Marketing Report
Concertzender wil jazz- en wereldmuziekzender lanceren: World of Jazz nieuws

Concertzender wil jazz- en wereldmuziekzender lanceren: World of Jazz

De Concertzender heeft een plan gelanceerd om begin 2024 een volwaardige jazz- en wereldmuziekzender te beginnen met de naam World of Jazz. De bedoeling is dat dit een zender wordt die via DAB+ en internet zal uitzenden, naast de Concertzender. De zender is van plan ook een podium voor jonge musici te bieden, door concertopnamen uit heel Nederland uit te zenden. World of Jazz gaat nauw samenwerken met de Nederlandse jazz- en wereldmuzieksector: musici, podia, festivals en conservatoria.

Concertzender wijst op een demonstratie van eind juni 2023 voor meer jazz- en wereldmuziek op de (publieke) zenders, aangezien die in de loop der tijd is verdwenen.

Om de zender World of Jazz te realiseren, roept Concertzender om financiële hulp van jazz- en wereldmuziekliefhebbers. Daarbij hoopt Concertzender meer vrienden te werven maar ook zal een crowdfunding-actie worden gestart. Daarnaast wil Concertzender kijken of een hernieuwde samenwerking met de NPO mogelijk is en wordt op politieke steun gehoopt.

Het budget is onder andere nodig voor de technische implementatie, muziekprogrammering en de continuïteit. Ook is er de ambitie om World of Jazz-een plek op DAB+ te geven. De programmamakers van de Concertzender zijn onbezoldigde professionals, allen gepassioneerde kenners en specialisten in alle mogelijke genres.

Programmering

De programmering van World of Jazz geeft overdag een mix van non-stop jazz en wereldmuziek: van New Orleans tot nu, van Tango tot Mambo, van smooth tot impro, van Afrikaanse jazz tot Latin.

's Middags duikt de zender in de archieven: samenwerkingsverbanden tussen de Concertzender en het Nederlands Jazz Archief, North Sea, omroepen als VPRO, NTR en de voormalige Wereldomroep moeten ertoe leiden dat de rijke archieven geëxploiteerd kunnen worden.

Daarnaast is er in plaats voor verdieping en actualiteit met interviews, recente concertopnamen, nieuwe releases, nieuws over festivals, ontwikkelingen in de wereld van de jazz en de wereldmuziek. De focus ligt hierbij op jazz en wereldmuziek uit Nederland, jong talent, hedendaagse stromingen binnen de jazz en wereldmuziek, concertopnamen van alle Nederlandse podia. Ook zal er livemuziek klinken in de studio, afgewisseld met interviews.

Concertzender

De World of Jazz-zender wordt de tweede zender van de Concertzender. De hoofdzender blijft de zender waar klassiek, jazz en wereldmuziek een podium heeft en muziek te horen is voor liefhebbers die je bij de overige stations niet hoort. Een aantal jazzprogramma's waar bij de NPO geen ruimte meer voor is, zendt de Concertzender nu uit, zoals Co Live!, het programma van Co de Kloet. Concertzender is actief als publieke lokale zender van de publieke lokale omroepen van Amsterdam (POA) en Utrecht (OUS).

NPO Soul & Jazz en Sublime

De Concertzender die van 1998 tot 2007 onderdeel was van de NPO, werd nota bene bij de NPO per september 2006 overgenomen door NPO Radio 6 die jazz- en wereldmuziek uitzond van september 2006 tot januari 2016 en werd vervangen door het nog steeds bestaande (inmiddels) non-stop kanaal NPO Soul & Jazz (via onder meer internet en DAB+). De commerciële kavel op FM- en DAB+ met klassieke en jazzmuziek waar Sublime meer dan 10 jaar op uitzond, is per 1 september 2023 verdwenen. Sublime zendt sindsdien alleen op DAB+ en internet uit.

Themazenders

De Concertzender is op internet - als het gaat om jazz en wereldmuziek - actief met de themazenders Concertzender Jazz, Concertzender JazznotJazz, Concertzender Hard Bop, Concertzender Solta a Franga en Concertzender Wereldmuziek.

Buma Cultuur, Beroepsvereniging Improviserende Musici, World MusicForum, Jazzism en het Koninklijk Concervatorium Den Haag juichen het initiatief toe.

www.concertzender.nl

 

Lees ook:

Radionieuws: Sublime wijzigt, Kink 90s vervangt K-Rock en meer wijzigingen bij Mediahuis Radio

01-12-2023 | 12:26:00
Het alternatieve radiostation Kink is gestart met het themastation Kink 90s waar alternatieve muziek uit de jaren ’90 te horen is via DAB+ en internet. De radiozender vervangt de radiozender K-Rock die met non-stop classic rockmuziek op 29 maart 2022 van start ging op DAB+ en internet

[Vacatures] Talpa Network zoekt een Senior Project Manager - Concepting & Partnerships

01-12-2023 | 08:11:00
Talpa Network is per direct op zoek naar Senior Project Manager – Concepting & Partnerships · Hilversum

Talpa Network: Edwin Evers op vrijdagmiddag bij Radio 538

30-11-2023 | 11:53:00
Talpa Network heeft Edwin Evers teruggehaald bij Radio 538. Hij gaat per 2 februari 2024 elke vrijdag van 14:00 tot 18:00 uur samen met Cobus Bosscha en nieuwslezer Henk Blok het programma Evers & Co maken

Radio4All rondt zendernetwerk af; commercieel model vanaf maart 2024

29-11-2023 | 09:14:00
Radio4All heeft inmiddels alle FM-zenders die aan haar zijn toegewezen, aangezet. Het commerciële model voor Radio4All start uiterlijk op 1 maart 2024

[Interview] Uunco Cerfontaine, Dennis van den Berg (Talpa Network) en Isabelle Willemsens (Disney) over Disney-Sky Radio samenwerking

27-11-2023 | 12:00:00
The Walt Disney Company en Talpa Network hebben een commerciële samenwerking opgezet rondom kerst en Sky Radio The Christmas Station
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.