[Column] Sanne Demir en Pieter Perry: Zekerheidsgeneratie is onderverzekerd. Rara, hoe kan dat?

[Column] Sanne Demir en Pieter Perry: Zekerheidsgeneratie is onderverzekerd. Rara, hoe kan dat?

DCVF is het activatiebureau dat staat voor tegengestelde visies die elkaar uitdagen, van rationele gedragsdeskundigen en vindingrijke creatieven. In deze column spotten ze samen een actueel marketingcommunicatie-probleem en gaan ermee aan de slag. Ieder vanuit zijn eigen visie. Lekker samen zoeken naar de magische vonk die mensen in beweging brengt. Vandaag sparren strateeg Sanne Demir en copywriter Pieter Perry over de ontdekking dat Gen Z flink onderverzekerd is.

Sanne Demir: Ik heb vanuit DCVF Behaviour Consult onderzoek gedaan naar Gen Z en verzekeren. En eerlijk gezegd schrok ik van de uitkomst. Natuurlijk is het niet zo gek dat jongeren en jongvolwassenen wat minder goed verzekerd zijn dan oudere generaties. Dat past ook wel bij de leeftijd. Maar deze generatie heeft ook de leeftijd waarop ze geneigd zijn om meer risico te nemen. En een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan je zelfs je leven lang achtervolgen, als je voor de kosten moet opdraaien.

Dat was ook de aanleiding voor dit onderzoek: een persoonlijk verhaal van iemand die niet verzekerd was, met alle gevolgen van dien. Hij stapte, met een drankje op, op zijn scooter. Nu is zijn leven bepaald door dit ene moment. Een verzekering had dat kunnen voorkomen, omdat alle verzekerden dan samen zijn risico dragen. Eén voor allen, allen voor één. Een mooi solidair principe, waar geen verzekeraar het tegenwoordig meer over heeft.

Pieter Perry: Dat idee, dat zouden verzekeraars gewoon eens moeten uitleggen. Als jij pech hebt, betalen wij samen voor jou en als ik pech heb, betalen we samen voor mij. Dat is super solidair. Het zou tof zijn als een verzekeraar Gen Z’ers letterlijk die power of the many zou kunnen laten zien en voelen. Misschien als metafoor met bijvoorbeeld een school vissen of een zwerm vogels. Dat je echt de veiligheid van een groep voelt. Een beetje op de manier van die oude RVS-commercial, waarin ze zichzelf de rol van beschermengel geven. Dat kan wel impact maken. Denk je dat Gen Z gevoelig is voor zo’n aanpak?

Sanne Demir: Zeker. Gen Z is ten opzichte van eerdere generaties, op hun leeftijd, heel maatschappelijk bewust. Bovendien zijn ze ook al vroeg in hun leven bekend met onzekerheden. Recessie, COVID, inflatie, oorlog op het Europese continent. Door zulke ervaringen is de behoefte aan een stabiele, veilige basis sterker dan we van jongeren gewend zijn. Triest natuurlijk, maar ook een kans voor verzekeraars om hun rol te pakken. Gen Z is ongeïnformeerd en onderverzekerd, maar niet ongeïnteresseerd.

Dat komt trouwens niet alleen door de campagnes van verzekeraars, het zit dieper. De proposities sluiten niet aan bij het leven van Gen Z. Dat zien we terug in communicatie (hallo koophuis), maar het zit ook in het aanbod zelf verweven. Wist jij bijvoorbeeld dat je de bank in de woonkamer van een huis dat je met huisgenoten deelt, niet kan verzekeren?

Pieter Perry: Dat is wel écht onhandig. Kunnen we daar iets aan doen? Een gezamenlijke inboedelverzekering voor huisgenoten? Als je samenwoont met je partner hoef je toch ook niet allebei een eigen inboedelverzekering af te sluiten? Maar misschien moet je zelfs wel een huisgenotenpakket maken, als verzekeraar. Met een huisgenoten- inboedelverzekering, waarmee je in één keer de gezamenlijke ruimtes en alle privékamers verzekert. En daar bied je dan ook rechtsbijstand huur bij aan, zodat huisgenoten ook samen sterk staan tegenover de verhuurder. Dat je echt laat zien: we snappen je leven en bedenken manieren om je de zekerheid te geven waar je behoefte aan hebt. Zou dat een begin kunnen zijn?

Sanne Demir: Dat zou een mooie stap zijn, inderdaad. Er zijn al verzekeraars die een studentenpakket aanbieden, maar dit is meestal gewoon een uitgeklede versie van de gangbare polis. Een huisgenotenpakket zou bovendien ook geschikt zijn voor jongvolwassenen die wel studie-af zijn, maar nog geen eigen woonruimte hebben.

Het ontwikkelen van zo’n nieuwe polis is natuurlijk een grote stap voor een verzekeraar. Maar het werkt vervolgens op elk niveau door. En een relevante polis is een stevig fundament voor aansprekende communicatie, waar Gen Z zich wél in herkent. Zeker als je hiervoor de samenwerking aangaat met creators uit de doelgroep. Bij DCVF Behaviour Consult werken we samen met een partij die jonge contentmakers in dienst heeft. Zij spreken de taal van Gen Z. Door met zo’n partij te werken laat je zien dat je Gen Z serieus neemt. Dat vergroot natuurlijk de kans dat ze jou serieus nemen. En dat is de belangrijkste stap als je het contact wilt verbeteren.

Wil je meer weten over dit gedragsvraagstuk of het onderzoek waarop het gebaseerd is? Heeft jouw organisatie behoefte aan advies over een gedragsvraagstuk? Mail naar sanne.demir@dcvf.nl van DCVF Behaviour Consult, onderdeel van DCVF. Wil je weten hoe de combinatie van gedragswetenschap en creativiteit jouw doelgroep in beweging kan brengen? Mail naar niels.braat@dcvf.nl van DCVF.

www.dcvf.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

[The List] DCVF

23-05-2024 | 09:32:00
DCVF staat voor De Combinatie van Factoren. Het activatiebureau dat merken laat groeien

[Vacatures] De Combinatie van Factoren zoekt een Allround-DTP’ER

18-04-2024 | 09:58:00
De Combinatie van Factoren (DCVF) is per direct op zoek naar een Allround-DTP’ER

Blurring Lines: a Travel Retail Media Event

11-03-2024 | 13:13:00
Blurring Lines: a Travel Retail Media Event werd op woensdag 6 maart door Schiphol en de Combinatie van Factoren georganiseerd met uitzicht op Amsterdam vanuit de Adam Tower

DCVF breidt team uit met vier leden

21-02-2024 | 10:51:00
Claire de Graaff, Emory Hoffman, Pieter Perry en Charlotte Broeken gaan het team van DCVF versterken

[Whitepaper Sessions 2023] Sanne Demir & Coen Zuijdervliet: Creativiteit en gedragswetenschap: twee tegenpolen die elkaar versterken

16-02-2024 | 11:44:00
Voorafgaand aan het M100 event begin december 2023 organiseerden Media Meetings en Marketing Report de Whitepaper Sessions, zes hoogwaardige kennistransfers in een marketeers only event. Onder de sprekers Sanne Demir en Coen Zuijdervliet van het activatiebureau De Combinatie van Factoren. Wij hebben hun gevraagd om hun presentatie samen te vatten in een column

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.