[Column] Rolf van Oostrum: Voorbeeldfunctie

[Column] Rolf van Oostrum: Voorbeeldfunctie

De functie waar ik nooit in mijn carrière op zou solliciteren: de voorbeeldfunctie. Het lijkt me verschrikkelijk. Dat wil zeggen, als ik een voorbeeldfunctie zou vervullen voor een wat groter publiek. Ik besef dat ik een voorbeeldfunctie heb voor mijn dochter, maar daar zou ik het toch graag bij willen laten. Waarom? Gedoe!

Zo is IC-arts Diederik Gommers een tijdje terug een campagne gestart tegen het promoten van vapen en roken op social media door bekende TikTok-ers. Zo werd Monica Geuze opgeroepen niet meer te vapen of roken in haar video’s, want je hebt toch een voorbeeldfunctie. Ik vraag me af wanneer die voorbeeldfunctie precies in werking treedt? Mag Monica op een druk terras wel roken? En op een minder druk terras? Treedt de voorbeeldfunctie in werking zodra iemand als Monica in het openbaar verschijnt of ben je alleen in voorbeeldfunctie in de media? En wat als iemand anders jou filmt en dit op social media plaatst met als caption lekkere voorbeeldfunctie Monica. Gedoe!

Laatst zag ik Joel Beukers zitten bij een item van De Telegraaf. Het ging onder meer over een video van Joel waarin hij binnen zes uur met zijn Lamborghini Urus naar Oostenrijk racet. “Is dat wel verstandig Joel? Je hebt toch een voorbeeldfunctie.". Waarop Joel antwoordde: "Hoezo voorbeeldfunctie, het zijn mijn kinderen toch niet?" Lastig. Heb je alleen een voorbeeldfunctie wanneer jij dat zelf wilt of heb je deze functie tegen wil en dank? Gedoe!

Agency met voorbeeldfunctie

Ik hoor jullie gapen: "Rolf, waar wil je naartoe met dit schrijven?" Nou, mijn zus confronteerde mij namelijk met het feit dat wij als 0930 creative agency ook een voorbeeldfunctie hebben met het werk dat we maken. Ik: W"at??? No f-ing way!" Zus: "Zeker wel!" Als bureau heb je ten eerste invloed op voor wie je wel/niet werkt. Als je bijvoorbeeld besluit niet voor ongezonde producten te werken, dan stel je een voorbeeld. Voilà, voorbeeldfunctie. Denk vervolgens ook aan casting voor de content die we maken. Casten we op een sociaal wenselijke manier of doen we dit niet? Voorbeeldfunctie. En wat te denken van de partijen die we als bureau inschakelen? Zijn dat grotere productiemaatschappijen, studio’s, agentschappen of kiezen we voor jong talent, zzp'ers en startende ondernemers? Voorbeeldfunctie. Sterker nog, als bureau heb je geen voorbeeldfunctie, je bent de katalysator van alle voorbeeldfuncties in de maatschappij. Ok, die laatste zin zei mijn zus niet, die verzin ik zelf. Het was wel de strekking. Toch zus?

Ik vraag me af of het hebben van een voorbeeldfunctie het creatieve proces remt. Als ik eerlijk ben killen we als bureau weleens concepten onder het mom dit levert gedoe op voor de klant of ons. Zo hadden we ooit het idee voor een winactie: koop dit product en maak kans op een huisdier. Super sympathiek man. Dieren in het asiel krijgen zo een lief baasje in een mooi huisje. Toch? Realiteit: als merk wil je toch niet het voorbeeld geven dat dieren fungeren als een soort weggeefproduct? Tja.

De voorbeeldfunctie. Je kunt er niet op solliciteren. Je krijgt deze functie gewoonweg toebedeeld. Voor onbepaalde tijd. Geen proeftijd, geen opzegtermijn en geen vakantiedagen. So be it. En toch…een huisdier weggeven…super sympathiek man.

Ik ben dus Rolf van Oostrum. Founder en Managing Director van 0930 creative agency. Onze filosofie? Rise and shine! Het is nog niet echt een quote. Working on it. Ik spaar ze namelijk.

www.0930.nl

Lees ook:

0930 creative agency introduceert in samenwerking met Pringles: Fan-ding machine

13-06-2024 | 16:53:00
De levensgrote 'Fan-ding machine', een vendingmachine waarbij fans niet betalen met geld, maar met aanmoedigingen voor hun favoriete team.

0930 verwelkomt Santa Maria en start activatiecampagne

11-06-2024 | 15:00:00
0930 creative agency lanceerde voor haar nieuwe klant Santa Maria een activatie in het hart van Utrecht.

[Vacatures] 0930 Creative Agency zoekt een Project manager

07-06-2024 | 07:47:00
0930 Creative Agency is per direct op zoek naar een Project manager

[Vacatures] 0930 Creative Agency Content Maker

07-06-2024 | 07:38:00
0930 Creative Agency is per direct op zoek naar een Content Maker 

Freo en 0930 creative agency lanceren de campagne: Altijd aan je zijde

10-04-2024 | 09:28:42
De campagne belichaamt de betrokkenheid van Freo met haar klanten en het begrip van hun leenbehoeften.

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.