Marketing Report
Europees Parlement stemt in met grote inperkingen macht Big Tech

Europees Parlement stemt in met grote inperkingen macht Big Tech

Het Europees Parlement heeft in meerderheid ingestemd met de Digitale Markten Wet (DMA). Deze Europese wet gaat volgens de PvdA, die zich via parlementslid Paul Tang daar druk over maakte, de marktmacht van de allergrootste Big Tech-bedrijven inperken.

Paul Tang, Europarlementslid voor de PvdA: “We zijn getuige van de grootste lobbyoperatie die Brussel ooit heeft gezien. En toch heeft het parlement vandaag ingestemd met een voorstel dat de marktmacht van techconglomeraten drastisch gaat inperken”.

De Digitale Markten Wet (DMA) werd een jaar geleden gepresenteerd door de Europese Commissie met als doel machtsmisbruik van Big Tech onmogelijk te maken. Sindsdien hebben de onderhandelaars in het Europees Parlement zeventien verplichtingen en verboden onderhandeld die moeten gaan gelden voor de zogeheten poortwachters als Facebook, Google en Apple.
 
Het veelomvattende voorstel pakt onder meer tracking en targetting op het internet aan. Paul Tang vindt dat een noodzaak. Paul Tang: “Deze tracking ads zorgen voor een massale schending van onze privacy. Bovendien gaat het ten koste van traditionele media en het midden- en kleinbedrijf. Van elke euro aan advertenties steken Facebook en Google ruim 50 cent in hun zak. Ik pleit voor een verbod op tracking-ads. Het is een sterk begin dat we vandaag al besloten hebben dat minderjarigen niet langer als doelgroep ingezet mogen worden.”
 
Twee andere belangrijke onderdelen waar het parlement vandaag het over eens is geworden, is interoperabiliteit en de aanpak van agressieve overnames. Paul Tang: “Interoperabiliteit is een sleutelwoord om de macht van techconglomeraten te breken. We breken hiermee systemen open waardoor we voortaan van Signal naar WhatsApp kunnen communiceren. Daarnaast maken agressieve overnames het mogelijk om innovatie en concurrentie tegen te houden. De DMA gaat meer informatie eisen over alle overnames om zo concurrentie beter te borgen.”
 
In januari 2022 starten onder leiding van het Franse voorzitterschap, de interinstitutionele onderhandelingen (trilogen) met de Europese Raad. Naar verwachting treedt de DMA in 2023 in werking. 

www.europarl.europa.eu

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief