Marketing Report
Rei (Japan), The Old Bachelor (Iran) en Green Border (Polen) winnen op IFFR 2024 nieuws

Rei (Japan), The Old Bachelor (Iran) en Green Border (Polen) winnen op IFFR 2024

International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft de winnaars van de belangrijkste competities, de Tiger Competition en de Big Screen Competition 2024, bekendgemaakt. Tevens zijn de winnaars onthuld van de FIPRESCI, NETPAC en Youth Jury Awards. De prijzen zijn overhandigd tijdens de Awards Ceremony op vrijdag 2 februari van de 53ste editie van IFFR. De film Zielona granica (Green Border) van Agnieszka Holland won de Publieksprijs

Tiger Competition

IFFR's bekendste competitie, de Tiger Competition, is een eerbetoon aan het innovatieve en avontuurlijke karakter van aanstormend filmtalent. Voor de editie van 2024 werd een selectie van 14 films gepresenteerd. De jury reikte drie prijzen uit: de Tiger Award ter waarde van €40.000 en twee Special Jury Awards, elk ter waarde van €10.000. 
 
De Tiger Award 2024 ging naar Rei (Japan) van Tanaka Toshihiko. 
 
De jury over de winnaar: "We hebben besloten om de Tiger Award toe te kennen aan een opkomende filmmaker die ervoor koos om zijn debuutfilm in een vrije en onbegrensde omgeving te maken. De kwaliteit van zijn werk berust op een samenwerkingsgerichte omgeving waarin de acteurs centraal staan, aandacht voor de kracht van voordracht en vooral een voorliefde voor performatieve sequenties." 
 
De jury gaf een Special Jury Award aan Kiss Wagon (India) van Midhun Murali en beschreef de film als "hypnotiserend – verbijsterend – een film die je bij de strot grijpt. Een reis in sneltreinvaart waarin eenzaamheid centraal staat. De eerste Special Jury Award gaat naar een bizar prachtige en prachtig bizarre film." 
 
De andere  Special Jury Award ging naar Flathead (Australië) van Jaydon Martin, waarover de jury het volgende schreef: "Deze film gaat over de mensen die hebben bijgedragen aan de maatschappij maar die niet genoeg aandacht en zorg krijgen. De beelden zijn krachtig en overtuigend. De cast is buitengewoon indrukwekkend. De tweede juryprijs gaat naar een naturalistische en realistische film op zijn best." 
 
De Tiger Competition Jury bestond uit Marco Müller, Ena Sendijarević, Nadia Turincev, Billy Woodberry en Herman Yau. 

Big Screen Competition

De Big Screen Competition slaat een brug tussen populaire, klassieke en arthousefilms, en bestond dit jaar uit een selectie van 12 films. Een jury van filmliefhebbers heeft de winnaar van de VPRO Big Screen Award bepaald. De winnende film krijgt een gegarandeerde bioscooprelease in Nederland en wordt door de VPRO en de NPO uitgezonden. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van €30.000, dat gelijkelijk wordt verdeeld tussen de filmmaker en de distributeur die de film gaat uitbrengen. 
 
The Old Bachelor (Iran) van Oktay Baraheni wint de VPRO Big Screen Award 2024. 

De jury over de winnaar: "Deze film, die van begin tot eind onze aandacht vasthield, liet nog lang na afloop een sterke indruk achter. De film verkent belangrijke thema's als het patriarchaat, vrouwenhaat, liefde, geweld en tragedie. We zijn ervan overtuigd dat de kijkers de ijzersterke prestaties van de cast, die op fascinerende wijze een familie neerzet die een breekpunt nadert, zullen waarderen." 

De jury bestond uit Samina Khan, Sylvie de Leeuwe, Lisa van der Loos, Marcos Silva en Ella de Bruijn. 

FIPRESCI Award 

Een jury van internationale filmjournalisten van de Fédération Internationale de la Presse Cinématographique reikte de FIPRESCI Award uit aan hun favoriete film van de Tiger Competition. 
 
The FIPRESCI Award 2024 gaat naar Kiss Wagon (India) van Midhun Murali. 
 
De jury over de winnaar: "We hebben unaniem besloten om een film te bekronen die ons verbaasde met een episch superheldenverhaal en die moedig filmconventies in de wind sloeg. We willen graag onze waardering uitspreken voor de enorme durf en frisheid waarmee de film de ernstige kwestie van gebrek aan vrijheden en van seksuele- en genderonderdrukking benadert met een combinatie van humor, spektakel en intrige." 

De jury bestond uit Ela Bittencourt, Dārta Ceriņa, Panagiotis Kotzathanasis, Antonios Lagarias en Ronald Rovers. 

NETPAC Award

De NETPAC Award is uitgereikt aan de beste Aziatische speelfilm door de jury van Network for the Promotion of Asian Cinema (NETPAC). 
 
Schirkoa: In Lies We Trust (India, Frankrijk, Duitsland) van Ishan Shukla wint de NETPAC Award 2024.  
 
De jury over de winnaar: "De NETPAC Award van IFFR 2024 gaat naar een film die moedig, maar niet agressief, de problemen in de huidige politiek en maatschappij aankaart, niet alleen in Azië maar wereldwijd. Het is een film met een universele aanpak, uitgevoerd in een spectaculaire stijl met een duidelijke visie, met veel verbazingwekkende ideeën en met een geweldig gevoel voor humor." 

De jury bestond uit Elena Larionova Haug, Donsaron Kovitvanitcha en Andreas Ungerböck. 

Publieksprijs

Zielona granica (Green Border) van Agnieszka Holland won de Publieksprijs. Het publiek gaf deze film de hoogste waardering. Green Border is vanaf 18 april 2024 in de Nederlandse bioscopen te zien, maar ging op 5 september 2023 in Venetie tijdens het Biennale filmfestival in premiere en won daar verschillende prijzen. Eind september 2023 ging de film in Polen in release, gevolgd door andere landen. De film gaat over hoe Polen en Wit-Rusland omgaan met vluchtelingen die vanuit landen als Syrië en Iran/Irak en dergelijke afkomstig zijn, waarbij de mensenrechten grof worden geschonden.

www.iffr.com

Lees ook:

[Interview] Marlene Wickel (Jean Mineur Mediavision): 2023 is het jaar van de onverwachte megasuccessen

21-02-2024 | 22:14:00
Marlene Wickel is Managing Director van Jean Mineur Mediavision. We spreken met haar over trends en ontwikkelingen in de bioscopen en bioscoopreclame

[Box Office] Bob Marley op de eerste plek | week 7

19-02-2024 | 14:12:04
Het verhaal achter de reggae zanger Bob Marley; hoe hij met moeilijkheden omging en de reis van zijn muziek.

[Box Office] Poor Thing direct op 1 | Week 6

12-02-2024 | 17:54:00
Poor Thing haalt in zijn eerste week direct de eerste positie van de Box Office Top 10. Poor Things vertelt het verhaal en de fantastische evolutie van Bella Baxter (Emma Stone), een jonge vrouw die weer tot leven is gewekt door de briljante en onorthodoxe wetenschapper Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe)

Kinepolis Enschede opent nieuwe ScreenX zaal

09-02-2024 | 14:38:00
Om de opening van de nieuwe ScreenX zaal te vieren kun je van 16 tot en met 25 februari voordelig kennis maken met ScreenX in Enschede.

[Box Office] Nieuwkomer Scotoe op 1 deze week | Week 5

05-02-2024 | 13:52:11
"Argylle": Een auteur van spionage romans wordt betrokken bij echte spionage wanneer haar boekplot te nauw verbonden raken met een duister syndicaat.

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.