Marketing Report
[Column] SuperRebel: Politiek gezeik column

[Column] SuperRebel: Politiek gezeik

‘Geen gezeik, iedereen rijk’ van de Tegenpartij is wat mij betreft de beste verkiezingsslogan ooit, met ‘Samen voor ons eigen’ als goede tweede. Ook al van Van Kooten & De Bie. Het geeft maar aan dat de echte politieke partijen er niet veel van maken. Ooit had je ‘Laat Lubbers zijn karwei afmaken’ en ‘Stem tegen, stem SP’. En natuurlijk het iconische ‘At your service’ van Pim Fortuyn. Of de ontwapenende borsten van de PSP. Als je dat vergelijkt met wat er nu op de verkiezingsborden hangt, dan is het armoe troef. Om in politieke termen te spreken, de campagneslogan en het politieke affiche zijn aan inflatie onderhevig.

PPPotsierlijk

Traditiegetrouw probeert de SP het met een campagne, maar ondanks de pleister blijft het idee niet plakken. D66 belooft ons nieuwe energie met oude bekende Jetten. Gezien het enorme verval van die partij zou de slogan ‘Geef hem van Jetten’ waarschijnlijk meer zetels opleveren. Nee, dan de BBB, nu het minder gaat in de peilingen is het BBBeter een beetje PPPotsierlijk aan het worden. Om over GroenLinks/PvdA maar helemaal te zwijgen. Een betere slogan? Samen kan het. En dan met die semi-iconische illustratie van Timmermans erbij, die als een tweederangs Obama de toekomst in kijkt. Samen kan het dus niet.

Dwarse omdenker

Dilan Yesilgöz laat weten dat ze aan jouw kant staat. Een stem op haar maakt een einde aan 12 jaar puinhopen van de VVD, dus stem vooral VVD. Nee, onze hoop is gevestigd op de nieuwe man, de frisse wind en dwarse omdenker Pieter Omzicht. Hij gaat alles veranderen en komt met een verfrissende, nieuwe campagne en slogan. Helaas heeft zijn communicatieteam een functie elders en moeten we het doen met de beloftes uit zijn verkiezingsprogramma: Bestaanszekerheid en Goed Bestuur. Een andere nieuwkomer is LEF, de enige partij met een beetje zelfspot en relativeringsvermogen: Nog een partij? Jawel! Het doet een beetje denken aan de wel grappige zin van de Partij van de Toekomst: Ga stemmen, desnoods op ons. Het is die relativerende knipoog die ontbreekt. De politiek neemt zichzelf veel te serieus.

Wilde meer of minder

Gelukkig is er internet en wordt de verkiezingsposter volop geparodieerd. Zoals de slogan voor de BBB: De enige veestapel die ik halveer is de stapel frikandellen in mijn vriezer. En zetelverlies is erger dan urineverlies is de laatste druppel voor 50Plus. Ook de Echte Mannekes zijn op zoek naar de stem van het Nederlandse publiek. Zoals de Verliefde Mannekes die meer liefde beloven in de kamer. En de Wilde Mannekes die min of meer lijken op die andere wildebras in de kamer, zeker met de slogan: Wilde meer of minder Mannekes? Ook de Speld doet vrolijk mee en refereert met de Partij tegen de Burger aan de helden van weleer. Samen tegen u.

En Yesilgöz? Diland.

Zelfs zonder te vliegen. Niet vliegen, wel landen. Ook een geweldige slogan van Natuurhuisje.nl. Eentje waar de politiek, maar ook de Art Directors Club Nederland (ADCN) een voorbeeld aan kan nemen. Ook al een club die zichzelf veel te serieus neemt.

www.superrebel.com

Lees ook:

[Interview] Lodewijk Varossieau (SuperRebel): Wij geloven nog steeds in het Big Idea

01-11-2023 | 17:28:00
In de aanloop naar de publicatie van de Reclamebureau100 2024 op het M100 Event op 7 december in Club ACE in Amsterdam, publiceren wij een serie interviews met genomineerden die deelnemen aan het event. Vandaag spreken wij met Lodewijk Varossieau, CEO en Creative Director bij SuperRebel

Hé wat leuk! Een bericht van... SuperRebel

06-10-2023 | 10:28:00
Vanaf vandaag heeft SuperRebel Agency een nieuw clubhuis. We noemen het SuperRebel Hotel en het is waarschijnlijk het eerste hotel waar je niet kan slapen. Het is nog niet helemaal af maar we kunnen er al wel werken

[Cross Media Adverteerder 2023] Eelco Kuijpers & Stéphanie Langendoen over Moeke

25-09-2023 | 10:07:03
Moeke is door SuperRebel voorgedragen als Adverteerder van het jaar. We spreken Eelco Kuijpers & Stéphanie Langendoen van de Meyer Horeca Groep over Moeke.

SuperRebel ontwikkelt campagne DCB Energy Tankt Vooruit

05-09-2023 | 13:04:00
DCB Energy sloeg 10 jaar geleden een weg in waarbij duurzaam rijden voor iedere weggebruiker toegankelijk werd

Nominaties Cross Media Adverteerder 2023: Aldi, Birra Moretti, Hornbach, Kruidvat, Moeke, Samsung

29-08-2023 | 15:09:00
De Jury van de Cross Media Awards, onder voorzitterschap van Liedewij Hentenaar, maakt de nominaties voor Cross Media Adverteerder van het Jaar 2023 bekend 2023. Bureaus en exploitanten hebben hun klanten kunnen voordragen voor deze prestigieuze prijs

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.