Marketing Report
[Column] Peggy de Lange (Fiverr) over AI Art: even indrukwekkend als complex column

[Column] Peggy de Lange (Fiverr) over AI Art: even indrukwekkend als complex

Tips van een Prompt Engineer hoe je AI aan het werk zet voor beeldmateriaal. Door Peggy de Lange, vice-president marketing bij Fiverr.

Iedereen die voorheen beeldmateriaal nodig had voor marketingdoeleinden moest deze vaak creëren met dure fotoshoots en beheersen over photoshop skills of gebruikmaken van stockafbeeldingen. Kunstmatige intelligentie verandert echter momenteel snel de markt van beeldcreatie: met behulp van tools wordt indrukwekkende AI Art gemaakt.

AI Art wordt gegenereerd met behulp van kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld met tools als Dall-E 2 of Midjourney. Deze beeldgeneratoren maken nieuwe afbeeldingen from scratch, van eenvoudige vormen en patronen tot complexe, levensechte voorstellingen.

Veel van deze tools zijn online beschikbaar, alleen heeft elk programma een iets andere gebruikersinterface en workflow. Sommige werken met een creditsysteem waarbij credits per afbeelding worden gekocht, andere gebruiken abonnementsmodellen. Het basisprincipe blijft echter altijd hetzelfde: de AI zet tekstbeschrijvingen (in jargon prompts genoemd) om in pixels om een nauwkeurige afbeelding te creëren.

Hoe gedetailleerder, specifieker en creatiever de prompts zijn, hoe beter het resultaat achteraf is. Het omzetten van ideeën in briljante beeldresultaten is echter geen kinderspel. Als je AI op zijn best wilt laten presteren, moet je begrijpen op welke opdrachten de systemen het beste reageren. AI-Prompt Engineers zijn gespecialiseerd in het halen van het maximale uit deze tools.

De juiste prompts voor piekfijne resultaten

Prompts moeten eenvoudig geformuleerd zijn, maar ook voldoende details bevatten, zodat de AI-tool een nauwkeurige afbeelding kan creëren. De juiste balans hiertussen vinden, dat is waar de kracht ligt van prompt engineers. Finn Meinert Matthiesen is Prompt Engineer en een heuse AI Artist op freelanceplatform Fiverr en heeft drie tips voor jou:

Artistieke basisconcepten: je hoeft geen kunstexpert te zijn, maar het is noodzakelijk om algemene basiskennis van kunst te hebben - vooral van stijlen en technieken. AI-tools bootsen immers artistieke stijlen na. Moet de afbeelding bijvoorbeeld in graffiti-stijl worden gemaakt of moet deze fotorealistisch lijken?

Als je een bepaalde esthetiek in gedachten hebt voor je afbeeldingen, gebruik dan geschikte trefwoorden zoals Pop-Art-stijl, Hyperrealistisch, Potloodtekening, 3D-rendering of Abstracte Kunst in de prompts. Bij sommige tools zoals Jasper Art kan ook een bepaalde kunstenaar zoals Andy Warhol of Pablo Picasso worden geselecteerd als sjabloon. Anders kun je "In de stijl van [naam van de kunstenaar invoegen]" in de prompt opnemen om de gewenste stijl te creëren.

Relevante parameters: lees je in voordat je met deze programma’s gaat werken over ontwerpfactoren zoals belichting, cameratypes, kleurenpaletten en dimensionaliteit. Deze hebben een grote invloed op het eindresultaat. Je moet ook overwegen waar en in welke context het beeldmateriaal later gebruikt zal worden. Zo brengt bijvoorbeeld de kleurkeuze bepaalde emoties over. Het maakt ook een aanzienlijk verschil of je de trefwoorden neonkleuren, aardetinten of primaire kleuren gebruikt.

Gedetailleerde beschrijving: het is handig als je weet hoe je objecten, mensen of scènes moet beschrijven, zodat de AI je ideeën op een passende manier kan overbrengen. Als je je wilt richten op een specifiek onderwerp (zoals een dier, gebouw of voertuig) in een afbeelding, zorg er dan voor dat je dat in de onderwerpregel vermeldt. En wees wederom specifiek. AI vindt het bijvoorbeeld heel moeilijk om handen en ogen te reproduceren.

Integreer informatie over leeftijd, etniciteit, houding of kleding om passende resultaten te verkrijgen. Je kunt ook verwijzen naar beroemdheden in je prompts om een specifieke look na te bootsen. De resultaten kunnen echter variëren, aangezien kunstmatige intelligentie vandaag de dag nog steeds moeite heeft om een consistent niveau van fotorealisme te bereiken.

De computer is (nog) niets waard zonder de mens

De kwaliteit die AI vandaag de dag kan bewerkstelligen, hangt, naast andere factoren, vooral af van de mensen die de knoppen van AI bedienen - en daar zijn experts voor nodig. Het kan dus soms zinvol zijn om bijvoorbeeld externe freelancers in te huren om de prompts te beschrijven en daarmee de AI Art te maken. Zij kunnen hun ervaringen delen en medewerkers trainen op dit gebied.

Zowel de vraag als de interesse in deze nieuwe vorm van kunst en marketing zijn groot en zullen in de toekomst nog relevanter worden. Zoekopdrachten op het Fiverr-platform hiernaar zijn wereldwijd met 6967 procent gestegen in de afgelopen zes maanden. Dit toont aan dat steeds meer bedrijven zich bewust worden van de nieuwe mogelijkheden die AI op dit vlak biedt. Echter zijn de tools niets zonder de mensen erachter, die met hun expertise het beste eruit kunnen halen.

www.fiverr.com

www.hibou.nl

 

Lees ook:

Michiel Frackers: Apple en Bitcoin vs Tesla en Ethereum

25-09-2023 | 09:43:30
De beste tech-investeringen van de laatste vijf jaar waren niet Apple of Bitcoin, maar Tesla en Ethereum

VIA Taskforce Creative verwelkomt eerste AI-persoonlijkheid

21-09-2023 | 11:07:00
Met deze samenwerking tussen mens en kunstmatige intelligentie nemen VIA en Esther een flinke stap richting de toekomst van het communicatievak

FD Mediagroep lanceert eerste Mid-Year Marketing Monitor

20-09-2023 | 10:33:00
Dit rapport biedt een kans om zowel recente uitdagingen als toekomstige trends te begrijpen die marketeers in de dagelijkse praktijk tegenkomen

Michiel Frackers: Singapore F1-weekend is hèt netwerkevent van Azië

19-09-2023 | 09:11:06
De week begon vrolijk toen bekend werd dat Messi's komst naar de MLS heeft geresulteerd in honderdtienduizend nieuwe abonnees voor Apple TV+

Abovo Maxlead lanceert AI Marketing Taskforce

14-09-2023 | 21:37:00
Om marketingteams te ondersteunen lanceert marktleider Abovo Maxlead een nieuwe dienstverlening: de AI Marketing Taskforce
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.