Dentsu Creative ontwikkelt campagnefilm KPN over online shaming

Dentsu Creative ontwikkelt campagnefilm KPN over online shaming

Dentsu Creative heeft een campagnefilm KPN over online shaming ontwikkeld.

In de afgelopen zes maanden heeft 15 procent van de jongeren tussen de 13 en de 24 jaar aan sexting gedaan, zo blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland. Dat is meestal heel leuk en spannend en voor veel jongeren een normale manier van flirten. Maar, één op de honderd jongeren heeft in diezelfde periode meegemaakt dat hun intieme beelden ongewild zijn doorgestuurd naar iemand anders. En dat kan, vooral voor jongeren, desastreuze gevolgen hebben. Daarom brengt zangeres Meau Hewitt (artiestennaam MEAU) de video uit van het liedje Stukje van Mij. De boodschap: denk na voordat je doorstuurt.

Meau Hewitt doet het niet in haar eentje. Haar boodschap wordt namelijk gesteund door allerlei deskundige partijen: Rutgers, Fonds Slachtofferhulp, Helpwanted, Soa Aids Nederland en KPN.

De zangeres schreef het liedje nadat ze haar volgers op Instagram opriep om hun ervaringen rondom ongewenst doorgestuurde intieme beelden met haar te delen. Zes van haar volgers deelden, begeleid door Fonds Slachtofferhulp, hun persoonlijke verhaal met MEAU. Geïnspireerd door deze verhalen vertellen het nummer en de video over de gevolgen, de schaamte en het schuldgevoel van iemand wiens intieme beeld is doorgestuurd.

Meau Hewitt: "Ik ben geraakt door deze verhalen en heb het veel te vaak van dichtbij meegemaakt dat intieme beelden ongewild zijn doorgestuurd naar mensen waarvoor het niet bedoeld was. Het grootste verschil maken we al door dit onderwerp openlijk met elkaar te bespreken. Het is belangrijk de focus te verleggen, van het slachtoffer naar het nooit doorsturen van intieme beelden van een ander."

33.000 jongeren slachtoffer van ongewenst doorgestuurde naaktbeelden

Uit nieuw onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland, in samenwerking met het CBS, RIVM en de GGD’en blijkt dat 15 procent van de jongeren het afgelopen halfjaar intieme beelden van zichzelf naar iemand heeft gestuurd. Maar het online flirten gaat ook weleens mis: Één op de honderd jongeren heeft in de afgelopen zes maanden meegemaakt dat hun eigen intieme foto of filmpje tegen hun wil werd verspreid.  

Willy van Berlo, expert seksueel geweld bij Rutgers: "Dat zijn omgerekend het afgelopen halfjaar alleen al ruim 33.000 jongeren. Slachtoffers van online seksueel grensoverschrijdend gedrag in deze vorm krijgen vaak te maken met shaming, een negatief zelfbeeld en victim blaming. Dit is erg schadelijk en sterker nog: degene die het doorstuurt komt er mee weg. We moeten ons veel meer richten op het doorbreken van deze schadelijke cultuur. Stukje van Mij draagt daaraan bij en roept iedereen op naaktbeelden niet zomaar door te sturen."

Nathalie Franse, expert online seksueel misbruik Fonds Slachtofferhulp: "De gevolgen van online shaming kunnen groot zijn: variërend van depressieve gevoelens en eenzaamheid tot soms zelfs suïcidale gedachten. ‘Stukje van Mij’ zorgt voor meer bewustwording en draagt bij aan erkenning. Zodat jongeren die dit meemaken, weten dat zij zich nergens voor hoeven schamen en dat de schuld altijd ligt bij de persoon die zonder toestemming een intiem beeld doorstuurt."

Hoe was je dag online?

Stukje van Mij wordt begeleid door Rutgers, Fonds Slachtofferhulp, Helpwanted, Soa Aids Nederland, 113 Zelfmoordpreventie en ervaringsdeskundige Francien Regelink en is tot stand gekomen met steun van KPN. Met als missie het internet beter te maken en de digitale weerbaarheid van zijn gebruikers te verhogen, is online veiligheid het eerste thema dat KPN aanpakt. Het internet moet namelijk een plek zijn die mensen verbindt, een plek die het beste in mensen naar boven haalt en niet verdeelt, aldus KPN. Hiermee hoopt KPN dit thema onder jongeren en binnen gezinnen bespreekbaar te maken. Zodat er thuis aan de eettafel ook eens wordt gevraagd: Hoe was je dag online?

Credits:

Opdrachtgever: KPN | Mediabureau: Mindshare / Wefilm Media | Creative agency & concept: Dentsu Creative Amsterdam | pr bureau: HPB | Het PR Bureau | Production agency: Wefilm | Director & Scenario: Emma Branderhorst | Song: Meau Hewitt | Music Supervision & Sound Design: Amp.Amsterdam

www.dentsucreative.com

www.kpn.com

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

Ashley Knight, Florian Root and Pascal Rotteveel Dentsu Lab’s EMEA leadership team

16-07-2024 | 11:09:00
dentsu reveals Dentsu Lab’s EMEA leadership team; Head of Strategy, Ashley Knight; Executive Creative Director, Pascal Rotteveel, and Business Director, Florian Root. 

dentsu integreert Brand Advocacy in haar dienstverlening

10-07-2024 | 10:13:00
Hiermee creëert het meer focus voor oplossingen waarbij klanten vanuit een andere entiteit communiceren dan dat van het merk zelf

Team5pm, VML en dentsu ontwikkelen verfcampagne GAMMA

02-07-2024 | 10:12:00
Door samenwerkingen met influencers en een maak je eigen kleur-winactie helpt team5pm GAMMA om top-of-mind te zijn wanneer men aan verf denkt in Nederland

Kaliber ontwikkelt wervingscampagne voor KLM

26-06-2024 | 11:11:00
De campagne Jij bent toe aan Techniek XXL laat zien dat een technische baan bij de vliegmaatschappij meer binnen handbereik ligt dan je wellicht zou denken

Dentsu lanceert RetailMedia Solutions

13-06-2024 | 14:58:00
Dentsu Benelux heeft RetailMedia Solutions gelanceerd. Dit is een programma gericht op retail waarbij deze specialistische kennis geïntegreerd wordt aangeboden rondom de mediastrategie, de planning en inkoop bij alle teams binnen Dentsu

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.