Marketing Report
[Cross Media Case] Hilmar Mulder over Libelle EXTRA MAKKELIJK TE LEZEN interview

[Cross Media Case] Hilmar Mulder over Libelle EXTRA MAKKELIJK TE LEZEN

Op 18 oktober worden Cross Media Awards 2023 uitgereikt in PHIL Haarlem. De Libelle EXTRA MAKKELIJK TE LEZEN case is genomineerd voor Cross Media Case van het Jaar 2023. We spreken Hilmar Mulder, hoofdredacteur van Libelle, over het project.

Kun jij Libelle introduceren?

Libelle is het grootste vrouwen-mediamerk van Nederland. Het vertrouwde weekblad en de website hebben samen een merkbereik van 3.728.000 per maand (NOM 2022). Bij alles wat Libelle maakt en doet, wordt kwaliteit en creativiteit gekoppeld. Libelle heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld als 360 graden-merk. Hierdoor is het mediamerk erin geslaagd om on top te blijven: al ruim 89 jaar is Libelle dé plek – op alle platforms – voor vrouwen voor herkenning, inspiratie en informatie. Libelle is altijd echt, persoonlijk en dichtbij. Lezeressen zien Libelle echt als een vriendin.

Hoe kijken jullie naar Cross Media?

Het belangrijkste is dat we naar onze doelgroep blijven luisteren. In tegenstelling tot kanaalgedreven media, ontwikkelen wij al onze uitingen op basis van het audience first-principe. Zo transformeren en intensiveren we de connectie met ons publiek voortdurend.Hierin is het kanaal secundair, maar de content wel channel specific. De Libelle EXTRA MAKKELIJK TE LEZEN is daar een prachtig voorbeeld van: de Libelle laten aansluiten bij de behoefte en leesvaardigheid van een specifieke doelgroep.

Wat is de naam van de case?

Libelle EXTRA MAKKELIJK TE LEZEN – een magazine geschreven op A2/B1-niveau waarmee we laaggeletterden in Nederland de beleving en leesplezier van een tijdschrift willen bieden. Om hen zo te inspireren en motiveren om meer te gaan lezen en hun taalvaardigheden te vergroten.

Kun je de case omschrijven?

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat heeft grote gevolgen voor hun persoonlijke leven. Een baan vinden, gezond leven en grip hebben op geldzaken is dan lastiger. Dit kan leiden tot sociaal isolement. Wij willen helpen de samenleving toegankelijker maken voor laaggeletterden en het grote publiek bewuster maken van laaggeletterdheid. Daarom bracht de Libelle in samenwerking met de Stichting Lezen en Schrijven met financiering van de Postcode Loterij een Libelle uit in eenvoudige taal. Deze verscheen op 25 oktober 2022.

Voor deze eerste editie werkten we samen met een panel van (ex)laaggeletterden: zij speelden een belangrijke rol in het toegankelijk maken van de uitgave door hun advies op onderwerpkeuze, taalgebruik en vormgeving. Hun feedback werd op alle niveaus doorgevoerd.

In een oplage van 100.000 is deze geheel op de doelgroep afgestemde Libelle van 100 pagina’s gratis verspreid via buurthuizen, ROC’s, taalcursussen, bibliotheken, gemeenten, leesmappen, zorginstellingen en de Libelle Zomerweek.

Met het initiatief willen we een grote groep laaggeletterde vrouwen maar ook mannen zelf laten beleven hoe leuk, informatief en plezierig het lezen van een tijdschrift kan zijn. Zij kunnen daardoor ervaren hoeveel herkenning, ontroering, verbazing, kennis en inspiratie je kan opdoen via een blad als Libelle. Vanuit de boodschap: lekker lezen is leuk en ontspannend, ook als je moeite met taal hebt.

Daarnaast was er in de reguliere Libelle die gelijktijdig uitkwam met de Libelle EXTRA MAKKELIJK TE LEZEN heel veel aandacht voor laaggeletterdheid. Daarin stonden dezelfde artikelen, maar op het gebruikelijke leesniveau van Libelle.

Welke media- en reclamebureaus waren betrokken bij de ontwikkeling en de uitvoering van de campagne?

Geen enkele.

Welke media - en mediumtypes - zijn voor het project ingezet?

Naast de makkelijk te lezen Libelle magazine werd er samen met een panel van (ex)laaggeletterden een video gemaakt over hun persoonlijke ervaringen en het meewerken aan deze speciale editie. Deze video was te zien op de Libelle website en in de Libelle-app. Daarnaast werden verschillende fragmenten hiervan ook verspreid via onze sociale media: Facebook, Instagram, Stories, Twitter en TikTok. Ook de persoonlijke verhalen uit het blad waren online te lezen. Met dank aan het persbericht kreeg het project ook heel veel tv-aandacht: van Goedemorgen Nederland en Koffietijd tot EditieNL.

Wat waren de resultaten van het project?

Zo'n 500.000 laaggeletterden hebben het tijdschrift in eenvoudige opmaak en taal gelezen. 100.000 exemplaren zijn gratis verspreid in buurthuizen, taalhuizen, leesmappen, Libelle Zomerweek, zorginstellingen enzovoort. Gemiddeld zien 5 lezers 1 Libelle. Online was het magazine ook gratis te bestellen: er kwamen 8.594 aanvragen binnen via lezenenschrijven.nl/libelle in plaats van de geplande 1.200 exemplaren

De lezers van de editie hebben plezier in lezen ervaren. Dit blijkt uit de kwalitatieve reacties en een evaluatie onder lezers. Zij vinden het blad fijn om te lezen (92 procent). De onderwerpen van de artikelen passen goed bij hen (86 procent). Ze waarderen het met een 8,4.

