Marketing Report
FD Mediagroep in 2022: stijgende omzetten, meer abonnees, dalende resultaten nieuws

FD Mediagroep in 2022: stijgende omzetten, meer abonnees, dalende resultaten

FD Mediagroep heeft in 2022 te maken gehad met stijgende omzetten, meer abonnees maar de resultaten daalden. Dit blijkt uit het jaarverslag 2022.

In 2022 boekte het mediabedrijf een omzet van 108,9 miljoen euro (10 procent meer dan in 2021), waarvan 33,5 miljoen (15,9 procent meer dan in 2021) uit reclameomzet. 45,3 miljoen euro van de omzet is afkomstig uit content (waaronder abonnee-inkomsten) en 29,8 miljoen euro uit data.

Hogere kosten

Doordat  de kosten stegen naar 93,7 miljoen euro (16,1 procent meer), daalde de ebita-winst naar 15,2 miljoen  euro (16,9 procent minder dan in 2021). Het netto resultaat daalde met 35,7 procent naar 10,1 miljoen euro. Dit komt doordat in 2021 nog een winst werd geboekt op de verkoop van Springest van 3,5 miljoen euro. Zonder deze verkoop zou het netto resultaat 17,1 procent zijn gedaald.

Het aantal betalende abonnees op met name het Financieele Dagblad steeg naar 125.878 (3730 abonnees meer dan 2021). Het aantal vte’s steeg naar 389 (was in 2021 nog 368).

Economische onzekerheid

Het bedrijf noemt het niet verrassend dat er idicaties zijn dat de groeiende economische onzekerheid heeft geleid tot het niet behouden van de groei van media-uitgaves door adverteerders die sinds  eind 2020 was ingezet. Toch stelt het bedrijf dat FD Mediagroep in staat is gebleken de reclameomzet te vergroten onder deze omstandigheden en daarmee bewijst het belang van de enkele jaren geleden ingezette strategische keuzes van het bedrijf.

Daarbij gaat het om het transformeren naar digitale abonnees van de krant Het Financieele Dagblad om daarmee de afhankelijkheid van de teruglopende budgetten van adverteerders terug te brengen. Bij BNR Nieuwsradio gaat het om het maken van lineaire audio als springplank voor podcasts/on demand audio. Verder focust FD Mediagroep zich op business informatie door dataproducten en diensten aan te bieden. Tenslotte wil FD Mediagroep milieu, maatschappij en governance (ESG).

2023: risico's voor BNR Nieuwsradio

FD Mediagroep noemt 2023 een jaar waarbij risico’s bestaan voor hogere kosten voor print en distributie van de kranten alsmede het kwijt kunnen raken van de FM-licentie voor BNR Nieuwsradio. Een dergelijk verlies bij de georganiseerde veiling van radiofrequenties noemt FD Mediagroep leidend tot ver reikende consequenties die als mogelijke donkere wolk wordt beschreven.

Verder zijn er risico’s voor Company.Info waarbij rechtszaken worden gevoerd over het auteursrecht van de databases van de KvK kunnen impact hebben. Hierover volgt in 2024 naar verwachting een definitieve uitspraak.

IPE

In november  2022 nam FD Business IPE International Publishers over (Investments & Pensions Europe), het eerst niet-Nederlands bedrijf voor FD Mediagroep. Deze richt zich op publicaties voor Europese pensioenfondsen en investeringsbeslissers.

HAL

FD Mediagroep heeft praktisch geen (langlopende) schulden. Eigenaar HAL bezit 97,8 procent en 100 procent van de voorkeursaandelen van FD Mediagroep. HAL verkocht 2,2 procent van de gewone aandelen aan een lid van het management team dat bestaat uit Eugenie van Wiechen (CEO) en Jeroen van Dijk (CFO). HAL dat door de familie Van der Vorm wort gecontroleerd, heeft sinds 1997 een belang in FD Mediagroep.

www.fdmg.nl

www.fd.nl

www.bnr.nl

www.company.info

www.ipe.com

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.