Marketing Report
[Column] Rodger Werkhoven: Moi? DALL•E? ChatGPT? Nee: m'n collega Brian Hirman. Díe is pas écht invloedrijk. column

[Column] Rodger Werkhoven: Moi? DALL•E? ChatGPT? Nee: m'n collega Brian Hirman. Díe is pas écht invloedrijk.

Ik vind het een hele eer om weer genomineerd te zijn voor die lijst van de 100 meest invloedrijke mensen in de Nederlandse bureauwereld. Vorig jaar viel mij die eer voor het eerst ten deel. Toen was ik ook samen met iO’s Brian Hirman, die al jaren wél echt heel invloedrijk is. Hij kan namelijk zomaar geïnteresseerd zijn in je bureau om het van je over te kopen voor iO... Dát heeft pas grote invloed op jou en je collega’s hun carrières. Zelfs op jullie verdere levens, afhankelijk van het soort deal dat jullie maken natuurlijk.

Maar ik? Invloedrijk?

Ikzelf vermoed dat mensen destijds eigenlijk de Generatieve Artificiële Intelligenties DALL•E 2 en ChatGPT 3.5 bedoelden te nomineren met mijn naam. Op beide modellen had/heb ik dan weer wel mijn bescheiden invloed gehad, dus misschien toch... In het voorjaar van 2022 ben ik via een ex-collega expat vriend door OpenAI uitgenodigd om met hem onderdeel uit te maken van hun pre-selected team internationale creatieven, om OpenAI’s developers te helpen hun AI-modellen te alignen, zoals dat in goed Nederlands heet.

[Vul hier jouw te stigmatiseren groep mensen in]

Ik zat toen dagenlang tot diep in de nacht achter mijn computerscherm om de pre-launch alfa- en later betaversies van DALL•E te testen, om met de developers te overleggen over de bias-issues die ik in het model ontdekte, of wat ik anders had gewild aan de user interfaces, bijvoorbeeld welke functionaliteiten ik miste. Dat DALL•E en ChatGPT zo gebruiksvriendelijk en woke zijn, daar ben ik in bescheiden mate dus mede verantwoordelijk voor. Met trots. Dus in die zin beïnvloed ik hoe uw OpenAI-product zich gedraagt. En als dat product invloed heeft op uw workflow, ja, dan ben ik wellicht inderdaad iets van invloed op onze industrie... Bijvoorbeeld elke keer dat ChatGPT u vermaant: "Het is belangrijk om respectvol te blijven ten opzichte van [vul hier jouw te stigmatiseren groep mensen in]. Ik kan geen moppen vertellen die een specifieke groep mensen, inclusief [de door jou te stigmatiseren doelgroep], als [belediging] bestempelen. Als je een andere mop wilt horen of een vraag hebt over iets anders, laat het me dan weten! Ik ben hier om te helpen.

Was ik maar wat invloedrijker…

Ook heb ik me drukgemaakt over de later ingevoerde verdienmodellen... Niet geheel gespeend van eigenbelang heb ik lang betoogd dat alles van OpenAI gratis moest blijven zolang modellen in onderzoeksfase waren... Hetgeen ze tot op de dag van vandaag nog steeds zijn, maar gratis? Ho maar. Was ik maar wat invloedrijker...

Later besloot OpenAI vanwege te snel verdampende dollars (Microsoft had zijn miljarden nog niet toegezegd) DALL•E 2 (ChatGPT bestond nog niet) gereed te maken voor een publieke lancering. Ik discussieerde mee met de developers over de haalbaarheid en eerlijkheid van diverse betaalmodellen. Dat DALL•E 2 toen de eerste 50 beelden gratis genereerde, hadden wij als research-creatieven zo'n beetje afgedwongen bij OpenAI’s verdiendenkers. Niet iedereen binnen ons team had een goede baan als reclameprofessional.

