EUIPO-studie: 12 procent EU-burgers en 15 procent Nederlanders kijkt illegaal sport

EUIPO-studie: 12 procent EU-burgers en 15 procent Nederlanders kijkt illegaal sport

15 procent van de Nederlanders, 31 procent van de Nederlandse jongeren (15-24-jarigen) en 12 procent van de EU-burgers heeft illegale online streamingdiensten gebruikt om sport te bekijken.

Bulgarije, Griekenland, Ierland en Spanje behoren bij de landen waar dit het meest gebeurt, Hongarije, Finland en Oostenrijk bij de landen waar het minst illegaal wordt gekeken. 58 procent van het kijken gebeurt met illegale streamingdiensten; 32 procent via downloads.

Dit blijkt uit een studie van EUIPO, het bureau voor intellectueel eigendom van de Europese Unie. Nepgoederen in de sportwereld leveren bedrijven bovendien een schadepost op van 851 miljoen euro, in is dat Nederland 96,4 miljoen euro (14,7 procent van de gehele markt). Daarbij wijst EUIPO op de risico’s waaronder gezondheidsissues aangezien bij nepgoederen geen veiligheidsstandaard worden gehanteerd. 

Eurocommissaris Thierry Bretton vaardigde eind april 2023 een aanbeveling uit om EU-lidstaten aan te moedigen meer te doen tegen piraterij.

In Nederland betalen partijen als ESPN (The Walt Disney Company), VodafoneZiggo, Viaplay, Warner Bros. Discovery en andere partijen veel geld voor sportrechten. Ondertussen zijn er vele illegale IPTV-aanbieders die voor relatief weinig geld allerlei content weten te bundelen. Alhoewel het strafbaar is gesteld, worden relatief weinig illegale exploitanten door het Openbaar Ministerie (OM) aangepakt. Wel is de Stichting Brein civielrechtelijk actief.

Dit komt doordat het volgens de Stichting Brein (waar de rechthebbenden in samenwerken) het beleid is van het Nederlandse Openbaar Ministerie om de rechthebbenden zelf verantwoordelijk te maken hiervoor. Vervolging en opsporing door justitie is aldus in Nederland slechts laatste redmiddel. In andere landen wordt veel actiever ingezet op strafrechtelijke bestrijding.

Een internationale campagne  met de boodschap I watch fair, I play Fair I Buy Fair moet  de bewustwording vergroten. In verschillende EU-landen vinden overigens nationale campagnes tegen piraterij plaats.

In de hele Europese Unie zijn 8 miljoen nep-items in beslag genomen met een waarde van 120 miljoen euro en zijn 264 arrestaties verricht. Deze actie van Europol, die door de Spaanse en Griekse politie werd geleid, was een samenwerking van 18 landen waarbij ook zaken als witwassen en smokkel waren ontdekt.  

Het volledige rapport IP Perception Study 2023 is hier te vinden

Het volledige rapport Online Copyright Infingement in EU 2023 is hier te vinden.

www.euipo.europa.eu

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[DutchMedia Podcast]: uitgebreid gesprek met Thijs Muller van Havas Media

20-07-2024 | 14:32:00
David de Jong en Taco Jelgersma maken in samenwerking met Audiohuis de tweewekelijkse DutchMedia Podcast. In deze podcast gaan zij in op actuele onderwerpen uit de wereld van media, marketing en telecom. Feiten en een mening met een bite

DPG Media vraagt vergunning aan bij ACM voor overname RTL Nederland

18-07-2024 | 13:18:00
DPG Media heeft een vergunningsaanvraag ingediend bij de ACM voor de overname van RTL Nederland. De ACM besloot dat een vergunningsaanvraag noodzakelijk is omdat op basis van de melding de overname een mogelijk negatieve invloed heeft op de concurrentie.

RTL Nieuws werkt aan een dagelijkse Videoland-editie

13-07-2024 | 17:44:43
RTL Nieuws werkt aan een dagelijkse editie van zijn journaal ten behoeve van Videoland. Inmiddels worden daartoe pilots gemaalt. De bedoeling is dat deze eind 2024 gelanceerd zal worden voor de Videoland-abonnees

Paramount overgenomen door familie Ellison en RedBird Capital Partners; familie Redstone verkoopt

08-07-2024 | 18:13:00
Paramount Global wordt overgenomen door de familie Ellison en RedBird Capital Partners. Dit is de voorlopige conclusie na een lange tijd van onzekerheid voor Paramount nadat bleek dat Shari Redstone besloot haar belangen te verkopen

[Interview] Carla der Kinderen (Ad Alliance/RTL Nederland): Het doel is de leidende partij te zijn in het SAVOD-domein

05-07-2024 | 00:02:00
Carla der Kinderen is Director Marketing, Intelligence & Operations bij Ad Alliance (RTL Nederland). We spreken haar over onder meer de ontwikkelingen op het vlak van SAVOD bij Ad Alliance
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.