[Dutch PR Awards 2024] Het Mauritshuis: #mygirlwithapearl

[Dutch PR Awards 2024] Het Mauritshuis: #mygirlwithapearl

Naam Case: #mygirlwithapearl | Inzender: Het Mauritshuis | Categorie: Bedrijven & Organisaties

Kun jij Het Mauritshuis introduceren?

Het Mauritshuis is één van de topmusea in Nederland en bevindt zich in het centrum van Den Haag. Het Mauritshuis is oorspronkelijk gebouwd als woonhuis in de 17e eeuw voor Johan Maurits, graaf van Nassau-Siegen (1604-1679). Het is dus letterlijk het huis van Johan Maurits. Sinds 1822 is het een museum met een wereldberoemde collectie Nederlandse en Vlaamse schilderijen uit de 17de eeuw. Zo ontdek je in het Mauritshuis iconische meesterwerken, zoals het Meisje met de parel van Johannes Vermeer, De anatomische les van Dr Nicolaes Tulp van Rembrandt en Het puttertje van Fabritius. Je wordt hier geïnspireerd en geraakt door de sfeer, de schilderijen en de menselijke verhalen bij die schilderijen. Je zult zien en ervaren dat die eeuwenoude kunst nog steeds springlevend is.

De briefing en de doelstellingen

We wilden met deze activatie de bekendheid van het Mauritshuis en de koppeling met het wereldberoemde ‘Meisje met de parel’ verstevigen. Veel mensen denken dat het Meisje in het Rijksmuseum hangt. Met de uitleen van het Meisje aan de grote Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam was het aannemelijk dat deze misvatting verder zou groeien. We wilden daarom laten zien dat het Meisje thuishoort in het Mauritshuis in Den Haag. En dat dat de plek is waar ze, elke dag, mensen van over de hele wereld inspireert. We wilden zoveel mogelijk mensen bereiken, zowel nationaal als internationaal want het Meisje is toch echt van iedereen.

Omdat we nooit eerder zo’n activatie hadden gedaan in één van de meest prominente zalen van het Mauritshuis, namelijk de Vermeerzaal, hadden we het aantal artikelen van te voren conservatief ingeschat: 10 nationaal en 25 internationaal.

Inzichten en strategie

In 2023 leende het Mauritshuis het wereldberoemde ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer acht weken uit aan het Rijksmuseum ter ere van de grote Vermeertentoonstelling. Het Mauritshuis moest het dus acht weken doen zonder haar grote publiekstrekkers. Drie Vermeer schilderijen verlieten Den Haag voor de tentoonstelling in Amsterdam.

Wat doe je in die tijd met de lege plekken in de zaal? Het was een unieke kans om een explosie van creativiteit te laten ontstaan op de wereldberoemde plek van het Meisje met de parel. Een creative challenge waarin de inspirerende kracht van het schilderij centraal stond, moest de relatie tussen het Mauritshuis en het Meisje benadrukken en mensen wereldwijd activeren om mee te doen.

Door slim gebruik te maken van de Vermeer-hype die was ontstaan, de kracht van social media, de mondiale populariteit van het Meisje én de lege plek in het museum, wisten we wereldwijd mensen te bereiken en te activeren en zo bij te dragen aan de bekendheid van het Mauritshuis en haar wereldberoemde bewoonster.

De case

Iedereen is het Meisje. Iedereen kan haar plek innemen. We deden een kick off met een persbericht waarbij we de activatie lanceerden om via Instagram een eigen interpretatie van het ‘Meisje met de parel’ in te sturen met de hashtag #mygirlwithapearl.

Deze oproep werd door social (organisch en paid) aangejaagd. Iedereen maakte kans om met een eigen kunstwerk op de belangrijkste plek van het museum te komen hangen. Hiermee riepen wij iedereen (wereldwijd) op om zich te laten inspireren door het beroemde schilderij. Dit mochten creaties zijn gemaakt in alle denkbare materialen en technieken. Zolang het werk digitaal werd aangeleverd.

Alle inzenders werden bovendien onderdeel van de Instagram feed #mygirlwithapearl en de digitale tentoonstelling op mauritshuis.nl/mygirlwithapearl. Een selectie van in totaal 170 inzenders kwam in de digitale installatie op zaal (10 creaties per week, 17 weken lang). Vijf kunstwerken werden geprint (een mooie doorsnede van alle inzendingen) en ook opgehangen in de zaal, tegenover het Meisje.

Met een combinatie van eigen (social) kanalen, paid social, de optelsom van het (social) bereik van duizenden deelnemers en met name de (internationale) PR – aandacht van het Jeugdjournaal tot de NY Times- realiseerden we met de activatie wereldwijd gigantische zichtbaarheid.
Tenslotte werd een persbericht uitgestuurd op het moment dat de presentatie in het museum begon (midden februari 2023) met daarbij de resultaten van de oproep.

www.mauritshuis.nl

Deze case is genomineerd voor de Dutch PR Awards 2024.

Lees alles over de Dutch PR Awards 2024 hier

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Dutch PR Awards 2024] 2twintig PR: Stedin - De Zonnerette

06-06-2024 | 12:03:00
2twintig PR is een full-service PR-bureau voor opdrachtgevers als Stedin, Koninklijke Verkade, Jacobs Douwe Egberts en Hoppenbrouwers

[Dutch PR Awards 2024] Claire Slootheer (Iconic Studios): Het is key om onderwerpen aan te snijden die er toe doen

30-05-2024 | 12:27:00
In de voortdurend veranderde wereld van creatieve PR en marketing, is Iconic Studios uitgegroeid van een traditioneel PR-bureau tot een full-service agency

Dutch PR Awards 2024 | Koop nu kaarten!

30-05-2024 | 06:44:00
De Dutch PR Awards 2024 worden uitgereikt tijdens M100 Summer Edition op woensdag 26 juni in Corendon Schiphol Hotel

[Dutch PR Awards 2024] Free Heri Heri for All 2023

28-05-2024 | 08:05:00
Op 1 juli 2023 vond voor het 21ste jaar de Nationale Herdenking en Viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij plaats

[Dutch PR Awards 2024] Dutch Design Week 2023 (Dutch Design Foundation)

28-05-2024 | 08:05:00
Dutch Design Foundation is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van ontwerpers om de wereld een betere plek te maken. Dutch Design Foundation biedt ontwerpers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.