Het stiekeme bijprompten dat Midjourney doet…

Ik was ook alfa- en betatester van de Plugins. En heb heel wat iteraties van ChatGPT Multi Modal met daarin verschillende DALL•E varianten zien komen en gaan, vergezeld van mijn bevindingen. Ik heb altijd fel geageerd – ook op LinkedIn en zeker in mijn keynote presentaties – tegen latent prompting, het stiekeme bijprompten dat Midjourney doet. ChatGPT 4 doet dat ook in het aansturen van DALL•E 3 in ChatGPT +, maar díe kan je vragen te laten zien wat er bijgeprompt is, zodat je ervan leert. Of je eist dat DALL•E 3 letterlijk jouw prompt gebruikt. Is dat 't typisch Nederlandse 'wij zijn nou eenmaal eerlijk, of je dat nou trekt of niet'? Ik weet het niet, maar het is een mate van eerlijkheid die ook het eveneens Amerikaanse Midjourney nog niet biedt, en het Britse Stability AI (van onder andere Stable Diffusion) ook niet.

Marketing Report was er 2022 vroeg bij

Eric-Jan Vis had gehoord dat ik met iets spannends bezig was. Dat ik voor 'een researchlabje DAILY•TOO genaamd' een beeld genererende Artificiële Intelligentie – Open Eye of zoiets dergelijks – testte… Men haalde destijds nog alles door elkaar, OpenAI was tamelijk onbekend in 2022 (!). Ter illustratie: een belangrijke meneer van een Nederlandse Digitale Ontwerp-club die ik niet meer bij naam zal noemen omdat ik ze al wel genoeg geplaagd heb, vond OpenAI’s DALL•E niet interactief genoeg om er iets mee te gaan doen ????. Maar Marketing Reporters Peter Wybenga en Bas Vlugt tijdens die voornamelijk Metaverse-themed Cannes Lions van '22, dus wel. Én Beppie ten Böhmer, de Sam Altman van iO Amsterdam, waar ik vier dagen per week werk, zodat ik nog steeds één dag per week DALL•E en GPT (5 is in training nu) iteraties kan testen voor OpenAI.

De rest is geschiedenis

Nee, voor 2023 zagen de M100-stemmers niet gebeuren dat mijn AI-inspanningen van enige invloed zouden gaan zijn om ’n plekje tussen al die écht invloedrijke M100-bureaumensen te rechtvaardigen. Die meneer van die Nederlandse Digitale Ontwerp-club die ik niet meer bij naam noem, maar DALL•E niet interactief vond, mocht er wel op. Jaloersmakend inderdaad. Ik ben ook maar mens. Al suggereert mijn LinkedIn-profielfoto wellicht anders. Ik zie op de 7e wel of mijn bescheiden inspanningen om OpenAI’s huidige AI-modellen woke en werkend te helpen maken, voor 2024 als invloedrijk beschouwd worden.

Ondertussen heeft OpenAI’s voortbestaan even aan een zijden draadje gehangen

En werd – over invloedrijk gesproken - medeoprichter CEO Sam Altman ontslagen en vervangen – nee, niet door een AI, wél door iemand using AI – en een paar dagen later weer teruggevraagd en aangesteld als CEO. Ik leg het u graag helemaal uit op 7 december tijdens het M100-event in Club Ace, in de Amsterdamse Houthavens. Ik heb overigens voor de vegan optie gekozen. U toch ook?

Rodger Werkhoven is sinds februari 2023 Executive Creative Director bij iO (campus Amsterdam) en was in 2022 full-time betrokken bij de ontwikkeling van OpenAI’s DALL•E, waarvan de uiteindelijke lancering ook weer model stond voor de lancering van ChatGPT, waarvan hij de code- en beeldgenererende Multi Modal-versie testte die OpenAI onlangs lanceerde.

www.iodigital.com

Lees alles over het M100 Event hier

M100 wordt gesponsord door

 

Lees ook:

iO ontwikkelt Belgische merkbewustzijnscampagne voor Manna

27-02-2024 | 11:24:00
iO heeft een campagne ontwikkeld om de vernieuwde verpakkingen van sauzenfabrikant Manna onder de aandacht te brengen en het merkbewustzijn te vergroten

KNMI en iO introduceren dataportaal met klimaatscenario's

19-02-2024 | 16:01:00
De blended agency optimaliseert de website en de klantportalen van het KNMI.

iO: Banken, supermarkten en cardealers scoren ondermaats op lokale SEO

14-02-2024 | 12:45:35
Meer dan 50 procent van de Nederlandse en Belgische organisaties in de bank- en retailsector optimaliseert zijn lokale SEO niet of nauwelijks.

