[Column] Ömer Tuzkapan (Natwerk): Heiligt de impact de middelen?
Impact is een verandering van de status quo, teweeggebracht door een actie. Impact maken kan ten goede én ten kwade. Er zit in het woord impact geen waardeoordeel, het is een vaststelling van het resultaat. Maar hoe je die impact bereikt, daar staan we niet vaak bij stil.
Impact in advertising
In de reclame-industrie willen we impact maken op bedrijven, consumenten, groepen mensen, buurten, steden, landen of op de hele wereld. En daar zijn we goed in, ten minste als je kijkt naar het bedrag dat bedrijven en andere instellingen er aan uit willen geven: meer dan 600 miljard dollar wereldwijd.
Al die euro’s voeden monden, laten je genieten of zorgen dat mensen lief zijn voor elkaar. Maar ze verspreiden ook wapens, olie, diamanten en dood. We mogen hopen dat de meeste mensen opstaan en naar hun werk gaan, in ieder geval met de intentie om die eerste opsomming waar te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar het nieuwe initatief Fosiel, no deal. Dat is ook een initiatief dat laat zien hoe moeilijk het is om je impact te sturen: waar trek je de lijn?
Maar niet alleen voor de tabaksindustrie en Shell gaan marketeers en bureaus over grenzen heen. Ook voor de mooie dingen in het leven gaan ze te ver voor impact. Ze kiezen middelen die ze een dag eerder nooit ingezet zouden hebben. Waarvan ze bang zouden zijn geworden als je ze er op de universiteit over had verteld. De overheid hangt steeds meer camera’s op in een kruistocht voor meer veiligheid, en de marketing industrie gaat steeds verder om alles te weten te komen over de consument, onder het mom van personalised ads. De data staat daardoor meer centraal, in plaats van de creativiteit. Los van het feit dat de wereld van targeten gaat veranderen door het verbod op third party cookies, is het ook nog eens ontzettend zonde als de creativiteit in de industrie ter ziele gaat.
Hoe dan wel?
Je wil mensen raken met originaliteit en creativiteit. Dan maak je impact. En natuurlijk kun je die boodschap een push geven, zodat die boodschap de mensen bereikt die het moeten horen. Zolang de basis maar de creatieve oplossing is. Bepaal samen dát je impact wil maken, maar vooral ook hoe je impact wil maken.
En heus, dat hoeft echt niet altijd vriendelijk en veilig te zijn, soms mag het best schuren. Liever wel dan niet trouwens!
Ömer Tuzkapan is Advertising Strategist bij Natwerk.
Gepubliceerd door: Lieselot Berentzen