[Dutch PR Awards 2024] SportVibes introduceert STIHL TIMBERSPORTS

[Dutch PR Awards 2024] SportVibes introduceert STIHL TIMBERSPORTS

Naam Introductie: STIHL TIMBERSPORTS (competitief houthakken) | Inzender: SportVibes 

Kun jij SportVibes introduceren?

SportVibes, The Add Excitement Agency in Sports, is een full-service sportmarketingbureau met een passie voor sport, entertainment en lifestyle. We zijn gespecialiseerd in het organiseren van grootschalige evenementen, live experiences, fan engagement, storytelling en content creatie. Met ons streven naar creativiteit, verbinding en activatie brengen we unieke concepten tot leven, bouwen we sterke relaties tussen merken, fans en (online) communities, en creëren we gedenkwaardige campagnes met meetbare resultaten. Bij SportVibes zit ‘every fan front row’. We Add Excitement.

Wie was de opdrachtgever?

STIHL Benelux

De briefing en de doelstellingen

STIHL TIMBERSPORTS® is een internationale extreme sportserie in competitief houthakken, bestaande uit drie bijldisciplines en drie zaagdisciplines. Voor elke discipline moeten de deelnemers hun gereedschappen goed kunnen hanteren en hout als materiaal goed kennen. Tegelijkertijd zijn veel kracht, uithoudingsvermogen en een verfijnde techniek nodig.

Houthakken als wedstrijdsport wordt al meer dan een eeuw uitgeoefend. Bosbouwarbeiders begonnen al eind 19e eeuw met het organiseren van hak- en zaagwedstrijden. Hoewel de wortels van de sport in Australië en Nieuw-Zeeland liggen, verspreidde de sport zich van daaruit snel naar de VS en Canada. Er worden nu wedstrijden gehouden op vier continenten. De evenementen trekken topsporters (ongeveer 2.000 deelnemers uit meer dan 20 landen), veel toeschouwers en enorme media-aandacht.

De STIHL TIMBERSPORTS® World Trophy is samen met het wereldkampioenschap het hoogtepunt van de internationale houthakkalender. Om de sport in Nederland te introduceren, is ervoor gekozen de World Trophy dit jaar (2023) in Rotterdam plaats te laten vinden. Maar hoe introduceer je (met beperkte middelen) een onbekende nichesport waarvan niemand de regels kent?

De briefing voor STIHL TIMBERSPORTS® betrof de introductie van competitief houthakken binnen de Nederlandse markt, met als hoogtepunt de organisatie van de STIHL TIMBERSPORTS® World Trophy in Rotterdam. De doelstellingen waren:
1. Genereren van PR-aandacht voor TIMBERSPORTS® voorafgaand aan en tijdens de World Trophy.
2. Gebruik van PR om kaartverkoop te stimuleren voor volle tribunes tijdens de tv-registratie.
3. Zoeken naar samenwerkingen met mediapartners ter promotie van TIMBERSPORTS®.
4. Organisatie van een persevent met belangrijke Nederlandse media.

Inzichten en strategie

De inzichten en strategie achter onze benadering waren gebaseerd op de ontvangen doelgroepschetsen van STIHL internationaal. Naast de traditionele doelgroepen zoals de STIHL-fan (ambassadeur van het merk en de machines), de algemene sportfan (woonachtig in Zuid-Holland) en de stedelijke inwoner (woonachtig in Rotterdam), heeft SportVibes een extra doelgroep toegevoegd: de gewone man/vrouw - een publiek met grote interesse in entertainment, reality en actualiteiten. Deze groep is enthousiast over de sportcultuur en bijbehorende achtergrondverhalen, wat resulteert in een unieke combinatie die veel media aanspreekt.

We hebben onze persaanpak aangepast door niet alleen traditionele sportmedia te benaderen, maar ook de entertainmentrubrieken en actualiteitenprogramma’s. Met een focus op entertainment en lifestyle hebben we verhalen van atleten gedeeld, waardoor een breed publiek zich kon identificeren met de sport en de atleten. Zo portretteerden we o.a. het getrouwde Timbersportstel Rik & Saskia van Drielen en de houthakkende broer en zus Eelco & Kim de Beer. Door deze aanpak hebben we aanzienlijke aandacht weten te genereren, zowel op televisie als op de radio: o.a. RTL 4 (EditieNL, RTL Nieuws), SBS6 (Hart van Nederland, Shownieuws), RTV Rijnmond, NPO Radio 2, Qmusic, SLAM!, Telegraaf, AD.

De introductie

De introductie van STIHL TIMBERSPORTS® in Nederland verliep in drie fasen, met als doel om de sport op een creatieve manier onder de aandacht te brengen en interesse te wekken bij zowel media als het grote publiek.

Fase 1: Roadshow/Try-out events voor de gewone man/vrouw bij andere grote sportevenementen met vergelijkbare doelgroepen: PDC Premier League Darts, GLORY Kickboxing, HYROX Rotterdam (fitnesswedstrijd) en Outdoor Valley Obstacle Run. Op verschillende locaties in de regio Rotterdam konden mensen zelf kennismaken met de houthaksport en ervaren wat STIHL TIMBERSPORTS® inhoudt.

Fase 2: PR-event voor traditionele pers, influencers (John de Wolf, Mitchel Viljeer – Rotterdamse Glimlach, RARKO10) én passanten. Dit evenement vond plaats op een unieke locatie, de Rotterdamse Markthal, en bood de aanwezigen de mogelijkheid om de sport zelf uit te proberen onder begeleiding van Redmer Knol, de enige Nederlandse deelnemer aan de World Trophy. Redmer Knol is een talentvolle Fries die al enkele jaren meedraait in de top van het competitief houthakken. Met eigen videoproducties en teaser content hebben we Redmer als ‘Dutch Hero’ gepositioneerd. Geïnteresseerde media (o.a. RTL 7, NPO Radio 1, Qmusic, AD) spraken meerdere malen met Redmer die uitleg gaf over de sport en op deze manier uitgroeide tot lokale held.

Fase 3: TIMBERSPORTS® World Trophy. Het driedaagse evenement in de RDM Onderzeebootloods (vr: Rookie World Championship, za: International Women Cup + World Trophy, zo: Benelux Championship) gaf Nederlanders de kans om de sport in zijn puurste vorm te ervaren.

www.sportvibes.nl

www.stihl.nl

www.dutchpr-awards.nl

Dit is een inzending voor de Dutch PR Awards 2024.

Lees alles over de Dutch PR Awards 2024 en hoe in te sturen hier

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Dutch PR Awards 2024] 2twintig PR: Stedin - De Zonnerette

06-06-2024 | 12:03:00
2twintig PR is een full-service PR-bureau voor opdrachtgevers als Stedin, Koninklijke Verkade, Jacobs Douwe Egberts en Hoppenbrouwers

[Dutch PR Awards 2024] Claire Slootheer (Iconic Studios): Het is key om onderwerpen aan te snijden die er toe doen

30-05-2024 | 12:27:00
In de voortdurend veranderde wereld van creatieve PR en marketing, is Iconic Studios uitgegroeid van een traditioneel PR-bureau tot een full-service agency

Dutch PR Awards 2024 | Koop nu kaarten!

30-05-2024 | 06:44:00
De Dutch PR Awards 2024 worden uitgereikt tijdens M100 Summer Edition op woensdag 26 juni in Corendon Schiphol Hotel

[Dutch PR Awards 2024] Free Heri Heri for All 2023

28-05-2024 | 08:05:00
Op 1 juli 2023 vond voor het 21ste jaar de Nationale Herdenking en Viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij plaats

[Dutch PR Awards 2024] Dutch Design Week 2023 (Dutch Design Foundation)

28-05-2024 | 08:05:00
Dutch Design Foundation is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van ontwerpers om de wereld een betere plek te maken. Dutch Design Foundation biedt ontwerpers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.