Marketing Report
[Column] Rodger Werkhoven: AI•VERTICALISERING van video; fun, vandalisme of vondst? column

[Column] Rodger Werkhoven: AI•VERTICALISERING van video; fun, vandalisme of vondst?

Laatst spotte ik de eerste uiting van een nieuwe toepassing van AI, waarvan ik inschat dat het best ’ns een leuke hype zou kunnen worden: met de Generative Artificial Intelligence in Photoshop Beta, horizontaal video verticaal maken. Niet middels cropping, maar door growing van nieuwe content - aan de boven- en onderkant van de horizontale video - wordt er perfect matchende content bij-gegenereerd.

DIY-AI

De nieuwe aanvulling op het bestaande materiaal lijkt onder dezelfde lichtomstandigheden gecreëerd te zijn, in dezelfde atmosfeer, in de stijl van de oorspronkelijke video, in hetzelfde, matchende perspectief, of het nu animatie of film betreft én in de art-directionele stijl waarvoor de oorspronkelijke regisseur en D.O.P. zelf tekenden. Vooralsnog werkt de truc het simpelst met materiaal dat vanuit een vast camerastandpunt geschoten is. En dusdanig simpel, dat je om het zelf uit te proberen alleen Photoshop Beta nodig hebt plus een geschikte filmscène en een gratis video-editor als bijvoorbeeld het verbazingwekkend gebruiksvriendelijke en zeer capabele CapCut.

VERTICAL•AI•ZING®️©️™️

Zo deelde onlangs beroepseditor en animator Alex Cerrato op TikTok een kleine compilatie van beroemde filmscènes, die hij wat ik noem de ‘AI-verticalizing’ oftewel ‘VERTICAL•AI•ZING®️©️™️’ behandeling gaf. Anderen - waaronder gerenommeerde filmmakers en regisseurs - noemen dit nieuwe AI-fenomeen overigens vandalisme.

MART•AI•N KOOLHOVEN

Alex Cerrato krijgt dan ook aardig wat kritiek. Van filmmaker Martin Koolhoven ondermeer. Die is overigens niet anti•AI. In de pioniersdagen met DALL•E 2 introduceerde ik Martin bij OpenAI, omdat hij hun toen nog afgeschermde ‘text to image AI’ wilde proberen. Vervolgens experimenteerden we over en weer met DALL•E 2 voor een filmproject waar hij aan werkt. Sfeerbeelden, personages, styling, locaties, auto’s… Martin wist ongekend intrigerende beelden met die nog ongepolijste DALL•E versie te genereren. Ook voor een filmposter concept.

’N AI•SAVVY D•AI•RECTOR

Ook in sommige van de allemaal geniaal leuke intro’s voor afleveringen van zijn VPRO programma De Kijk van Koolhoven anis GenAI toegepast als creatief gereedschap. Je kunt dus gerust stellen dat Martin zelf hartstikke AI-savvy is en de tech beschouwt als een interessante aanvulling op ’t arsenaal aan creatieve tools voor de moderne filmmaker. Daar waar het meerwaarde genereert. Da’s niet ’t zelfde als meer pixels genereren.

Met AI moet je niet zomaar voor de fun beroemde filmscènes ‘verticalizen' vindt ‘ie. Martin kort maar krachtig: “God, this is stupid.”

HEILIGSCHENNIS?

Wat is er dan zo onvergefelijk aan wat film-cutter Alex Cerrato met al die beroemde scènes heeft gedaan? Editors zoals Alex worden toch beschouwd als cruciale ambachtslieden in de industrie der filmkunsten?

SNIJDER, HOU JE BIJ JE MES!

Het is de taak van editors om film te knippen en te snijden en om deze stukken vervolgens in ’n dusdanig relevante volgorde te monteren, dat regisseurs hun verhaal zo spannend, samen- of onsamenhangend mogelijk vertellen kunnen. LESS is more. Het is zeker niet de bedoeling zonder medeweten van een regisseur NIEUWE content toe te voegen aan een productie. KON tot voor kort ook helemaal niet. WTF: straks gaat er iemand op ’n Van Gogh een OOR BIJ-genereren?!?

Wat nog veel meer steekt dan al dat bij-gegenereerde loze beeldmateriaal, blijkt uit een andere opmerking van Martin: “Also, what the fuck is wrong with turning your phone sideways?”

HORIZONTALE KIJKERS

Daar heeft de regisseur natuurlijk wederom een punt. Immers, onze ogen zitten - op ’n enkele Picasso na - niet onder, maar naast elkaar in onze schedels. En volgens mij leeft er bij filmfans ook helemaal niet de behoefte naar verticale versies van hun favoriete films. Zo’n simpele handeling als het ’n kwartslag draaien van je mobieltje, hebben liefhebbers van ’t movie medium best nog wel over om optimaal van hun favoriete films te genieten, denk ik?

