[Dutch PR Awards 2024] Kyra Pluimakers (Marcommit): Mijn generatie is veel resultaatgerichter

[Dutch PR Awards 2024] Kyra Pluimakers (Marcommit): Mijn generatie is veel resultaatgerichter

Kyra Pluimakers is senior PR consultant bij Marcommit. Zij is genomineerd voor PR Talent van het Jaar 2024. Wij spreken haar.

Kun jij Marcommit introduceren?

Het is dé plek waar ik – en heel veel collega’s met mij – ben begonnen aan mijn loopbaan. Een PR-bureau waar veel ruimte is voor ontwikkeling, zowel persoonlijk als vakinhoudelijk. Ikzelf zie ons als een mooi bureau waar enthousiaste, ambitieuze en resultaatgerichte mensen werken. Onze klanten zullen ons kennen als het bureau dat helpt om de naamsbekendheid – met name via earned kanalen – te vergroten en waar men kaas heeft gegeten van inhoudelijke topics. Dat is denk ik een van de belangrijkste zaken die ons onderscheidt als B2B PR-bureau. Die focus op inhoud is ook iets dat ons ook allemaal bindt. Ik ken weinig bureaus waar het team zo hecht is als bij ons.

Wat kan Marcommit wat andere bureaus niet kunnen?

Wat ons onderscheidt als bureau is dat wij een zeer compleet beeld hebben van de wereld waarin onze B2B-klanten opereren. We kennen de hele keten. Denk bijvoorbeeld aan onze klanten Mollie, Flanderijn en Onguard. Dat zijn geen concurrenten, maar zitten allemaal in payments: het gaat over wel of niet betaald krijgen. Ze hebben allemaal hun specialisme in dit proces. De kennis die je opdoet bij de ene klant, kan je weer inzetten bij de ander. Dat maakt ons extreem sterk en vakinhoudelijk. We zien hierdoor in no time wat nieuwswaardig is in hun wereld, maar ook daarbuiten. Ik durf daarbij ook te wedden dat wij er als geen ander in slagen om de niet zo sexy B2B topics toch op een manier naar buiten te brengen dat het voor iedereen tot de verbeelding spreekt. We zijn daarin echt behendig.

Wat zijn jouw werkzaamheden bij Marcommit?

Deels ben ik uitvoerend verantwoordelijk voor klanten als Mollie, Visma | Raet en Wuunder. Ik heb dagelijks contact met klanten en journalisten en beleg taken in ons team. Daarnaast ben ik mij aan het ontwikkelen richting de strategische advieskant. Momenteel ben ik eindverantwoordelijk voor vier klanten. Ik houd in de gaten of we de best mogelijke resultaten behalen en of ons plan in lijn is met de business- en marketingdoelstellingen van de klant. Wat mij in mijn werk kenmerkt, is dat ik altijd de samenwerking met het team opzoek. Ik geloof er heilig in dat we samen de beste resultaten kunnen behalen en probeer dan ook iedereen in zijn kracht te zetten. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat ik mijn opgedane kennis actief verspreid en borg. Ik help graag mee aan de ontwikkeling van mijn nieuwe collega’s. Zo ben ik zeer actief in de onboarding en organiseer ik meerdere keren per jaar informele kennissessies over allerhande praktische PR-zaken. Collega’s en zakenrelaties kennen mij als een verbinder. Ik geniet er enorm van dat ik met sommige journalisten of contactpersonen bij de klant al jaren prettig samenwerk.

Wat vind jij de belangrijkste trends in PR?

Sowieso het feit dat in B2B contentmarketing hand in hand gaat met PR. De inhoudelijke kennis die onze klanten hebben, is vrijwel altijd geschikt als storyline voor de media. Ik denk dat steeds meer bedrijven beseffen dat ze een schatkist aan waardevolle en mediagenieke kennis in huis hebben. Daarnaast zie ik de laatste tijd dat de gesprekken met onze B2B-klanten steeds minder gaan over ROI. Toen ik startte in het vak, ging het gesprek vaak over: wat levert dit op? Wat wordt het bereik en hoe berekenen we de mediawaarde? Het gesprek verschuift steeds meer naar branding en naamsbekendheid. Onze klanten zien dat media-aandacht daaraan bijdraagt en dat het een langetermijninvestering is. Steeds minder vaak wordt er gevraagd of we leads tegenover onze retainerfee kunnen beloven. Een goede ontwikkeling wat mij betreft; we moeten ons vak niet kapot kwantificeren.

