Marketing Report
[Column] Revitalize: Succesvol rebranden in drie stappen

[Column] Revitalize: Succesvol rebranden in drie stappen

Je bent eruit. Je wil je merk gaan rebranden. Maar hoe gaat dat in de praktijk en wat wordt er uiteindelijk opgeleverd? Bij Revitalize houden we van simpel, en transformeren we merken in drie overzichtelijke stappen.

Stap 1: Strategische merkpositionering 

Ons rebrandingproces bestaat uit drie fases en start altijd met het (her)positioneren van je merk. Het doel in deze fase is om complexe zaken simpel te maken.

In een strategische kick-off bespreken we met stakeholders uit verschillende lagen van jouw organisatie de essentie van het merk. Hierbij maken we gebruik van ons eigen Revitalize Rebrand Canvas. Via onderdelen zoals merkreflectie, merkomgeving, sweetspot en het Golden Circle-model van Simon Sinek worden we het met elkaar eens over de definiëring van: product- of dienstverlening, kernwaarden, krachten en zwaktes, groeiambities, doelgroepen, persona's, archetypes, trends, concurrenten en purpose.

In een vervolgsessie ontvang je advies over essentiële merkkeuzes zoals de merkarchitectuur, merknaam, merkdoel, merkbelofte, merkwaarden, merkarchetypes, merktoon, merksamenvatting en het merkverhaal. Dit wordt na aanscherping samengevat in een Merk-ID document.

Stap 2: Vormgeving visuele merkidentiteit 

Het Merk-ID geeft richting aan de vormgeving of het redesign van de visuele merkidentiteit. In deze fase maken we keuzes over de vormgeving van onder andere:

  • logo
  • kleuren
  • typografie
  • vormentaal
  • beeldstijl
  • iconografie
  • stationery
  • office templates
  • belangrijkste communicatiedragers

We komen in een aantal presentatierondes tot een definitief resultaat. De visuele keuzes worden vervolgens samen met het eerdere strategische advies samengevat en vastgelegd in een merkgids (brand guide) of digitaal portal.

Stap 3: Implementatie & communicatie 

Tijdens stap 1 en 2 stemmen we al goed met opdrachtgevers af wat de behoeftes zijn voor de implementatie en communicatie van het nieuwe merk. Wij zijn vaak nauw betrokken bij de aanpassing of ontwikkeling van websites, video’s, foto’s, digitale content, drukwerk, campagnes en inrichting van socialmediakanalen.

De invulling van de derde fase verschilt sterk per opdrachtgever en hangt af van doelstellingen, budget, capaciteit qua mensen en specifieke wensen. Zo hecht de één in eerste instantie alleen waarde aan een goed pitchdeck om investeerders te overtuigen en wil de ander juist dat de nieuwe positionering wordt doorvertaald in een campagneconcept voor massamedia. Deze laatste fase in ons proces is altijd maatwerk.

Na de rebranding is je merk de sterkste versie van zichzelf geworden. Met een authentiek, relevant en uniek merk ben je nu klaar voor verdere groei. Ben je benieuwd geworden naar ons werk? Kijk even op www.revitalize.nl.

Revitalize

Michael Versélewel de Witt Hamer is Founder & Brand Strategist bij rebranding agency Revitalize, een one-stop-shop voor merken met groeiambities. Het team professionaliseert en transformeert merken, zodat ze de best mogelijke versie van zichzelf worden.

 

www.revitalize.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief