[DPG Grow] 7 tips voor succesvolle branded content gericht op vrouwen

[DPG Grow] 7 tips voor succesvolle branded content gericht op vrouwen

Opvallend genoeg wordt na het aanleveren van heel veel materiaal voor een branded-contentcampagne nog best vaak de opdracht gegeven: maak maar iets leuks. Of: verzin maar wat, of: ik wil iets met een viral. Deze campagnes worden, ondanks alle inspanningen, helaas vaak geen succes.

Wanneer wordt een branded content campagne wel een succes? Met deze zeven praktische tips zorg je ervoor dat jouw branded-contentcampagne, gericht op vrouwen, opvalt én blijft hangen.

Tip 1: Het briefingsformulier

Voordat de redacties, vormgevers, fotografen en anderen starten met het produceren van de branded content is het van essentieel belang dat je afspraken met elkaar maakt en de verwachtingen (KPI’s) met elkaar bespreekt. Pas als de doelstellingen, focus, do’s en don’ts, looptijden, wel of niet afkopen van content en afspraken helemaal transparant zijn, dan kan de branded content productie beginnen. Goede en succesvolle branded content valt en staat bij een volledig ingevuld briefingsformulier. Dit formulier is dé checklist voor doelstellingen, focus, verwachtingen, routings en KPI’s van de campagne. Als alle doelstellingen helder zijn, dan is het formulier binnen een halfuur ingevuld en kan de productie beginnen.

Tip 2: Advies van de commerciële redactie

De commerciële redacties die verantwoordelijk zijn voor de merken kennen de doelgroep én de merken door en door. Ze weten niet alleen wat werkt en aansluit bij de doelgroep, maar ook waar de doelgroep niet op aanslaat. De merken luisteren namelijk echt goed naar hun doelgroep. En de doelgroep bij het ene merk kan significant anders zijn dan bij het andere merk. Met alle insights en learnings die er voorhanden zijn, hebben deze redacteuren een zesde zintuig ontwikkeld voor wat werkt, waar de doelgroep interesse in heeft en waar de gevoeligheden liggen. Met andere woorden: waar gaat de doelgroep op aan? Dit doen zij door middel van het bedenken van haakjes en insteken voor de campagne. Indien er akkoord is gegeven op het haakje, dan kan er begonnen worden met de productie.

Tip 3: Focus

Focus klinkt als een toverwoord in branded content en dat is het ook. Probeer niet te veel boodschappen in één verhaal te vertellen. Een lezer onthoudt meestal drie dingen, dus probeer niet alles te willen vertellen over je merk of dienst wat niet relevant is voor de doelgroep en deze productie. Houd de boodschap concreet en probeer het belangrijkste over te brengen. Durf hierin keuzes te maken.

Tip 4: Geen merknaam in kop/titel

Roger Verdurmen zei het ook al in zijn artikel: “Te veel het merk noemen in de tekst zelf ergert de lezer en schiet het doel voorbij.” Maar ook het noemen van het product of dienst in de kop/titel van het artikel werkt niet goed bij branded content. Namelijk, goede branded content moet zo redactioneel mogelijk aan voelen voor de lezers zodat zij de inhoud écht interessant vinden. Daardoor werkt het niet goed om het merk in de kop/titel te noemen, omdat het dan te commercieel wordt en de doelgroep het minder snel gaat lezen. Overigens geldt dit ook voor logo’s en campagnebeeld. Dit kan voor branded content te commercieel overkomen en dan werkt stockbeeld beter.

Tip 5: Timing is key

Haak in op de momenten die voor jouw campagne relevant zijn. Is jouw campagne speciaal gericht op vrouwen? Denk dan bijvoorbeeld aan Internationale Vrouwendag of Moederdag als inhaakmoment. Of bij de eerste zonnestralen is het effectief om een zonnebrandcrème onder de aandacht te brengen. Let hier dan wel op de productietijd. Kwaliteit kost tijd en bij een branded content productie zijn vaak meerdere stakeholders betrokken.

Is het lastig om inhaakmomenten te kiezen? Geen stress, de commerciële redactie weet waar de doelgroep op inhaakt en zij kunnen hierin meedenken.

Meer lezen over inhaakcampagnes? Lees hier verder het verhaal van Roger Verdurmen

Tip 6: Tips- en toplijstjes

Inspiratie opdoen, graag nieuwe dingen willen leren, advies krijgen en tips en tricks zijn zaken waar de vrouwen doelgroep zeer geïnteresseerd in is. Lijstjes (listicals) zijn nog steeds een beproefd concept voor succesvolle branded content. Denk aan bijvoorbeeld de volgende lijstjes: 5 tips om niet te verbranden in de zon, of: 9 dingen die je kunt doen in Parijs. Saillant detail: een oneven aantal tips doet het beter.

Tip 7: Heldenstatus

Laten we er geen doekjes om winden. Vaak is de doelstelling van een campagne saai, maar een verhaal niet. Met storytelling kun je ervoor zorgen dat je product en/of dienst de aandacht trekt van je doelgroep en dat de campagneboodschap niet als saai ervaren wordt. Een goed verhaal draait vaak om een held(in). Deze held(in) beleeft avonturen waarin hij problemen en obstakels overwint om uiteindelijk succes te hebben. De held wordt altijd geholpen om de obstakels te overwinnen.

Binnen branded content is jouw product of dienst niet de held van het verhaal, maar de helper waardoor de held succesvol wordt. Jouw product verschaft de held dus heldenstatus. Bijvoorbeeld, jouw zonnebrand zorgt ervoor dat de held van het verhaal niet verbrandt.

Dit is een effectieve manier om urgentie te creëren bij je lezer. Op deze manier kun je storytelling dus inzetten als verkoopinstrument.

www.dpgrow.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.