Wat snapt de gevestigde orde in PR niet wat jonge mensen wél snappen?

Van deze mensen heb ik het vak geleerd – ik heb hier immers niet voor gestudeerd. Dus alles wat ik weet over PR hebben mijn oudere collega’s mij bijgebracht. De gevestigde orde die nu eind dertig of begin veertig is, zie ik stappen zetten naar MD-functies of naar mooie functies aan de klantzijde. Het grootste verschil tussen die generatie PR-professionals en mijn generatie is vooral dat wij veel resultaatgerichter zijn. We kijken op een andere manier of iets haalbaar is of niet. Dat komt denk ik omdat wij niet zo lang geleden nog vol in de operatie stonden. Dat is voor de ‘nieuwe MD-generatie’ toch vaak langer geleden. Verder denk ik ook dat een groot deel van de gevestigde orde nog leunt op een ouderwetse manier van netwerken. Lunchen, netwerkborrels met journalisten. Ik zie dat dat niet meer nodig is om een goede PR-professional te zijn. Zoek contact met ze als je inhoudelijk iets te bieden hebt en laat ze verder vooral met rust. Netwerken om het netwerken is zinloos.

Wat zijn jouw ambities in het PR-vak?

In 2014 startte ik mijn studie Facility Management en had ik nooit gedacht dat ik tien jaar later kans zou maken op de PR-talent van het jaar-award. Als ik vooruit kijk dan hoop ik dat ik binnen nu en een paar jaar leidinggevend ben aan een team enthousiaste professionals en dat ik enigszins een voetafdruk heb weten achter te laten in het B2B PR-vak. Ik hoop oprecht dat B2B-bedrijven de kracht van PR blijven inzien. En tegelijkertijd dat de balans tussen PR en onafhankelijke journalistiek gezond blijft. We moeten blijven investeren in media, zeker ook in vakmedia. In ons land hebben we zoveel mooie plekken waar professionals inhoudelijke kennis kunnen opdoen en delen. Dat moet écht zo blijven.

Wat is het laatste nieuws?

ChatGPT is niet zo baanbrekend als we allemaal dachten en Yvonne Coldeweijer heeft eindelijk door dat het verdienmodel van dag- en vakbladen (goede content achter een betaalmuur) zo gek nog niet is.

www.marcommit.nl


De Dutch PR Awards 2024 worden uitgereikt tijdens M100 Summer Edition op woensdag 26 juni. Bestel hier kaarten voor de Dutch PR Awards

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Dutch PR Awards 2024] 2twintig PR: Stedin - De Zonnerette

06-06-2024 | 12:03:00
2twintig PR is een full-service PR-bureau voor opdrachtgevers als Stedin, Koninklijke Verkade, Jacobs Douwe Egberts en Hoppenbrouwers

[Dutch PR Awards 2024] Claire Slootheer (Iconic Studios): Het is key om onderwerpen aan te snijden die er toe doen

30-05-2024 | 12:27:00
In de voortdurend veranderde wereld van creatieve PR en marketing, is Iconic Studios uitgegroeid van een traditioneel PR-bureau tot een full-service agency

Dutch PR Awards 2024 | Koop nu kaarten!

30-05-2024 | 06:44:00
De Dutch PR Awards 2024 worden uitgereikt tijdens M100 Summer Edition op woensdag 26 juni in Corendon Schiphol Hotel

[Dutch PR Awards 2024] Free Heri Heri for All 2023

28-05-2024 | 08:05:00
Op 1 juli 2023 vond voor het 21ste jaar de Nationale Herdenking en Viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij plaats

[Dutch PR Awards 2024] Dutch Design Week 2023 (Dutch Design Foundation)

28-05-2024 | 08:05:00
Dutch Design Foundation is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van ontwerpers om de wereld een betere plek te maken. Dutch Design Foundation biedt ontwerpers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.