van technologie aan de bewustwording van borstkanker en de bestrijding daarvan.

Er is meer positief nieuws over AI uit Engeland. Waar sociale media een kwalijke rol hebben gespeeld met desinformatie tijdens verkiezingen, wordt nu Polis ingezet, een door AI aangedreven hulpmiddel dat groepen met zeer uiteenlopende meningen in staat stelt om via stemmingen en discussie tot een consensus te komen. Het zou handig zijn om Polis ook te gebruiken bij de formatie en in de Tweede Kamer, in plaats van al die obligate toneelstukjes bij de interruptiemicroon, alleen bedoeld voor de camera’s en nooit om een ander te overtuigen. 

Interviewtip: Hassabis in plaats van Altman

OpenAI CEO Sam Altman was bijna twee uur te gast in de podcast van Lex Fridman, maar weinig kijkers zullen van het gesprek zijn opgeknapt. In de week dat bekend werd dat Altman de ronde maakt in Hollywood om Sora te promoten, de nieuwe dienst die uit tekstinstructies complete video’s kan genereren, bleef Altman erg vaag over de kwestie wie wordt betaald voor het gebruik door OpenAI van andermans werk als trainingsdata:

Sam Altman, CEO OpenAI: "We hebben enkele verschillende modellen geprobeerd. Maar als ik bijvoorbeeld een kunstenaar ben, A, zou ik graag de mogelijkheid willen hebben om ervoor te kiezen dat mensen geen kunst in mijn stijl genereren. En B, als ze wel kunst in mijn stijl genereren, zou ik graag een economisch model daaraan gekoppeld willen hebben."

Klinkt lief, maar Fridman vroeg niet verder over die zin we hebben verschillende modellen geprobeerd. Wat is er geprobeerd en met wie dan? Welke website, YouTuber of Instagrammer is betaald voor het feit dat OpenAI waarschijnlijk, want ook dat werd niet besproken, hun data heeft gekopieerd en ingevoerd in hun systeem? De filmstudios willen graag de gages van acteurs en crews beperken door Sora te gebruiken, maar hoe worden zij dan vergoed als hun werk op een slinkse manier wordt hergebruikt?

Kijk eens naar deze prachtige met Sora gemaakte video die OpenAI deelde op Instagram: zouden Bugatti en Audi hun toestemming hebben gegeven, laat staan gecompenseerd worden, voor de overduidelijk door deze merken geinspireerde beelden?

Een interessanter inkijkje in de gedachten van een leidende AI-ontwikkelaar dan de podcast met Altman is dit portret van Demis Hassabis, de baas van het AI-project bij Google. Alleen de intro is al speelfilmwaardig:

"Demis Hassabis staart intens door het scherm als ik hem vraag of hij Google kan redden. Het is vroeg in de avond in zijn geboorteland het Verenigd Koninkrijk en de oprichter van DeepMind werkt overuren. Zijn door Google overgenomen AI-onderzoeksinstituut leidt nu de volledige AI-onderzoeksinspanning van het bedrijf, na de inlijving van Google Brain afgelopen zomer, en de taak die voor hem ligt is immens."

Google draait nog lekker

Het klopt dat OpenAI en andere slimme chatbots een existentiële bedreiging vormen voor Google, maar Gemini is zeker niet kansloos. Vooral omdat Gemini gratis kan worden ingezet terwijl OpenAI een abonnement moet vragen om te overleven, want het bedrijf heeft elk miljardje nodig. Die Altman is geen goedkope jongen, maar daar kom ik nog op terug. Naar de cijfers kijkend hebben de financiële prestaties van Alphabet, het moederbedrijf van Google, niet geleden onder de opkomst van OpenAI: 

Kwartaal | Omzet   | netto winst 
Q4 2022   | 76.05     | 13.62                    
Q4 2023   | 86.31     | 20.69                     

Dit zijn bedragen in miljarden dollars, waarmee de verwachte omzet van Alphabet dit jaar richting de driehonderdvijftig miljard dollar gaat. Dat is vergelijkbaar met het BNP van Colombia of Denemarken, dus de overlijdensberichten van Google zijn ietwat prematuur.

