Eneco stopt met misleidende claim sneller klimaatneutraal na ingrijpen ACM

Eneco stopt met misleidende claim sneller klimaatneutraal na ingrijpen ACM

Energiemaatschappij Eneco is gestopt met het gebruik van de slogan Sneller klimaatneutraal in hun reclames. Het gebruik van deze algemene claim kan volgens de ACM voor onduidelijkheid zorgen bij consumenten over de specifieke duurzaamheidsvoordelen van producten van Eneco.

De ACM ziet deze duurzaamheidsclaim als mogelijk misleidend. Ook is het niet duidelijk dat het gaat om een ambitie voor het jaar 2035. Eneco zal deze claim niet meer gebruiken in uitingen richting consumenten.

Renske Fikkers, waarnemend directeur Consumenten van de ACM: “Een valkuil bij het formuleren van duurzaamheidsambities is het gebruik van algemene, vage termen zoals klimaatneutraal, CO2-neutraal of duurzaam.

Vage claims maken het lastiger om de ambities van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Om een goede keuze te maken moet het voor consumenten duidelijk zijn wat bedrijven echt gaan doen. We dagen bedrijven uit om zo concreet mogelijk te informeren over hun duurzaamheidsambities. Het is heel goed dat Eneco deze stap nu zet. Hopelijk volgen andere bedrijven dit voorbeeld.”

ACM-leidraad

De ACM Leidraad duurzaamheidsclaims geeft bedrijven houvast in hun communicatie over duurzaamheid. De belangrijkste handvatten die hierin gegeven worden zijn:

  • Zorg dat duurzaamheidsclaims juist, duidelijk, specifiek en volledig zijn;
  • Onderbouw duurzaamheidsclaims met feiten en houd ze actueel;
  • Maak eerlijke vergelijkingen met andere producten of concurrenten;
  • Beschrijf toekomstige duurzaamheidsambities concreet en meetbaar;
  • Zorg dat visuele claims en keurmerken behulpzaam zijn en niet verwarrend.

Ook als een bedrijf een duurzaamheidsclaim kan onderbouwen, is het belangrijk dat de claim zelf duidelijk en specifiek is. Zo heeft Eneco wel een onderbouwd plan voor hun CO2-reductie en geeft daar ook uitvoering aan. Dit juicht de ACM toe.

Maar een onderbouwing rechtvaardigt niet dat een bedrijf een vage claim kan doen. De consument kan hieruit niet opmaken welke duurzaamheidsinspanningen Eneco daadwerkelijk doet. Daarom heeft Eneco de ACM toegezegd te stoppen met het gebruik van de claim Sneller klimaatneutraal in zijn communicatie naar consumenten. Wel blijft het bedrijf communiceren over zijn ambitie voor bijvoorbeeld interne doeleinden.

ACM en duurzaamheid

De ACM laat markten werken voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst. Duurzame producten en duurzame consumptie zijn essentieel voor een toekomstbestendige samenleving. De ACM draagt hieraan bij door het toezicht op duurzaamheidsclaims van bedrijven. Daarbij gaat het er volgens de ACM om dat consumenten met vertrouwen een duurzamere keuze kunnen maken.

De ACM vindt verdder dat bedrijven die zich inspannen voor duurzaamheid en daarover eerlijk communiceren moeten worden beschermd tegen bedrijven die misleidende claims gebruiken. Om bedrijven houvast te geven bij het formuleren van hun duurzaamheidsclaims heeft de ACM de Leidraad duurzaamheidsclaims uitgebracht.

www.acm.nl

www.eneco.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Rise creëert merkidentiteit en film voor TinyOcean

19-07-2024 | 14:31:00
Creative agency Rise heeft de afgelopen periode samengewerkt met de startup TinyOcean, om een merkidentiteit op te bouwen.

[Merken100] Marjolein Vendrig (Bever): De kracht van ons merk zijn onze buitenexperts

19-07-2024 | 13:00:16
Bever is genomineerd voor de Merken100 2024, de lijst van de meest invloedrijke merken in Nederland.

Mobiliteitsaanbieder Ayvens kiest Counter Content als communicatiebureau

16-07-2024 | 10:35:17
Ayvens, het mobiliteitsmerk dat is ontstaan uit de overname van LeasePlan door ALD Automotive, is recent geïntroduceerd in Nederland. De PR en communicatie tijdens de introductie lag in handen van communicatiebureau Counter Content. Beide partijen maken bekend dat het bureau ook na de merkintroductie Ayvens blijft ondersteunen.

Attenooie Sjoege van zaken maakt kledingopbergcampagne voor Lundia

15-07-2024 | 09:29:00
Attenooie Sjoege van Zaken maakte voor Lundia een kledingopbergcampagne. De opbergaccessoires zijn op maat gemaakt zodat deze ook weer netjes op te bergen zijn in een Lundiakast.

Love my Salad kiest voor creatief maatschappelijk bureau Closed on Monday

11-07-2024 | 11:18:00
Samen gaan ze aan de slag om het groentemerk internationaal te positioneren, met een vernieuwde merkstrategie, naam en identiteit
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.