Demissionair staatssecretaris stelt extra bestuurslaag voor: Autoriteit Publieke Media

Demissionair staatssecretaris stelt extra bestuurslaag voor: Autoriteit Publieke Media

Demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (D66) wil ondanks de demissionaire status van de regering toch de Mediawet wijzigen en onder meer een extra bestuurslaag introduceren bij de NPO. Dit schrijft hij aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het definitieve besluit om Ongehoord Nederland in het publieke bestel te laten.

De demissionair staatssecretaris schrijft de Tweede Kamer dat het onderschrijven van de journalistieke code een expliciet criterium wordt voor toetreders tot het publieke bestel en de naleving daarvan ook. Daartoe kunnen in de toekomst op wettelijke basis sancties voor worden gegeven als de wetswijziging zou worden aanvaard.

Autoriteit Publieke Media

Het adviescollege onder voorzitterschap van CDA’er Pieter van Geel adviseerde een extra bestuurslaag in te stellen onder de naam Autoriteit Publieke Media. Gunay Uslu, de voormalig demissionair staatssecretaris schreef eerder dat het adviesrapport en de uitkomsten aan een volgende regering werd overgelaten. Steven van Weyenberg schrijft echter het idee van deze in te stellen autoriteit een interessante gedachte te vinden. Deze autoriteit zou deels het Commissariaat voor de Media moet vervangen alsmede taken van de NPO-organisatie als extra bestuurslaag. In februari 2024 wil de demissionaire staatssecretaris de Tweede Kamer verder informeren. De vraag wordt of de Tweede Kamer in huidige samenstelling met PVV als grootste partij (die pleit voor opheffing van de NPO), VVD (die pleit voor een forse bezuiniging van 400 miljoen) en andere partijen voorstander zijn van het instellen van een extra bestuurslaag.

Ongehoord Nederland blijft

Eerder bleek al dat de voormalig demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (D66) in haar voorlopige besluit geen grond zag om Ongehoord Nederland uit het publieke bestel te halen. De NPO verzocht dit omdat onder meer omdat de Raad van Bestuur van de NPO van mening is dat Ongehoord Nederland onvoldoende uitvoering  geeft aan de bereidheid tot samenwerking. Volgens de demissionair staatssecretaris is geen sprake van structureel en zeer manifest gebrek aan samenwerking. Het niet naleven van de journalistieke code is volgens Steven van Weyenberg niet aan de NPO, maar aan het Commissariaat voor de Media. Hier zijn de NPO en de demissionair staatssecretaris gezien de reactie van de NPO op het voorlopig besluit het fundamenteel over oneens.

Reactie NPO

Frederieke Leeflang, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO: “De NPO heeft er met het verzoek aan de staatssecretaris naar gestreefd om helder te krijgen dat Ongehoord Nederland zich aan de journalistieke code moet houden. Het is van groot belang dat die helderheid nu is gegeven door Steven van Weyenberg. De demissionair staatssecretaris stelt zelfs dat de journalistieke code in de wet moet worden verankerd.

Er is dus geen ruimte voor een eigen interpretatie van de journalistieke regels. De staatssecretaris bevestigt hiermee dat onze verzoeken aan Ongehoord Nederland om zich aan de journalistieke code te houden terecht zijn. Ook zal Ongehoord Nederland zich aan de voorschriften moeten houden die de NPO verbindt aan het plaatsen van het programma Ongehoord Nieuws.” 

De NPO stelt in 2024 in gesprek met Ongehoord Nederland te gaan over de verantwoordelijkheid die deze omroepvereniging heeft om blijvend te laten zien dat ze de verbeteringen serieus nemen en beter samenwerken met de NPO en de andere omroepinstellingen. 

www.npo.nl

www.rijksoverheid.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Fremantle Nederland: DPG Media krijgt belang van 49 procent

14-06-2024 | 17:01:00
Fremantle Nederland komt – indien de overname van RTL Nederland door DPG Media door de ACM na een vergunningsaanvraag wordt toegestaan – voor 49 procent in handen van DPG Media

ACM publiceert openbare versie afwijzing overname RTL Nederland door DPG Media

14-06-2024 | 13:24:00
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de openbare versie gepubliceerd van de beslissing tot afwijzing van de meldingsaanvraag van DPG Media voor het mogen overnemen van RTL Nederland

Nielsen: Bioscoop stijgt hard, totale NL-mediabestedingen naar 6 miljard euro

14-06-2024 | 11:50:00
De netto mediabestedingen in Nederland zijn in 2023 met 3,5 procent gegroeid tot 6,03 miljard euro. In absolute bedragen noteerde digital de grootste groei met 157 miljoen euro, een toename van 4,7 procent

[Vacatures] Media Reverse zoekt een Media Consultant

13-06-2024 | 13:09:00
Media Reverse is per direct op zoek naar Media Consultant - Hilversum

EUIPO-studie: 12 procent EU-burgers en 15 procent Nederlanders kijkt illegaal sport

12-06-2024 | 16:45:00
15 procent van de Nederlanders, 31 procent van de Nederlandse jongeren (15-24-jarigen) en 12 procent van de EU-burgers heeft illegale online streamingdiensten gebruikt om sport te bekijken
 

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.