Ben ik overigens de enige die denkt, bij het lezen dat Hassabis een Chinees-Singaporese moeder heeft en een Grieks-Cypriotische vader: ‘wat leuk, hoe zullen die elkaar ontmoet hebben?’ 

Stemkloon nog even niet publiek, in verband met stemmen?

Terug naar OpenAI, dat bekend maakte een stemkloon-toepassing te hebben gemaakt, maar op dit moment alleen voor een selecte groep bedrijven, vanwege de gevaren van misbruik.

We erkennen dat het genereren van spraak die lijkt op de stemmen van mensen ernstige risico’s met zich meebrengt, vooral belangrijk in een verkiezingsjaar,” aldus OpenAI, dat beweert dat het de stem van iemand kan nabootsen met slechts vijftien seconden opname van een persoon die praat.

Er wordt al onderzoek gedaan naar een incident waarbij duizenden kiezers tijdens de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire ‘robocalls’ ontvingen van president Biden – tenminste, dat dachten ze, want hij was het niet. Al kan Biden zich ook vergist hebben, wat regelmatig schijnt te gebeuren.

Volgens ChatGPT gaat Stargate er zo uitzien. 

Volgens ChatGPT gaat Stargate er zo uitzien. 

Een datacenter van honderd miljard

De fenomenale site The Information had weer een primeur: Microsoft en OpenAI werken aan een datacenter van liefst honderd miljard dollar voor een AI-supercomputer met de heerlijk pretentieuze naam Stargate. Dit in een poging de afhankelijkheid van Nvidia te verminderen.

Nauwkeuriger lezend valt de wijze van afronden op door de journalisten die erover berichten: blijkbaar wordt gerekend op koste van ‘meer dan honderdvijftien miljard dollar’, maar dat kopt minder lekker en daarom wordt omlaag afgerond naar honderd miljard. Voor die vijftien miljard achter de komma kunnen normaal gesproken dertig joekels van datacenters worden gebouwd. In AI is alles groter en duurder; maar een paar honderd keer duurder?

Elon Musk en Amazon zijn er ook nog

Musk maakte op X bekend dat zijn nieuwste AI-chatbot, Grok 1.5, volgende week beschikbaar is en beter wordt dan alle AI-modellen, maar dat zei hij bij de presentatie ook over de kwaliteit van de Tesla Cybertruck voordat enkele seconden later het raam verbrijzelde. Kortom, we gaan het zien.

Amazon maakte bekend bijna drie miljard dollar te investeren in OpenAI-concurrent Anthropic, maker van AI-chatbot Claude. Ik genoot van de manier waarop de Amazon-man de journalist nauwelijks de kans bood een vraag te stellen en zijn hele persbericht opdreunde, ogenschijnlijk zonder te ademen. Je ziet hem lachen.

Open source AI-model: Databricks

In het titanengevecht tussen OpenAI/Microsoft, Google, Amazon en Meta is het prettig dat startup Databricks erin is geslaagd een krachtig open source AI-model te ontwikkelen. Hopelijk blijkt dit een serieuze optie voor startups en grote bedrijven om zonder afhankelijkheid van de Big Tech titanen nieuwe AI-applicaties te ontwikkelen.

Laatste opvallende feit: tussen alle oproepen voor software startups bij de leidende startup incubator Y Combinator, de oud-werkgever van Sam Altman, stond een oproep om ouderwetse productie terug te halen naar de Verenigde Staten. Het is inderdaad wel handig als mensen iets kunnen bouwen, wanneer er ruim honderd miljard in een nieuw soort datacenter wordt gestopt. Daarin heeft Elon Musk gelijk: er is heel veel aandacht voor ontwerp, maar te weinig voor productie. Microsoft en OpenAI gaan dat ervaren als ze daadwerkelijk een megadatacenter in combinatie met een supercomputer gaan bouwen. Dat is iets heel anders dan een grote X-Box.

