[Column] Mike Hendrixen (Vertigo 6): Zorg ook goed voor je merk, dan komen we er wel doorheen

[Column] Mike Hendrixen (Vertigo 6): Zorg ook goed voor je merk, dan komen we er wel doorheen

Dit is een bijdrage aan

[Forum] Moeten adverteerders in tijden van coronacrisis niet volop inzetten op branding?

De stelling suggereert dat je als merk moet kiezen tussen branding en sales. Daar ben ik het niet mee eens. Ik ben ervan overtuigd ze hand in hand gaan, elkaar niet uitsluiten en elkaar zelfs kunnen versterken. In normale tijden, maar juist ook in tijden dat de wereld op z’n kop staat.

De wereld is zeker gedigitaliseerd, maar dat betekent niet dat alle online campagnes salesgedreven zijn en ook niet dat brandingcampagnes alleen maar via traditionele media kunnen worden uitgevoerd. Er zijn genoeg voorbeelden van succesvolle online awareness campagnes en social branding cases.

Er bestaan veel definities van het woord branding. De eenvoudigste die ik tegenkwam, was het deel van marketing dat zich bezighoudt met de publieke perceptie van het merk. En die publieke perceptie blijft op zowel de lange als de korte termijn, en juist nu, cruciaal. Sales en forecasts staan onder druk en daarmee de marketingbudgetten. Ik snap dat de verleiding daardoor groot is om vooral conversiegedreven campagnes in te kopen. Maar dat sluit niet uit dat je gewoon kunt blijft werken aan je merk. De social post van Nike, die deze week viraal gaat, is een prachtig voorbeeld: If you ever dreamed of playing for millions around the world, now is your chance. Play inside, play for the world.

Wees slimmer met je budget en zoek je doelgroep beter op! Richt je op effectieve en betaalbare online kanalen met minder waste. Wij zien op dit moment ontzettend goede resultaten op YouTube, Google, social en op Twitch, TikTok en Reddit. En niet alleen conversiegedreven, maar ook op het gebied van branding en awareness.

Zorg dat je deze periode doorkomt met actiematige campagnes die meerwaarde bieden aan je doelgroep. Zet je social- en owned kanalen in voor branding en bedenk hoe je pr kunt gebruiken om je merkwaarde op peil te houden. En last but not least: wijk daarin niet te veel af van je pre-coronastrategie! Ik zie zoveel bedrijven die van de ene op de andere dag hun purpose of positionering laten vallen en daarmee de geloofwaardigheid van hun merk op het spel zetten. Doe dat niet!

Zorg goed voor jezelf, je familie, vrienden en collega’s. Zorg ook goed voor je merk, dan komen we er wel doorheen.

Mike Hendrixen is oprichter van Vertigo 6

www.vertigo6.nl

Foto: Pim Geerts

Deze column is een bijdrage aan [Forum] Moeten adverteerders in tijden van coronacrisis niet volop inzetten op branding?

Bezoek dit forum hier

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.