NIET FLIPPEN

Da’s met betrekking tot ongevraagde reclamevideocontent een heel ander verhaal. Zoals wij marketeers maar al te goed weten, flipt niemand de smartphone ook maar een kwartslag om ongevraagde reclamevideootjes 'ns lekker immersive te beleven... Dus maken wij ook vierkante en verticale versies van de diverse digitale marketingmiddelen, om binnen de paar secondes lange aandachtspanne van onze doelgroepen zo impactvol mogelijk ‘binnen te komen’.

BIJ-GENEREREN; HET NIEUWE WEG-SNIJDEN

Welnu, dát kan dankzij Generative AI nu dus ook door boven en onder meer beeld te genereren in plaats van links en rechts beeld weg te snijden. En omgekeerd kan natuurlijk ook: verticaal materiaal horizontaal maken - voor TV bijvoorbeeld - door links en rechts desgewenst beeld ‘bij te genereren’…

‘HORIZONTALIZEN’; HET NIEUWE ‘VERTICALIZEN’?

Martin! Da’s een idee! Zó kunnen regisseurs die verticale vandalen terugpakken! Door die ‘verticalized’ TikTok videootjes met GenAI op hun beurt weer te ‘horizontalizen!’ Dat iedere regisseur zo persoonlijk wraak neemt op z’n eigen vermaledijde ‘verticalizers!’ Toffe TikTok Challenge?

GEN VV®️©️™️

Je zou bijna gaan HOPEN dat TikTokkers je film VERTICAL•AI•ZEN®️©️™️…? Het is toch weer nieuwe aandacht, van een nieuwe generatie. Van GEN VV®️©️™️; de ‘Vertical Viewing Generation’, zeg maar. Brimstone zie ik ook nog wel ten slachtoffer vallen aan zo’n hype… Maar Woody Allen z’n movies? Dan zou ‘ie ’t zelf moeten doen, denk ik. Zíjn films worden er echt niet spannender op, imho. alleen maar gelul in méér ruimte.

Rodger Werkhoven is sinds februari ’23 Executive Creative Director bij iO (campus Amsterdam) en was in ’22 full-time betrokken bij de ontwikkeling van OpenAIs DALL•E 2, waarvan de uiteindelijke lancering ook weer model stond voor de lancering van ChatGPT, waarvan hij nu met OpenAI de beeldgenererende Multi Modal versie aan het testen is.

www.iodigital.com/nl

Lees ook:

[Column] Rodger Werkhoven (iO): Lions 2023: hoe ChatGPT heel Cannes van Meta- naar AI-expert omschoolde

28-06-2023 | 22:54:00
Het kan verkeren. Het contrast kon niet groter zijn. Als ik vorig jaar ‘AI' zei, moest ik ’t vaak ook meteen spellen: “Eej - Ai.” En dan daarna toch ook nog ’ns helemaal voluit ’artificiële intelligentie’ zeggen. Gelukkig helemaal niet vaak. Weinigen waren namelijk geïnteresseerd

[Marketing Report Cannes] Rodger Werkhoven over iO

21-06-2023 | 10:09:00
Marketing Report Radio zendt een week lang uit vanaf Cannes Lions - het grootste reclamefestival op aarde. Ieder dag ontvangen we toonaangevende gasten uit de wereld van media en marketingcommunicatie. De uitzendingen zijn tot en met 22 juni dagelijks live te beluisteren op New Business Radio en als podcast op de website van Marketing Report

[MarketingReport Radio] Rodger Werkhoven over Artificial Intelligence en OpenAI als love brand

27-02-2023 | 09:46:00
Rodger Werkhoven is Independent Creative Director bij OpenAI en Executive Creative Director bij iO. We spreken we hem over kunstmatige intelligentie.

[Column] Rodger Werkhoven (iO Amsterdam): LEGACY™️: Het laatste tv-format van John de Mol

13-02-2023 | 17:05:00
Heel quantum dit: gevraagd worden om John de Mol ongevraagd advies te geven. Toch ben ik 'r dan 't typ naar om zo'n uitnodiging serieus toegewijd te aanvaarden

[Marketing Report Radio | Cannes 2022] Rodger Werkhoven over OpenIA

27-06-2022 | 12:11:00
Marketing Report is in Cannes en doet vanaf de Embassy of Dutch Creativity dagelijks van 17:00 tot 19:00 uur live verslag op New Business Radio. Wij spreken Rodger Werkhoven, creative director experimenting with DALL-E 2 AI for OpenAI
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.