Marketing Report
Dutch Media Week over AI, gamingindustrie, innovatie, startups en meer

Dutch Media Week over AI, gamingindustrie, innovatie, startups en meer

Dutch Media Week, dat van 2 tot en met 8 oktober op het Hilversumse Mediapark plaats vindt, werpt dit jaar een bijzonder licht op de toekomst van de sector. Met de opkomst van AI en de daaruit voortvloeiende invloed op diverse aspecten, van creativiteit tot maatschappij, neemt de relevantie van innovatie in de media- en gamingindustrie toe.

Dit sluit aan bij de focus van het Deloitte-rapport Future of News van januari 2023, dat zes concrete actiepunten presenteert om de digitale media- en gaming industrie te bevorderen en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

Het rapport benadrukt onder meer de behoefte aan uitgebreidere digitale mediavoorlichting, transparante algoritmen, en een pluriforme benadering van nieuwsvoorziening. In dit kader wordt tijdens Dutch Media Week een innovatieve connectie gelegd tussen deze actiepunten, ondernemerschap, en de veelbelovende startups tijdens de Business & Innovation Days op 2 en 3 oktober.

Privacy, veiligheid en democratische waarden

De Regionale Ontwikkelingsmaatchappij Utrecht Region (ROM Utrecht Region) is betrokken bij Dutch Media Week en de programmering in Hilversum. Ondanks dat Hilversum in Noord-Holand ligt, doet deze gemeente mee met ROM Utrecht Region. Deze wordt gefinancierd door vooral het ministerie van Economische Zaken & Klimaat, alsmede de provincie Utrecht en gemeenten als Utrecht en Amersfoort.

De regio Utrecht inclusief Hilversum herbert 90.000 banen in de Media & Gaming sector en zet zich in voor een toekomst waar privacy, veiligheid en democratische waarden centraal staan. Het Deloitte-rapport biedt concrete handvatten voor de toekomst, en de Business & Innovation Days brengen deze actiepunten tot leven door de aanwezigheid van relevante startups.

Informatiebetrouwbaarheid

Annet Kloprogge, business developer Media & Gaming bij ROM Utrecht Region: "De Business & Innovation Days zijn dit jaar meer dan ooit tevoren inspirerend en baanbrekend. De startups die hier aanwezig zijn, zoals WeKnow, Immer.app, XS2Content, en Verify, tonen de innovatieve kracht die nodig is om de uitdagingen in de sector aan te gaan. Deze bedrijven ontwikkelen toepassingen die direct inspelen op de actiepunten uit het Deloitte-rapport, zoals verbeterde digitale toegang tot informatie, transparantie in nieuwsalgoritmen, en het waarborgen van informatiebetrouwbaarheid”.

Dutch Media Weekover AI, gamingindustrie, innovatie en meer

Bij de Dutch Media Week zijn dit jaar voor het eerst startups betrokken bij het programma. Onder de noemer Startup Valley wordt een vruchtbare bodem gecreëerd om te experimenteren en te ontdekken.

Het doel is samenwerkingen te creëren tussen bezoekers, stakeholders en andere belanghebbenden, wat naadloos aansluit bij het innovatieve karakter van het festival. Hiermee wordt Dutch Media Week niet alleen een podium voor huidige ontwikkelingen, maar ook een proeftuin voor de veelbelovende toekomst van media en gaming

Annet Kloprogge: “Andere bijzondere aanwezigen zijn bijvoorbeeld de mensen van startup Enliven dat diversiteitskwesties inzichtelijk maakt met behulp van Virtual Reality. Straightfire vertelt meeslepende verhalen in 3D. En Streamdoctors is een productiehuis gespecialiseerd in cinematische en interactieve livestreams. Allemaal opvallende instrumenten in deze snel veranderende tijden."

Slow journalism

Tijdens de Business & Innovation Days op 2 en 3 oktober komen internationale en lokale experts aan het woord. Zo spreekt NPO strategie-directeur Ezra Eeman over het evolueren van de publieke omroep en het mediabeleid.

Funs Jacobs van het Nederlandse creatieve bureau Media.Monks neemt bezoekers mee in de wereld van creatieve innovatie.

De Britse Rob Orchard, oprichter van de Slow Journalism Company, vertelt over zijn benadering van diepgaande journalistiek. Ruben Verborgh en Roel Naessens van het innovatieve bedrijf Inrupt delen de laatste ontwikkelingen op het gebied van dataverwerking en privacy. En Jamie Allen van technologiegigant Nvidia geeft zijn visie op de toekomst van computertechnologie. De Business & Innovation Days zijn vrij toegankelijk.

www.dutchmediaweek.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Herman Dummer verlaat Beeld en Geluid en Dutch Media Week

19-12-2023 | 17:22:00
Herman Dummer, oprichter van Dutch Media Week, laat via LinkedIn weten te stoppen als projectmanager van Dutch Media Week. Hij neemt ook ontslag bij Beeld en Geluid

Age of Wonders 4 Best wint Dutch Game Awards 2023

05-10-2023 | 08:43:23
Age of Wonders 4 van Triumph Studios is verkozen tot Best Game van 2023. De juryprijs werd uitgereikt tijdens een speciale awardshow, onderdeel van de Dutch Media Week in Beeld & Geluid te Hilversum.

Sahil Amar Aïssa wint Dutch Media Week Award 2023

04-10-2023 | 09:01:59
De jury noemde hem een voorvechter voor diversiteit die andermans verhaal vooropstelt en vermeldde daarbij in het bijzonder zijn serie Fight or Flight

[Interview] Ezra Eeman (NPO): innovatie moet meer onderdeel worden van algehele NPO-agenda

29-09-2023 | 16:55:00
Ezra Eeman is sinds 1 juni 2023 directeur Strategie bij de NPO. Daarvoor werkte hij twee jaar bij Mediahuis; bij de Europese omroepkoepel EBU en bij de Vlaamse publieke omroep VRT.

[Marketing Report Radio] Herman Dummer over Dutch Media Week

26-09-2023 | 08:29:00
Te gast bij Marketing Report op New Business Radio spreken we hem over het ontstaan van Dutch Media Week
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief