[Dutch PR Awards 2024] Glasnost: Vodafone Memory Recall (Geef je telefoon een langer leven)

[Dutch PR Awards 2024] Glasnost: Vodafone Memory Recall (Geef je telefoon een langer leven)

Naam Case: [Dutch PR Awards 2024] Glasnost: Vodafone Memory Recall (Geef je telefoon een langer leven) | Inzender: Glasnost | Categorie: Tech

Kun jij Glasnost introduceren?

Glasnost is een creatief PR bureau gespecialiseerd in marketing PR en corporate PR. Met een strategische en eerlijke benadering van communicatie helpen wij onze klanten met het verstevigen van hun positie in de maatschappij en de harten van consumenten. Onze diensten variëren van creatieve campagnes tot crisis communicatie en reputatie management. Ons klantportfolio bestaat uit A-merken in onder andere de tech, FMCG en retail industrie.

Wie was de opdrachtgever?

Vodafone
Vodafone Nederland is het tweede mobiele telecommunicatiebedrijf in Nederland op basis van omzet en winstgevendheid. De kantoren zijn onder andere gevestigd in Utrecht, Eindhoven en Maastricht. Vodafone Nederland maakt deel uit van VodafoneZiggo, een 50/50 joint venture van Vodafone Group en Liberty Global. Vodafone Group is in omzet een van 's werelds grootste mobiele telecommunicatiebedrijven, met meer dan 300 miljoen mobiele klanten, 28 miljoen vaste-breedbandklanten, meer dan 22 miljoen tv-klanten en verbond meer dan 142 miljoen IoT apparaten, sinds 31 maart 2022. Vodafone heeft mobiele netwerken in 21 landen en werkt wereldwijd samen met 52 mobiele netwerken.

De briefing en de doelstellingen

Briefing
Vodafone heeft de ambitie om een lovebrand te worden. Daarom wordt er al jaren hard aan de brand equity gewerkt. Daarbinnen is duurzaamheid (lees: circulariteit) een belangrijk speerpunt.

Vodafone gelooft dat we allemaal groenere keuzes kunnen maken over hoe we technologie gebruiken. Zodoende wil het merk nieuwe initiatieven creëren die consumenten informeren en uiteindelijk inspireren tot acties die onder andere hun koolstofuitstoot kunnen helpen verminderen en de druk op natuurlijke hulpbronnen kunnen verlichten.

In de through-the-line campagne die eind januari 2023 live ging, stond ‘een langer leven aan je smartphone geven’ centraal. Hiermee wil Vodafone consumenten opties geven die verder gaan dan de veelal korte gebruiks- en levensduur van smartphones.

Hoe inspireren we consumenten dat hun telefoon met hulp van Vodafone een langer leven gegeven kan worden, om zo collectief een verschil te maken voor het milieu? Creëer een spraakmakende consumentenactivatie die het thema “Geef je telefoon een langer leven” tot leven brengt.

Doelstellingen
1. Earned: Zichtbaarheid voor Vodafone als merk dat bewustzijn creëert over het duurzaam (her)gebruik van smartphones. Ook de huidige diensten verdienen daarbij aandacht. Zo creëren we de positieve associaties.
2. Activatie: Zorg ervoor dat de doelgroep dit thema als persoonlijk relevant ervaart, en geïnspireerd raakt om hun oude of huidige smartphone een langer leven te geven. Zo bouwen we vertrouwen.

Inzichten en strategie

- Alles wijst er al jaren op dat de gemiddelde Nederlander bijzonder weinig interesse heeft in het inleveren of hergebruiken van een telefoon. De telefoon opbergen heeft meerwaarde ten opzichte van alles dat de industrie aanbiedt. Voor de ene consument gaat dat om een stukje zekerheid, want wat gebeurt er met al die data die er nog op staat? Voor de ander draait het om behoud van herinneringen in de vorm van foto’s, video's en voice memo’s op die harde schijf. Een enkeling overweegt een verkoop of inruil voor een bescheiden bedrag, dat vaak onder doet aan de verwachting.

- In alle opzichten komt het individueel belang eerst, alvorens er wellicht een keer wordt stilgestaan bij invloed op milieu of planeet. Dat individueel belang is de drempel die moet worden weggenomen.

- Het gaat dus niet sec om je telefoon langer mee laten gaan: they don’t care. Het gaat om de waarde die de telefoon representeert. Daarom moeten we ze ervan overtuigen dat een telefoon langer mee laten gaan – in eigen beheer of door er iets goeds mee te doen – meer waarde toevoegt dan wanneer je die laat verstoffen in de la.

- De kracht zit in het paradoxale: de conventionele gedachte is dat een oud toestel in (markt)waarde afneemt, maar met duurzame keuzes maak je die oude liefde meer waardevol.

De case

Memory Recall is een ‘terugroepactie’ van Vodafone aan alle oude smartphone-bewaarders om hun waardevolle herinneringen op te halenbij onze pop-up. Een grootste "terugroepactie" van alle ongebruikte smartphones in Nederland. Een recall actie mét een twist.

Vodafone nodigt iedereen uit hun oude toestel in te komen leveren. Het zorgt ervoor dat al je data – waardoor men hem eerder niet inleverde - digitaal ontvangt en recyclen* ook nogeens je oude smartphone. Zo is actie ondernemen voor de consument persoonlijk waardevol én draag degene bij aan een groenere planeet.Win win!

www.glasnost.amsterdam

www.dutchpr-awards.nl

Dit is een inzending voor de Dutch PR Awards 2024.

Lees alles over de Dutch PR Awards 2024 en hoe in te sturen hier

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Dutch PR Awards 2024] 2twintig PR: Stedin - De Zonnerette

06-06-2024 | 12:03:00
2twintig PR is een full-service PR-bureau voor opdrachtgevers als Stedin, Koninklijke Verkade, Jacobs Douwe Egberts en Hoppenbrouwers

[Dutch PR Awards 2024] Claire Slootheer (Iconic Studios): Het is key om onderwerpen aan te snijden die er toe doen

30-05-2024 | 12:27:00
In de voortdurend veranderde wereld van creatieve PR en marketing, is Iconic Studios uitgegroeid van een traditioneel PR-bureau tot een full-service agency

Dutch PR Awards 2024 | Koop nu kaarten!

30-05-2024 | 06:44:00
De Dutch PR Awards 2024 worden uitgereikt tijdens M100 Summer Edition op woensdag 26 juni in Corendon Schiphol Hotel

[Dutch PR Awards 2024] Free Heri Heri for All 2023

28-05-2024 | 08:05:00
Op 1 juli 2023 vond voor het 21ste jaar de Nationale Herdenking en Viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij plaats

[Dutch PR Awards 2024] Dutch Design Week 2023 (Dutch Design Foundation)

28-05-2024 | 08:05:00
Dutch Design Foundation is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van ontwerpers om de wereld een betere plek te maken. Dutch Design Foundation biedt ontwerpers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.