Commissariaat voor de Media deelt na 2 jaar eerste (lage) boete uit voor influencermarketing

Commissariaat voor de Media deelt na 2 jaar eerste (lage) boete uit voor influencermarketing

Het Commissariaat voor de Media heet na 2 jaar toezicht een eerste (lage) boete uitgedeeld vanwege overtreding van de regels voor influencers.Sinds medio 2022 houdt het Commissariaat voor e Media toezicht op influencers die in totaal meer dan 500.000 volgers hebben.

De zeer jonge influencer Rhodé Kok uit Nieuwerkerk aan den IJssel heeft een boete van 6.075 euro gekregen voor het niet herkenbaar maken van een reclameboodschap voor onder meer een creme en een onlinewinkel. In 4 video’s van deze influencer was reclame opgenomen zonder dat duidelijk was dat dit om reclame ging.

Het Commissariaat voor de Media is in algemene zin zeer terughoudend met het geven van boetes: in heel 2023 is over alle beleidsterreinen slechts een boete gegeven.

In het geval van Rhodé Kok zijn brieven gestuurd, een gesprek gevoerd, een waarschuwing gegeven. Hierna heeft Rhodé Kok getracht door een niet goed herkenbare vermelding (met #AD) in de begeleidende tekst aan te geven dat het om reclame gaat. Ook gaf zij aan te zijn vergeten om de video’s te labelen. Een boete zou de influencer onterecht vinden omdat het deels om een barteldeal gaat. Het gaat om video’s van 25 september 2023, 27 oktober 2023, 11 oktober 2023 en 20 oktober 2023.

De boete kan tot 225.000 euro oplopen. Omdat het om een eenmanszaak gaat die niet dusdanig grote omzetten haalt, heeft de media-toezichthouder de boete naar verhouding gemaakt en ook nog eens verlaagd van 8100 euro naar 6025 euro omdat zij een certificaat heeft gehaald omtrent influencers.

Coulant

Het valt op hoe coulant het Commissariaat voor de Media is bij de groep influencers. Uit een persbericht en infodocument blijkt dat de toezichthouders vooral bezig is met informeren van de de groep influencers. In 2023 is er een nulmeting gedaan waaruit bleek dat veel influencers zich niet aan de wet- en regelgeving houden. Zowel het vermelden van het hebben van reclameboodschappen als de manier waarop is volgens de toezichthouder conform de regels.

Informeel

De toezichthouder zegt door te gaan op de ingeslagen informele weg met gesprekken en waarschuwingen. Pas als iemand dan hardnekkig doorgaat, worden boetes uitgedeeld.

Tot nu richt het Commissariaat voor de Media zich op influencers met meer dan 500.000 volgers. Nu kijkt de toezichthouder of ook de groep onder de 500.000 volgers beoordeeld kan worden door deze drrempel te verlagen.

Overtreden regels kan tot waarschuwing

Praktisch komt het beleid er op neer dat influencers kunnen doorgaan met het overtreden van de regels en pas bij een waarschuwing moeten stoppen. De waarschuwing heeft immers geen gevolgen, tenzij men dan nog doorgaat met het overtreden van de regels.

www.cvdm.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:


Koninklijke Jumbo kiest New Kith voor influencermarketing

18-07-2024 | 10:28:00
New Kith zal vanaf juli 2024 verantwoordelijk zijn voor de influencer marketingactiviteiten van Koninklijke Jumbo in Nederland en België

Yvonne Coldeweijer gestopt met (betaald) roddelkanaal

13-07-2024 | 17:13:00
Yvonne Coldeweijer is gestopt met het verspreiden van roddels (die zij stelselmatig juice noemde). De influencer stopte eind april 2024 met het openlijk via Instagram (Life of Yvonne) verspreiden van de roddels om met een betaald kanaal

dentsu integreert Brand Advocacy in haar dienstverlening

10-07-2024 | 10:13:00
Hiermee creëert het meer focus voor oplossingen waarbij klanten vanuit een andere entiteit communiceren dan dat van het merk zelf

Teenmag founder Thomas Brok neemt ParraTV en SoWhat! over van failliete Just Another Media Company

09-07-2024 | 12:47:00
Teenmag neemt onder meer de merken ParraTV & SoWhat! over van het failliete Just Another Media Company en vormt hiermee een Gen-Z / Gen-A publisher onder de naam ‘Swipe Publishing

Team5pm, VML en dentsu ontwikkelen verfcampagne GAMMA

02-07-2024 | 10:12:00
Door samenwerkingen met influencers en een maak je eigen kleur-winactie helpt team5pm GAMMA om top-of-mind te zijn wanneer men aan verf denkt in NederlandUitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.