Marketing Report
Frank Eijken: ORN-taken bij Ster onderbrengen was enige duurzame oplossing nieuws

Frank Eijken: ORN-taken bij Ster onderbrengen was enige duurzame oplossing

Per 1 januari 2024 worden de taken van Omroep Reclame Nederland (ORN) bij de Ster ondergebracht, meldden Ster en ORN op 3 oktober 2023.

ORN is tot eind december 2023 nog verantwoordelijk voor de landelijke verkoop van reclamezendtijd op de gezamenlijke regionale publieke omroepen voor radio, televisie en online.

De regionale omroepen blijven zelf de regionale verkoop doen, waarbij de omroepen in Flevoland (Omroep Flevoland), Noord-Holland (NH) en Utrecht (RTV Utrecht) onder de noemer FUNHA sinds 1 november 2020 hun commerciële activiteiten hadden gebundeld. Volgens ORN-directeur Frank Eijken is er een verdere clustering gaande: zo brengt Omroep Zeeland zijn reclameactiviteiten onder bij Omroep Brabant.

Ster, die de wettelijke taak heeft de reclamezendtijd te verkopen van de NPO, zal alle landelijke reclame via radio, televisie en digitale uitingen verkopen

Toekomstbestendig

Frank Eijken stelt desgevraagd dat de beslissing te maken heeft met het gegeven dat lineair kijken afneemt en het lastiger is om marketing en research efficiënt te blijven uitvoeren als kleinere organisatie. De vraag rees hoe dit op langere termijn toekomstbestendig is te maken.

Het initiatief om de landelijke verkoopfunctie van de regionale publieke omroepen bij Ster onder te brengen, komt van Frank Eijken zelf. Hij heeft de steun van alle 13 regionale omroepen.

Bij geclusterd of gebundeld inkopen in bepaalde regio’s speelt ORN nog een intermediaire rol, maar die komt te vervallen. Er komt een sociaal plan voor de 11 medewerkers die nog bij ORN werken; zij gaan niet automatisch over naar de Ster.

Verdeelsleutel

De verdeelsleutel voor NH, Omroep West, RTV Rijnmond, Omroep Gelderland, Omroep Zeeland, Omroep Brabant, L1, Omroep Flevoland, Omrop Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost en AT5 blijft hetzelfde en is gebaseerd op bereik en grootte van de desbetreffende omroep.

Frank Eijken zegt zijn eigen rol te zullen afbouwen in 2024, en uiteindelijk zal hij geen functie meer  zal hebben. De 13 omroepen gaan richting Ster zelf de aansturing en afspraken beheren. ORN zal terugtreden uit Screenforce en Audify, de brancheorganisaties die de belangen van exploitanten van reclame op respectievelijk televisie en radio behartigen. Ster, die al vertegenwoordigd is in beide organisaties, zal ook de regionale rol daarin vertegenwoordigen.

Omzet onder druk

Frank Eijken erkent dat de omzetcijfers van ORN onder druk staan. Per 1 maart 2023 hebben de regionale publieke omroepen online het cookieloos adverteren geïntroduceerd in hun digitale uitingen in navolging van Ster/NPO, die hier in 2020 mee stopten. Cijfers wil Frank Eijken niet noemen, maar hij spreekt wel van een forse daling van de online-omzet.

Bij met name de televisie staat de kijktijd onder druk, met als gevolg een omzetdaling. ORN publiceert geen (omzet)cijfers. Naar verwachting worden de cijfers over de landelijke verkoop op de regionale publieke omroepen voor het eerst bekendgemaakt in het Ster-jaarverslag 2024, dat in mei/juni 2025 verschijnt. 

www.orn.nl

www.ster.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Verlenging concessie NPO van demissionaire regering stuit op weerstand PVV/VVD/NSC/BBB

05-04-2024 | 16:04:00
Demissionair staatssecretaris Fleur Gräper-Van Koolwijk (D66) wil haar plan doorzetten om de bestaande concessie van de NPO met twee jaar tot 1 januari 2029 te laten verlengen. De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn hier echter tegen

He wat leuk! Een bericht van....de bvA die opkomt voor de NPO (en Ster)

29-03-2024 | 19:02:00
Henriette van Swinderen, algemeen directeeur van bvA heeft een open brief geschreven aan de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol om de NPO (en de Ster) een hart onder de riem te steken

HEMA en Hotel L’Amour winnen Ster Gouden Loeki 2023, Alfred en Dentsu Creative runners-up

15-03-2024 | 00:12:00
HEMA en Hotel L'Amour hebben met hun kerstcommercial de Ster Gouden Loeki gewonnen. De zilveren en bronzen award waren respectievelijk voor Calvé (Alfred) en KPN (Dentsu Creative)

Talpa Media Solutions en Ad Alliance verhogen tarieven na daling kijktijd

05-03-2024 | 18:24:00
Talpa Media Solutions verhoogt zijn tarieven met 3 procent per mei 2024. Daarbij heeft het reclameverkoopbedrijf van Talpa Network aangekondigd een NMO-index te introduceren. Ster verhoogt zijn tarieven niet; Ad Alliance komt ook met een tariefsverhoging

Ster Gouden Loeki: finalisten bekend

12-02-2024 | 20:23:32
De Ster heeft de finalisten bekend gemaakt voor de Ster Gouden Loeki. Alzheimer Nederland, