[Dutch PR Awards 2024] Counter: ALD Automotive - het Fietsonderzoek 2023

[Dutch PR Awards 2024] Counter: ALD Automotive - het Fietsonderzoek 2023

Naam Case: ALD Automotive - het Fietsonderzoek 2023 | Inzender: Counter | Categorie: Automotive

Kun jij Counter introduceren?

Counter (kort voor Counter Content en Counter Creatives) is een “story-first” creatief communicatiebureau uit Zaandam. We helpen ambitieuze en innovatieve merken aan een krachtig (visueel) verhaal met een heldere boodschap. Ons team met gedreven PR- en communicatieadviseurs, branding experts en designers werkt aan zichtbaarheid, reputatie, thought leadership en de groei van merken. Dat doen wij voor merken als ALD Automotive, EasyPark, Equans, Mourik, HomeExchange, Unique en Hardt Hyperloop.

Wie was de opdrachtgever?

ALD Automotive is een wereldwijde speler op het gebied van duurzame én innovatieve mobiliteitsoplossingen. ALD heeft als missie "vrijheid in mobiliteit”, mensen moeten zelf kunnen kiezen hoe en wanneer ze reizen. ALD denkt met hen mee door een breed aanbod van mobiliteitsoplossingen aan te bieden. De zakelijke fiets of e-bike past hier perfect in. ALD introduceerde in Nederland als een van de eerste leasemaatschappijen de fiets (e-bike) van de zaak als onderdeel van een mobiliteitsbeleid.

De briefing en de doelstellingen

ALD Automotive wilde meer bekendheid rondom het bestaan, de mogelijkheden en voordelen van de inzet van de leasefiets / e-bike voor woon-werkverkeer. Hoe kan ALD Automotive met communicatie daarvoor zorgen? Enerzijds in hun gesprekken met mobiliteitsmanagers, HR-managers en duurzaamheidsmanagers, anderzijds door de publieke opinie te beïnvloeden. Daarnaast wilde ALD Automotive zich voor langere tijd positioneren als mobiliteitsaanbieder die de fiets als serieuze en duurzame mobiliteitskeuze aanbiedt en thought leadership op dit thema claimen.

Inzichten en strategie

Met een aantal van 23,5 miljoen zijn er meer fietsen dan mensen in Nederland. Toch wordt de fiets nog te weinig gebruikt om naar het werk te gaan. In 2020 pakte 19 procent van de Nederlandse werknemers dagelijks de fiets naar het werk, blijkt uit het eerste fietsonderzoek dat ALD in dat jaar heeft gedaan. Dat terwijl het CBS berekende dat een Nederlander gemiddeld 7,5 kilometer per dag aflegt voor woon-werkverkeer en 7 op de 10 dat met de auto doet. Volgens ALD kunnen werknemers vaker de fiets naar het werk pakken, vooral met de komst van de e-bike.

De aanname was dat complexe fiscaliteit rondom de leasefiets, imago van fietsen en gebrek aan stimulans vanuit werkgevers groei in de weg stond. Dit wilden we nader onderzoeken. Vanuit die gedachte kwam het idee om een jaarlijks fietsonderzoek te doen waarin we ook konden vragen naar de beweegredenen van werknemers om juist wel te kiezen voor fietsen naar het werk en te horen wat hen tegenhoudt. Naast dat we ieder jaar dezelfde vragen meenemen om trends te kunnen volgen, nemen wij ook de tijdgeest mee. Zo hebben we in 2023 gevraagd welke invloed inflatie en de hoge brandstofprijzen hebben op het gebruik van de fiets.

Centraal in de strategie stond:

- Data en inzichten: dezelfde vragen jaarlijks terug laten komen om trends te ontdekken, ieder jaar met een selectie vragen ook aansluiten bij de tijdgeest
- Een campagneperiode vanaf half mei tot eind september: de maanden waarin fietsen naar het werk het meest aangenaam is
- Meerdere momenten met verschillende persberichten de media opzoeken
- Met gerichte pitches regionale media opzoeken met voor hen relevante data
- Naast data ook verhalen delen van werknemers die soms, vaker of altijd naar het werk fietsen
- Naast earned ook inzet van owned, paid en shared media

De case

Als kickoff van het onderzoek en de algemene communicatie over dit onderwerp kiezen we elk jaar voor Fiets-naar-je-werkdag. Een landelijk initiatief dat ieder jaar rond half mei is. Fiets-naar-je-werkdag is het startpunt van een paar maanden durende campagne waarin we naast persberichten met verschillende invalshoeken en pitches ook content via owned media zoals de website en LinkedIn delen over fietsen naar je werk. We delen onder andere verhalen van mensen die soms, vaker of altijd met de fiets naar het werk gaan. Daarnaast delen we ook verhalen van vooruitstrevende bedrijven die al een proactief fietsbeleid voeren.