Spotlight 9: Cathie Wood reddende engel Tesla

Een oersaaie beursweek, waarin Tesla opeens stijgt na een gruwelkwartaal

In een tot dusver dramatisch jaar, waarin Tesla bijna dertig procent verloor van de beurswaarde en daarmee het slechtst presterende aandeel werd in de S&P 500, steeg het aandeel TSLA deze week opeens ruim vijf procent.

Cathie Wood’s Ark Innovation kocht op maandag voor achtentwintig miljoen dollar TSLA en alsof dat nog niet genoeg was, sloeg Ark op donderdag nog wat aandelen Tesla in voor veertien miljoen dollar. Eerder deze maand publiceerde Ark een juichende analyse van Tesla waarop Musk op X kort reageerde met: ‘wow.’

Ark Invest heeft ongeveer evenveel haters als fans maar durft in elk geval met opvallende publieke bespiegelingen te komen. Hopelijk krijgt Ark gelijk met deze optimistische blik op de nabije toekomst:

“Techno-economische discontinuïteit is een proces waarbij technologische doorbraken plotselinge en ongekende transformaties teweegbrengen. Dergelijke discontinuïteiten deden zich voor tijdens de tweede industriële revolutie na de introductie van de verbrandingsmotor, elektrificatie en telefonie. Wij geloven dat er nu een soortgelijke, ongekende technologische bloei aan de gang is. ARK identificeert vijf innovatieplatforms – Publieke Blockchains, Multiomische Sequencing (simultane analyse van verschillende typen data in moleculaire biologie, aldus ChatGPT – MF), Energieopslag, Robotica en Kunstmatige Intelligentie – als de gebieden van technologische fermentatie die vandaag de meest betekenisvolle convergenties creëren. Het zijn de opkomende “algemene doeltechnologieën” waarvan wij geloven dat ze economische groei zullen transformeren en versnellen.”

– Ark Invest

Dat is een erg positieve visie, maar wel sterk gericht op economische vooruitgang. Als deze economische groei gepaard kan gaan met de ontwikkeling van technologie die grootschalige verwijdering van CO2 uit de atmosfeer mogelijk maakt, is er hoop voor de wereld.

Ik hoor graag je reactie en tips en opmerkingen zijn altijd zeer welkom.

Fijne zondag, tot volgende week!

--

Michiel Frackers is Chairman van Bluenote en Chairman van Blue City Solutions.

www.bluenote.world

www.bluecity.solutions

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

[Column] Michiel Frackers: Musk en Zuckerberg wisselen van rol en BlackRock fors in decarbonisering

29-04-2024 | 08:58:55
Elon Musk beleefde een fantastische week en Mark Zuckerberg zag tweehonderd miljard beurswaarde verdampen

[Column] Michiel Frackers: Zin en onzin van carbon credits en Bitcoin halving

22-04-2024 | 09:18:00
Het Singaporese staatsfonds Temasek organiseerde EcoSperity in Singapore en in Dubai werd Token 2049 gehouden, het halfjaarlijkse feestje van de cryptofans

[Column] Michiel Frackers: Ayatollah aan de knoppen, cryptomarkt keldert

15-04-2024 | 09:27:00
Toen drukte er een ayatollah op een paar knoppen, waardoor zelfs de aankondiging van mijn nieuwe podcast moet wijken voor de gevolgen van wereldnieuws

[Column] Michiel Frackers: Slimme tips, trucs en hacks voor een beter leven

08-04-2024 | 08:52:00
hoe besteden we meer tijd aan de belangrijke zaken en spenderen we minder tijd aan onzin?

Michiel Frackers: Consolidatiegolf in AI gestart

24-03-2024 | 14:12:00
Microsoft lijft Inflection.ai in en verzamelt rond OpenAI veel toptalent; antwoorden Apple en Google door Gemini te bundelen in de iPhone?

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.