Dorien Kuiken over ACE | Fitzgerald

Dorien Kuiken over ACE | Fitzgerald

Dorien Kuiken,is mede oprichter en Managing Director van ACE | Fitzgerald. Wij spreken haar.

Kun jij ACE | Fitzgerald introduceren?

Fitzgerald is een strategische communicatiepartner voor merken en organisaties met een missie. De grote vraag voor veel bedrijven en organisaties anno 2024 is: hoe blijft je relevant wanneer de enige constante verandering is? Maatschappelijke veranderingen dwingen deze organisaties te transformeren en zich te verhouden tot thema’s als duurzaamheid, goed werkgeverschap, eerlijke ketens, diversiteit en inclusie, etc. Wij helpen deze merken met eerlijke, transparante communicatie rondom deze thema’s vanuit een sterke, onderscheidende strategie. 

Van het vinden, tot het formuleren en verspreiden van deze ‘purpose’: wij voeren je vraag van A tot Z uit en zijn specialisten in het creëren van opvallende, earned campagnes en verhalen die impact maken.

Wat is jouw visie op de ontwikkeling van het PR-vak?

Het draait allemaal om Reinventing relevance: Hoe blijf je relevant als merk in een wereld die sneller dan ooit verandert en waarin opkomende generaties kritischer zijn dan ooit? Die vraag helpen we klanten te beantwoorden. Dit doen we vanuit research en analyse: welke trends en macro-bewegingen zien we in de maatschappij en hoe kunnen we deze verbinden aan jouw verhaal? Zo creëren we telkens opnieuw relevantie en urgentie voor je merk. 

 

Het medialandschap is enorm veranderd de laatste paar jaar; iedereen kan een nieuws-shaper zijn, merk-reputaties zijn niet langer vanuit een ivoren toren te beschermen. PR wordt veel meer een dialoog, het is belangrijk om te luisteren naar je stakeholders en te laten zien dat je kritiek omarmt. Naast een traditionele top-down dynamiek bestaat er ook een bottom-up dynamiek: . Door hier slim gebruik van te maken en je merk te durven los te laten, krijgt het opnieuw relevantie, in een nieuwe vorm. 

Welke nieuwe klanten hebben jullie gewonnen in 2023 en 2024?

In de categorie Corporate Comms, Public Affairs & B2B zijn wij gaan samenwerken met: YoungOnes, fritz-kola, TBAuctions / Troostwijk en Greener Power Solutions. In de categorie MarCom zijn wij gaan samenwerken met National Geographic (voor wie we recentelijk hun eerste summit in Europa hebben georganiseerd), TicketSwap en werken wij as we speak aan een purpose campagne voor L'Oréal in de Benelux, dat voortkomt uit een pitch die wij in januari 2024 hebben gewonnen.

Kun je een PR-campagne uit 2023 of 2024 beschrijven waar je trots op bent?

SIRE wil Nederland een beetje mooier maken. Met een campagne waarin SIRE mensen aanspoort om na te denken over hoop en wat hen hoopvol maakt. Omdat er altijd wel een lichtpuntje te vinden is, ook in moeilijke tijden. Daarmee kan een enorme positieve stroom in de samenleving op gang gebracht worden. Wakker schudden is de mechaniek. Die is in het licht van dit onderwerp misschien wat zwaar, maar tegelijk wil SIRE mensen aansporen om voor zichzelf een ideaalbeeld te creëren. Dat is ook een soort wakker schudden.

SIRE heeft aan Fitzgerald gevraagd een strategische en concrete PR aanpak te maken voor deze nieuwe campagne - ontwikkeld door N=5 - met een inhoudelijke onderbouwing.

Wat is de daarbij behorende case?

Het verfijnen van de boodschap had tijd nodig, deze moest krachtig en toegankelijk zijn voor een breed publiek. Het onderzoek, uitgevoerd door Ruigrok, vormde hiervoor de basis. Daarnaast werd de podcast ‘Lichtpuntjes’ gemaakt, waarin bekende gasten zoals Prinses Laurentien, Louis van Gaal en Frank Lammers in gesprek gingen met journalist Diana Matroos.

De uitrol van de PR campagne focuste zich eerst op de campagne en het onderwerp zelf. In de weken daarna werd er aandacht gegeven aan de podcast, waarmee er per aflevering nog meer verdieping werd aangebracht en het onderwerp daarmee persoonlijker werd.

Om het abstracte onderwerp relevant te maken voor (nieuws)media hanteerden we een persoonlijke persbenadering, waarin we per mediadoelgroep de voor hen relevante cijfers en experts naar voren schoven. Dit resulteerde in een breed resultaat, waarin opviel dat media echt even op het onderwerp moesten ‘kauwen’, maar ook dat het onderwerp ruimte vond in media met een meer levensbeschouwend karakter. Dit zorgde voor een mooie diepgang in artikelen, waarmee de rijkheid - maar ook complexiteit - van het thema goed naar voren kwam.

Er verschenen ook columns en opiniestukken die sceptisch waren over de campagne, zoals de column ‘Niemand zit te wachten op goed nieuws’. En dat is prima; kritiek is onvermijdelijk, zeker bij een campagne voor zo’n brede doelgroep en met zo’n lastig te vatten onderwerp. Belangrijk is om zo transparant mogelijk te zijn en de cijfers en experts voor je te laten spreken. Daarbij is het ook het doel van SIRE om gesprek te openen en het debat aan te jagen; daar zijn verschillende standpunten voor nodig.

www.fitzgerald.amsterdam

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Interview] Isabel Boerdam over De Hippe Vegetariër

12-06-2024 | 14:02:00
We spreken Isabel Boerdam, oprichter en initiatiefnemer van de De Hippe Vegetariër, Week zonder Vlees campagne en Communicatiebureau Green Food Lab.

[Dutch PR Awards 2024] 2twintig PR: Stedin - De Zonnerette

06-06-2024 | 12:03:00
2twintig PR is een full-service PR-bureau voor opdrachtgevers als Stedin, Koninklijke Verkade, Jacobs Douwe Egberts en Hoppenbrouwers

[Dutch PR Awards 2024] Claire Slootheer (Iconic Studios): Het is key om onderwerpen aan te snijden die er toe doen

30-05-2024 | 12:27:00
In de voortdurend veranderde wereld van creatieve PR en marketing, is Iconic Studios uitgegroeid van een traditioneel PR-bureau tot een full-service agency

Dutch PR Awards 2024 | Koop nu kaarten!

30-05-2024 | 06:44:00
De Dutch PR Awards 2024 worden uitgereikt tijdens M100 Summer Edition op woensdag 26 juni in Corendon Schiphol Hotel

Mirte Stut start maatschappelijk bureau Yugen

29-05-2024 | 14:29:00
Merkstrateeg Mirte Stut heeft Yugen opgericht. Een bureau dat zich richt op bedrijven en organisaties die maatschappelijk van betekenis willen zijn en zichtbare impact willen maken
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.