Marketing Report
Commissariaat voor de Media wijst formerende partijen op beginselen onafhankelijke media en mediatoezicht nieuws

Commissariaat voor de Media wijst formerende partijen op beginselen onafhankelijke media en mediatoezicht

Het Commissariaat voor de Media heeft via informateur Ronald Plasterk de formerende politieke partijen PVV, VVD, NSC en BBB gewezen op het belang van onafhankelijke pluriforme media, onafhankelijk en integraal toezicht en een veranderend mediagebruik.

Daarbij legt Amma Assante als voorzitter van de mediatoezichthouder (en oud-PvdA kamer- en gemeenteraadslid) uit dat media een democratische, verbindende en economische rol heeft. Verder legt het Commissariaat voor de Media uit dat het media-aanbod pluriform dient te zijn, onafhankelijk en betrouwbaar alsemde toegankelijk en bereikbaar. Volgens het Commissariaat dient een publieke omroep een stabiele bekostiging en voldoende budget te hebben. De PVV wil het liefst de volledige bekosting van de NPO afschaffen en de VVD wil 200 miljoen bezuinigen bij de NPO, zo stelden deze formerende partijen voor de verkiezingen.

Advies Pieter van Geel ongeschikt

Het Commissariaat voor de Media stelt dat het Adviescollege van Pieter van Geel kwalitatief duidelijk tekort heeft geschoten en de aanbevelingen en het rapport geen geschikte basis vormen voor besluitvorming. Het Adviescollege werd door voormalig staatssecretaris Gunay Uslu (D66) in het leven geroepen om een toekomstbeeld te schetsen over hoe de landelijke publieke omroep ingericht kan worden als het om de omroepverenigingen gaat.

De kritiek van het Commissariaat voor de Media spitst zich toe op hoe het toezicht op de NPO zou worden georganiseerd. Het Adviescollege adviseerde om het Commissariaat voor de Media op te heffen en de commerciële toezichtstaken bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onder te brengen en het toezicht op de NPO bij een op te zetten Autoriteit Publieke Omroep (APO) op te richten die ook andere taken van de NPO en de staatssecretaris Cultuur & Media zou overnemen.

Politieke beinvloeding commissariaat

Anderzijds wijst het Commissariaat voor de Media er op dat Nederland het enige EU-land is waar de staatssecretaris een besluit van het Commissariaat voor de Media kan terugdraaien. Amma Assante wijst er op dat het op gespannen voet staat met de richtlijn Audiovisuele Mediadiensten uit 2018.

Streamingdiensten met verplichting aanbieden NPO

Ook wijst het Commissariaat voor de Media erop om de publieke mediadiensten zichtbaarder te maken het een idee kan zijn om NPO 1, 2 en 3 alsmede NPO Start verplicht bij streamingdiensten aan te laten bieden. NPO 1, 2 en 3 moeten door tv-aanbieders van lineaire kanalen met meer dan 100.000 abonnees verplicht worden utigezonden (net als 5 NPO radiostations en de lokale en regionale publieke r/tv-zenders alsmede de VRT-tv en radiozenders).

Ook vraagt het Commissariaat aandacht voor ontwikkelingen als FAST, Twitch, AI alsmede andere vormen van mediagebruik.

2024

Voor 2024 zal het Commissariaat voor de Media zich focussen op risicogestuurd toezicht, waaronder de uitkomst van de commissie Van Rijn. Daarbij zal het toezicht op risicomanagement worden vergroot. Ook komt er een focus op online toezicht, lokale en regionale media. Verder zal het Commissariaat voor de Media zijn beleidsregels actualiseren en kijken naar representatie van gender en mensen met een beperking.

Het toezicht van het Commissariaat voor de Media zal zich verder richten op influencers, waarbij er een uitbreiding op toezicht zal komen en er een heroverweging komt op de groep waarop toezicht wordt gehouden.

Het Commissariaat voor de Media is overigens terughoudend met het opleggen van sancties en boetes en is ook makkelijk met het afgeven van ontheffingen als het bijvoorbeeld gaat om de quotaregelingen voor Europees en Nederlands product. Hoe het Commissariaat voor de Media omgaat met ontheffingen en sancties omtrent de (beperkte) investeringsverplichtingen van streamingdiensten is nog niet bekend.

Daar lijkt met de beleidsbrief en de brief aan de formateur geen verandering in te komen.

www.cvdm.nl

 

Lees ook:

[Vacancy] Nielsen has a position for Sport-Streaming-Catalogs Editor

22-02-2024 | 08:55:00
Nielsen is directly looking for Sport-Streaming-Catalogs Editor Full-time · Amsterdam

[Interview] Michel van der Voort (Screenforce): Ik verwacht in 2024 herstel tv-reclamemarkt dankzij evenementen

19-02-2024 | 11:42:00
Michel van der Voort is directeur van marketingorganisatie Screenforce waar tv-reclame exploitanten als Ster, Ad Alliance (RTL Nederland) en Talpa Media Solutions (Talpa Network) alsmede andere broadcastes deel van uitmaken. We spreken hem over 2023 en 2024, de introductie van NMO, addressable reclame en andere marktontwikkelingen

[Interview] Barbara Hazenberg & Mike van der Moolen (DPG Media): geloof in crossmediale merken en samenwerkingen

17-02-2024 | 14:24:00
Barbara Hazenberg en Mike van der Moolen vormen samen de directie advertising van DPG Media Nederland. We spreken het duo over 2023 en 2024, NMO, Ad Manager en andere trends en ontwikkelingen

SkyShowtime komt met reclamemodel per 23 april 2024

16-02-2024 | 13:43:00
SkyShowtime komt op 23 april 2024 met een reclameversie van zijn streamingdienst. Daartoe worden de abonnementstarieven en het soort abonnementen gewijzigd

Ster Gouden Loeki: finalisten bekend

12-02-2024 | 20:23:32
De Ster heeft de finalisten bekend gemaakt voor de Ster Gouden Loeki. Alzheimer Nederland, Calvé, Dove, Heineken, Hema, Interpolis, KiKa, KPN, Lidl en Toyota dingen mee voor de Gouden Loeki
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.