Er is meer bewustwording bij het grote publiek over laaggeletterdheid en het belang van begrijpelijke communicatie door deze innovatieve uitgave die het belang tastbaar heeft gemaakt en de enorme golf aan positieve PR.

Van Goedemorgen Nederland, EditieNL, RTL Nieuws tot het Algemeen Dagblad – de lancering van de speciale editie kreeg veel free publicity: dagnieuws, vakmedia, online nieuwssites, RTV: 56 mediaproducties met een mediawaarde: € 298.475,96

Het magazine is door laaggeletterden genomineerd voor de ABC-Troffee. Deze wordt ieder jaar uitgereikt aan een organisatie die zich inzet voor eenvoudige en duidelijke taal. Libelle won de 2e prijs.

www.libelle.nl

www.dpgmedia.nl

www.crossmediaawards.nl

Sponsors

Cross Media Awards 2023 wordt gesponsord door:

Lees ook:

[Cross Media Adverteerder] Rafaël Todorovici over Birra Moretti

29-09-2023 | 14:31:00
Birra Moretti is door &.agency voorgedragen als Adverteerder van het jaar en is nu ook genomineerd voor deze prestigieuze prijs. We spreken Brand Manager Rafaël Todorovici.

[Cross Media Adverteerder] Luca Bade over ALDI

29-09-2023 | 10:21:00
Op 18 oktober worden Cross Media Awards 2023 uitgereikt in PHIL Haarlem. We spreken Luca Bade, Manager Campaign Management bij ALDI Nederland

[Interview] Rien van Beemen (Mediahuis): Wij zijn er voor onderscheidende journalistiek

28-09-2023 | 00:00:00
Rien van Beemen, CEO van Mediahuis Nederland, is genomineerd voor de titel van Crossmediapersoon van het jaar bij de Cross Media Awards. We spreken hem over de laatste ontwikkelingen en crossmedialiteit bij Mediahuis Nederland

[Interview] Eva Hollander (Initiative): de markt is nooit een statisch gegeven

27-09-2023 | 11:54:00
Op 18 oktober worden de Cross Media Awards uitgereikt in PHIL in Haarlem. Eva Hollander is lid van de bureaujury en Managing Director van Initiative, onderdeel van Mediabrands. Wij spreken haar

[Cross Media Adverteerder 2023] Luke van Veen over Samsung

25-09-2023 | 10:17:13
Samsung is door The Invaders voorgedragen als Adverteerder van het jaar. We spreken Luke van Veen

[Cross Media Adverteerder 2023] Eelco Kuijpers & Stéphanie Langendoen over Moeke

25-09-2023 | 10:07:03
Moeke is door SuperRebel voorgedragen als Adverteerder van het jaar. We spreken Eelco Kuijpers & Stéphanie Langendoen van de Meyer Horeca Groep over Moeke.

&.agency, Abovo Maxlead, Fightclub en Wavemaker genomineerd voor Cross Media Bureau 2023

19-09-2023 | 11:52:00
Op 18 oktober worden Cross Media Awards 2023 uitgereikt in PHIL Haarlem. &.agency, Abovo Maxlead, Fightclub en Wavemaker zijn genomineerd voor Cross Media Bureau van het Jaar 2023

Abovo Maxlead vraagt B Corp-certificering aan

19-09-2023 | 11:52:00
Op 18 oktober worden Cross Media Awards 2023 uitgereikt in PHIL Haarlem. &.agency, Abovo Maxlead, Fightclub en Wavemaker zijn genomineerd voor Cross Media Bureau van het Jaar 2023

[Interview De Belofte 2023] Jordi Hillenga: Scapino onderscheidt zich door durf, lef en ondernemerschap

19-09-2023 | 09:44:00
Maud van Hecke is Applied Behavioral Scientist bij Open Now. Zij is genomineerd voor De Belofte 2023. We spreken haar.

[Cross Media Bureau] Martijn Brons over &.agency

18-09-2023 | 08:49:00
Tijdens de Cross Media Awards 2023 op 18 oktober in PHIL Haarlem wordt bekendgemaakt wie het Bureau van het jaar is.

[Cross Media Bureau] Willem-Albert Bol over Abovo Maxlead

18-09-2023 | 08:49:00
Tijdens de Cross Media Awards 2023 op 18 oktober in PHIL Haarlem wordt bekendgemaakt wie het Bureau van het jaar is.

[Cross Media Bureau] Hugo van Mol en Eric Beekman over Fightclub

18-09-2023 | 08:04:00
Tijdens de Cross Media Awards 2023 op 18 oktober in PHIL Haarlem wordt bekendgemaakt wie het Bureau van het jaar is.

[Cross Media Event] Zev van Melick over World Padel Tour Amsterdam Open

18-09-2023 | 07:52:00
Triple Double Sportmarketing dingt met de World Padel Tour Amsterdam Open mee naar de award voor Event.

Nominaties Cross Media Awards 2023

17-09-2023 | 17:04:00
Op 18 oktober worden Cross Media Awards 2023 uitgereikt in PHIL Haarlem. Hier vind je de nominaties

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.