Marketing Report
[Column] Wies Popa (Axioma): AI is geen trend waar je een werkgroepje op zet column

[Column] Wies Popa (Axioma): AI is geen trend waar je een werkgroepje op zet

Onlangs zat ik met vriendin K in een koffietentje, terwijl mijn tweejarige zoon zich op een puzzel stortte met boerderijdieren. Een dankbare aanleiding voor haar om mijn zoontje te onderwerpen aan een verhoor. Welk dier is dit? En wat voor geluid maakt die dan? De eerste keren antwoordde hij braaf. "Dat is een koe". En die zegt: "Boe". Maar na drie dieren was hij het zat. Wat zegt een schaap? Hij zuchtte en antwoordde: "Vraag dat maar aan Google". De wereld verandert. Snel en ingrijpend. Dat moge duidelijk zijn. Zelfs Google verandert; hun AI-chatbot Bard Gemini is volgens de laatste tests minstens zo goed als ChatGPT – en dit is nog maar het begin. De komende generatie zal het werkwoord googelen niet eens meer kennen.

Millennia lang waren wij, homo sapiens, de slimste wezens op aarde. Maar de ironie wil dat we al onze kennis aan taalmodellen, algoritmen en enen en nullen hebben toevertrouwd. AI wordt niet voor niets de vierde industriële revolutie genoemd. De fysieke, digitale en biologische wereld smelten samen in deze technologische innovatiegolf die ons vakgebied nu al heeft veranderd. Waar was jij toen dit gebeurde?

Elke dag komen er nieuwe apps en afgeleiden bij. AI is te belangrijk en vooral te bepalend om af te doen als speeltje. Een hebbeding om gebbetjes mee te genereren. Het verbaast me dan ook als ik zie hoe sommige collega bureaus hiermee omgaan. Dit is geen trend waar je een werkgroepje op zet. Het raakt alle facetten van ons vakgebied. En verdient serieus onderzoek en inspanning van iedereen in de organisatie. Van strategie tot creatie en van redactie tot commercie. 

AI kan content creëren en optimaliseren; data en doelgroepen analyseren en segmenteren; strategieën onderzoeken en opzetten; processen stroomlijnen. Mijn inbox (honderdvijftig ongelezen mail, mijn hemel!) categoriseren en nutteloze cc’tjes weggooien. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bij Axioma onderzoeken we daarom hoe we AI als basis kunnen gebruiken. Als slimme, snelle en efficiënte bondgenoot voor absolute zaken. Zodat wij ons kunnen richten op hetgeen waar wij goed in zijn: de menselijk kant. Het toevoegen van de zintuigelijke, emotionele, creatieve en authentieke dimensie.

Want hoe AI ons leven ook gaat veranderen: wij mensen blijven de originele slimmeriken. Die weten hoe het is om mens te zijn. En ja, ons werk zal in sommige gevallen verdwijnen, maar in alle gevallen veranderen. Dáár veranderen we niets aan en hebben we geen invloed op. Waar we wél invloed op hebben is wat we doen met de kennis en tijd die AI voor ons vrijspeelt. Zo kunnen we ons richten op de kern van ons vakgebied: het maken van écht contact.

Als ik zie hoe mijn zoontje giert van het lachen als vriendin K de puzzeleend in haar kopje koffie laat 'zwemmen', dan weet ik zeker: dát krijgt geen machine voor elkaar.

Vraag maar aan Google – of Gemini, bedoel ik; of ChatGPT. 

Wies Popa is Creative Director bij Axioma.

www.axioma.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Content Marketing Awards 2023 | BRONS B2B + Innovatie met AI - Axioma: Laat ondernemen niet eindigen in 'Er was eens...'

01-12-2023 | 08:16:00
Het doel? Avéro Achmea bij het intermediair positioneren als kennisexpert op gebied van risicomanagement.

Content Marketing Awards 2023 | ZILVER B2E - Axioma: Ik zoek jou!

30-11-2023 | 09:11:00
Hoe werf je zorgmedewerkers in een krappe arbeidsmarkt? Triade Vitree laat zien dat goed gekozen influencers hét verschil kunnen maken.

N=5 Grote Winnaar Content Marketing Awards 2023 - Axioma, iO en Cheil runners-up

28-11-2023 | 23:06:00
Onder het genot van de virtuoze presentatie van Iris van Lunenburg zijn op 28 november in Beeld en Geluid in Hilversum de winnaars van de tweede editie van de Content Marketing Awards bekendgemaakt

[CMTA] Axioma: AAN in Utrecht

05-10-2023 | 14:39:05
207 fietsers kwamen in 2021 om bij ongelukken in het verkeer. En hoewel dit een daling is tov het jaar ervoor, zijn het nog steeds 207 levens te veel.

[Marketing Report TV] Coen Zeevenhooven (PCM) over Content Marketing Awards 2023

03-07-2023 | 10:14:00
Jochem Janssen, founder van TenClub Amsterdam, is te gast bij Marketing Report TV. Peter Wybenga gaat met hem in gesprek.
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief