Extinction Rebellion vervangt meer dan 500 buitenreclames; JCDecaux, Clear Channel en Global veroordelen illegale actie

Extinction Rebellion vervangt meer dan 500 buitenreclames; JCDecaux, Clear Channel en Global veroordelen illegale actie

JCDecaux veroordeelt de illegale actie van Extinction Rebellion. De organisatie claimt meer dan 500 posters te hebben vervangen door een poster met de tekst Hier hing fossiele reclame. De actiegroep zegt het zat te zijn dat er fossiele reclames te zien zijn in de openbare buitenruimte.

Hannelore Majoor, algemeen directeur van JCDecaux zegt desgevraagd dat het gaat om een illegale actie waarbij onrechtmatig toegang is verschaft tot zijn objecten. Het bedrijf gaat aangifte doen en heeft de posters van Extinction Rebellion zo snel mogelijk vervangen.

Ook Eric Kip, Managing Director van Global zegt aan Marketing Report dat actievoeren mag, maar dat je van andermans spullen afblijft. Er zijn andere manieren om standpunten duidelijk te maken.

Hannelore Majoor: “Het is een vorm van vandalisme. Als je het niet eens bent met beleidskeuzes, kun je ook een campagne boeken. Dat zou prima zijn als je voldoet aan wet- en regelgeving en de reclamecode. Er zijn talloze organisaties die zich succesvol inzetten voor een betere wereld die dat doen. Extinction Rebellion wil geen geld uitgeven en gaat over tot deze acties, dat is duidelijk.”

Wierish Debipersad, Commercial Director bij Clear Channel Nederland: "Ik snap wel dat mensen actie voeren, maar deze manier is buitengewoon vervelend. Ze moeten van onze spullen afblijven. Je mag niet spullen van anderen openmaken en daar dan iets anders hangen. Adverteerders hebben recht hun boodschap te tonen en daar betalen ze serieus geld voor. Het is vervelend dat anderen mensen denken daar boven te staan.Als men binnen de grenzen van de wet en reclame code blijft, is een ieder welkom te adverteren.

Wij dragen Natuurmonumenten, Plastic Soup Foundation en Treesforall een warm hart toe en als er plek beschikbaar is, bieden wij deze organisaties aan kosteloos te adverteren en zo proberen wij ook een bijdrage te leveren aan het klimaat en de daarbij horende boodschap."

Eric Kip: "Wij doen ook aangifte als het voorkomt. En als men zich aan de Reclame Code houdt en aan de wet- en regelgeving kan men bij ons ook reclameruimte inkopen. Partijen als Natuurmonumenten, WWF en Greenpeace doen dat ook."

De actiegroep stelt dat de (demissionaire) regering haar verantwoordelijkheid verzaakt om fossiele reclame te verbieden. Extinction Rebellion stelt dat zodra een fossiele reclameposter verschijnt in een abri, deze te zullen vervangen. Het gaat om posters van bedrijven als KLM, Corendon en Shell.

De actiegroep eist een verbod op reclames voor vliegreizen, cruisevakanties, auto’s met een verbrandingsmotor, kolen-, olie- en gasbedrijven en hun producten. Daarbij zou een verbod horen op marketingevenementen, greenwashing, advertorials, branding en sponsoring van musea, sport, culturele evenementen en scholen door fossiele bedrijven. Het gaat dan om luchtvaartmaatschappijen, cruisemaatschappijen, autofabrikanten met meer dan 30 procent omzet uit auto’s met verbrandingsmotoren, en kolen-, olie- en gasbedrijven. 

Extinction Rebellion vraagt vaker aandacht voor het milieu waarbij de actiegroep de randen opzoekt van het strafrecht.

www.jcdecaux.nl

www.global.com

www.clearchannel.nl

www.extinctionrebellion.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

JCDecaux kan exploitatie digitale schermen in Utrecht alsnog starten; Clear Channel moet binnenkort stoppen

16-07-2024 | 16:46:00
JCDecaux kan de exploitatie van digitale buitenreclame in abri's binnenkort alsnog starten in de gemeente Utrecht, waarbij Clear Channel Nederland daar binnenkort mee zal moeten stoppen in de gemeente Utrecht

Closed on Monday ontwikkelt wervingscampagne Het Vergeten Kind en Kamers met Aandacht

15-07-2024 | 12:04:00
De campagne Een huisgenoot voor even, een ervaring voor het leven benadrukt de tijdelijke hulp die jongeren nodig hebben en de waardevolle ervaring die dit voor beide partijen oplevert.

Fightclub ontwikkelt zoete EK-inhaker voor Venco

09-07-2024 | 23:27:00
In aanloop naar de halve finale wedstrijd van het Europees Kampioenschap, waarbij Nederland het opneemt tegen Engeland, bedacht Fightclub voor Venco de passende inhaker: "We vreten ze op!"

Clear Channel Nederland wint alsnog concessie buitenreclame tram en bus in Rotterdam

08-07-2024 | 23:49:00
Clear Channel Nederland heeft alsnog de concessie voor de (analoge) abri’s en metropanlen van de tram- en bushaltes gewonnen alsmede de metropanelen. De concessie gaat op 1 augustus 2024 in. Deze concessie omvat ruim 2.800 analoge vakken

Granenmerk Holie lanceert campagne Holie's Suiker ABC

03-07-2024 | 10:55:00
De voedingsindustrie stopt suiker in ons voedsel onder schuilnamen als dextrose, fructose, honing en ahornsiroop
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.