Het onderzoek en bijbehorende communicatie moet werkgevers, werknemers en overheid laten zien dat fietsen niet alleen een goedkopere en duurzame manier van reizen is, maar ook bijdraagt aan je gezondheid en vitaliteit. ALD Automotive vraagt daarbij aandacht om barrières te slechten. De aannames zoals de te complexe fiscaliteit rondom een leasefiets en de rol van werkgevers bij het kiezen voor de fietsen zijn door het onderzoek bevestigd.

In 2023 hebben wij het onderzoek inmiddels voor het vierde jaar op rij gedaan. Zodoende kunnen wij interessante vergelijkingen maken met voorgaande jaren. Zo is goed te zien welke rol de corona periode heeft gespeeld in de motivatie om te gaan fietsen naar je werk, dat werknemers vinden dat de fiets in een mobiliteitsbeleid hoort en dat werkgevers dit dan ook steeds vaker stimuleren. Ook heeft inflatie invloed op de overweging van medewerkers om te willen fietsen naar het werk.

Deze onderzoeksresultaten zijn gedeeld met vakmedia, business media en algemene nieuwsmedia en regionale mediatitels. In 2023 zijn twee invalshoeken uit het onderzoek gehaald: welke rol de fiets speelt bij een modern mobiliteitsbeleid en welke rol inflatie speelt bij de keuze voor de fiets.

Een paar highlights uit het onderzoek van 2023:
- Vitaliteit is al jaren de nummer 1 reden om te (willen) fietsen naar het werk
- 28 procent gebruikt de fiets of e-bike omdat het goedkoper is dan de auto
- 4 op de 10 maakt bewuste mobiliteitskeuzes door inflatie
- 51 procent van de werkende Nederlanders zou het liefst de fiets of e-bike voor woon-werkverkeer gebruiken
- 49 procent heeft geen fietsregeling via de werkgever
- 72 procent van de werknemers ziet de fiets als onderdeel van een modern mobiliteitsbeleid
- 58 procent vindt een fiets van de zaak een stimulans om vaker te fietsen naar het werk

www.countercontent.nl

www.aldautomotive.nl

www.dutchpr-awards.nl

Dit is een inzending voor de Dutch PR Awards 2024.

Lees alles over de Dutch PR Awards 2024 en hoe in te sturen hier

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Dutch PR Awards 2024] 2twintig PR: Stedin - De Zonnerette

06-06-2024 | 12:03:00
2twintig PR is een full-service PR-bureau voor opdrachtgevers als Stedin, Koninklijke Verkade, Jacobs Douwe Egberts en Hoppenbrouwers

[Dutch PR Awards 2024] Claire Slootheer (Iconic Studios): Het is key om onderwerpen aan te snijden die er toe doen

30-05-2024 | 12:27:00
In de voortdurend veranderde wereld van creatieve PR en marketing, is Iconic Studios uitgegroeid van een traditioneel PR-bureau tot een full-service agency

Dutch PR Awards 2024 | Koop nu kaarten!

30-05-2024 | 06:44:00
De Dutch PR Awards 2024 worden uitgereikt tijdens M100 Summer Edition op woensdag 26 juni in Corendon Schiphol Hotel

[Dutch PR Awards 2024] Free Heri Heri for All 2023

28-05-2024 | 08:05:00
Op 1 juli 2023 vond voor het 21ste jaar de Nationale Herdenking en Viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij plaats

[Dutch PR Awards 2024] Dutch Design Week 2023 (Dutch Design Foundation)

28-05-2024 | 08:05:00
Dutch Design Foundation is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van ontwerpers om de wereld een betere plek te maken. Dutch Design Foundation biedt ontwerpers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.