FX Agency, Kaliber, Born05, Greenberry en iO digital openen deuren tijdens The Loop

06-02-2024 | 09:34:00
The Loop is een initiatief van Fundamentals Academy en Viltjesavond in samenwerking met Fungi Design om creatief talent te verbinden met het werkveld

Joe Public Amsterdam meest bekroonde reclamebureau van 2023; TBWA, Dentsu Creative, N=5, Publicis en The Valley runners-up

21-12-2023 | 00:51:00
Ook in 2023 regende het weer awards in de reclamebureauwereld. Maar welke reclamebureau werd het meest onderscheiden?

PLUS zet met Energize deze kerst nog meer in op Samen

05-12-2023 | 19:45:00
In de kerstcampagne 2023, ontwikkeld door Energize, inspireert PLUS met verhalen, gerechten en initiatieven om echt samen te genieten van kerst en goed eten.

[Interview] Brian Hirman en Rodger Werkhoven (iO) over overnames en AI

29-11-2023 | 08:33:00
In de aanloop naar de publicatie van de Reclamebureau100 2024 tijdens het M100 Event op 7 december, publiceren wij een serie interviews

N=5 Grote Winnaar Content Marketing Awards 2023 - Axioma, iO en Cheil runners-up

28-11-2023 | 23:06:00
Onder het genot van de virtuoze presentatie van Iris van Lunenburg zijn op 28 november in Beeld en Geluid in Hilversum de winnaars van de tweede editie van de Content Marketing Awards bekendgemaakt

Rodger Werkhoven: GPT 5: Revolutionair of veel te riskant?

25-11-2023 | 13:14:00
1 December zal ik tijdens GPTx voor de ondernemers die het event in Haarlem bezoeken en voor politiek geëngageerd publiek in Den Haag - die dag 2x een belangrijke keynote presentatie geven over de stappen die we met OpenAI aan het zetten zijn naar een nóg vaardiger GPT, model nummer 5

iO wint Lovie Awards voor branded podcast De Verdwenen SS'er

15-11-2023 | 10:41:00
De branded podcast De Verdwenen SS'er, geproduceerd door blended agency iO voor Kamp Amersfoort, heeft vier Lovie Awards in de wacht gesleept

Content Marketing Awards 2023 | ZILVER NON-PROFIT - iO Digital: De Verdwenen SS'er voor Kamp Amersfoort

07-11-2023 | 10:05:00
Kennisoverdracht is voor Kamp Amersfoort één van de belangrijkste pijlers. Om deze impact te realiseren is een hogere naamsbekendheid essentieel.

MT/Sprout roept iO uit tot meest klantgerichte digital agency van Nederland

27-10-2023 | 09:32:00
MT/Sprout heeft iO erkend als het meest klantgerichte agency van Nederland in de categorie internetbureaus.

iO benoemt Rachel Vermeulen tot Managing Director Campus Eindhoven

25-10-2023 | 15:31:00
Met Managing Director Rachel Vermeulen blijft iO Campus Eindhoven focussen op langdurige samenwerkingen met klanten en duurzame loopbaanontwikkeling. 

PIM en iO organiseren eerste editie MarTech Fest

20-10-2023 | 13:16:00
Platform Innovatie in Marketing (PIM) en blended agency iO presenteerden op 12 oktober hun eerste gezamenlijke MarTech Fest. Generative AI staat centraal

Partnership achter merkoperatie Odido

07-09-2023 | 17:57:00
Zonder twijfel een van de grootste merkoperaties die de laatste jaren in ons land plaatsvond. Dat gebeurde in het geheim. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.