[Dutch PR Awards 2024] 2twintig PR: Stedin - De Zonnerette

[Dutch PR Awards 2024] 2twintig PR: Stedin - De Zonnerette

Naam Case: Stedin - De Zonnerette | Inzender: 2twintig PR | Categorie: Overheidscommunicatie

Kun jij 2twintig PR introduceren?

2twintig PR is een full-service PR-bureau voor opdrachtgevers als Stedin, Koninklijke Verkade, Jacobs Douwe Egberts, Hoppenbrouwers, Stichting Het Vergeten Kind, Lely en HARIBO. Het bureau adviseert, organiseert en coacht op het gebied van reputatiemanagement, crisis- en duurzaamheidscommunicatie, perscommunicatie, influencermarketing, contentcreatie (earned & paid) en events. In 2022 won 2twintig een zilveren EFFIE voor de campagne 'Stop gesloten jeugdzorg’ van Stichting Het Vergeten Kind en in 2023 won het bureau een bronzen EFFIE voor de campagne ‘Horen zoals je nog nooit hebt gezien’ van Schoonenberg.

Wie was de opdrachtgever?

Stedin is als overheidsorganisatie verantwoordelijk voor het transport van elektriciteit en gas naar circa 2 miljoen huishoudens en industriële klanten. Stedin heeft in totaal bijna 4 miljoen aansluitingen. Stedin maakt werk van een leefwereld vol nieuwe energie. Wij vinden het onze verantwoordelijkheid om te zorgen dat al onze klanten kunnen beschikken over duurzame energie om te leven, werken en ondernemen. Als Stedin verduurzamen wij het energiesysteem verder en houden het onverminderd robuust en betaalbaar. Binnen Stedin werken netbeheerder Stedin (actief in het grootste deel van Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland) en de experts van infrabedrijf DNWG Infra samen om dit voor elkaar te krijgen.

De briefing en de doelstellingen

Het doel van de campagne was om consumenten duurzaam opgewekte energie te laten gebruiken als die er volop is: als de zon hard schijnt of de wind hard waait.

De vraag van Stedin aan 2twintig PR: hoe kunnen we pers betrekken bij deze voorlichtingscampagne en hoe kunnen we zo begrijpelijk mogelijk communiceren over de verschillende stromen op het net en de urgentie om bewuster om te gaan met duurzaam opgewekte energie?

Inzichten en strategie

Aanleiding voor de campagne is het elektriciteitsnet dat steeds verder volloopt door de verduurzaming en elektrificatie van de maatschappij. Die gaan in rap tempo, maar de netbeheerders kunnen niet in datzelfde tempo het net uitbreiden. Op piekmomenten ontstaat steeds meer ‘file’ op het net, waardoor wachtlijsten ontstaan voor een aansluiting en het risico op meer en langere storingen toeneemt. Om de beschikbaarheid en het gebruik van stroom meer in balans te brengen, wil Stedin dat mensen hun energiegebruik beter afstemmen op het ritme van de natuur. Gebruik duurzaam opgewekte energie daarom vooral als het er is.

Om media-aandacht te genereren visualiseerden we het probleem en handelingsperspectief middels een pop-up wasserette - de Zonnerette - waar mensen hun was naartoe mochten brengen. Het concept en de visualisatie van de Zonnerette kwamen uit de koker van N=5. 2twintig PR verzorgde de PR-aanpak eromheen.

De case

De Zonnerette is een pop-up wasserette op zonne-energie en diende als visualisatie van de campagne. De Zonnerette kon alleen wasjes draaien als de zon scheen en had minder capaciteit als het een bewolkte dag was, net zoals dat werkt met zonnepanelen bij mensen thuis. Iedereen die wilde, mocht zijn wasje gratis komen doen en kreeg de was na een uurtje weer droog en opgevouwen mee naar huis.

De opening van de Zonnerette diende als persmoment. Voorafgaand aan het persmoment hebben we bij 2twintig PR vooral gewerkt aan storylines, Q&A’s en begeleidden we een onderzoek om meer data en insights te vergaren rondom de kennis en het gedrag van consumenten over dit thema.

De volgende stap was de persuitnodiging en het coördineren van de interviews bij de opening van de Zonnerette. Het officiële persbericht hebben we verstuurd naar een brede selectie van zo’n 300 mediacontacten. Dat hebben we intensief en persoonlijk opgevolgd bij de belangrijkste titels.

www.2twintig.nl

www.dutchpr-awards.nl

Dit is een inzending voor de Dutch PR Awards 2024.

Lees alles over de Dutch PR Awards 2024 en hoe in te sturen hier

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Dutch PR Awards 2024] Claire Slootheer (Iconic Studios): Het is key om onderwerpen aan te snijden die er toe doen

30-05-2024 | 12:27:00
In de voortdurend veranderde wereld van creatieve PR en marketing, is Iconic Studios uitgegroeid van een traditioneel PR-bureau tot een full-service agency

Dutch PR Awards 2024 | Koop nu kaarten!

30-05-2024 | 06:44:00
De Dutch PR Awards 2024 worden uitgereikt tijdens M100 Summer Edition op woensdag 26 juni in Corendon Schiphol Hotel

[Dutch PR Awards 2024] Free Heri Heri for All 2023

28-05-2024 | 08:05:00
Op 1 juli 2023 vond voor het 21ste jaar de Nationale Herdenking en Viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij plaats

[Dutch PR Awards 2024] Dutch Design Week 2023 (Dutch Design Foundation)

28-05-2024 | 08:05:00
Dutch Design Foundation is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van ontwerpers om de wereld een betere plek te maken. Dutch Design Foundation biedt ontwerpers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform

[Dutch PR Awards 2024] Maarten Hagg (Ecologische Autoriteit): Ik kan ervan genieten dat ik binnen een organisatie een license to know heb

23-05-2024 | 09:37:00
Maarten Hagg is senior communicatie- en PR-adviseur bij onder andere de Ecologische Autoriteit. Hij is genomineerd voor de Woordvoerder van het Jaar 2024
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.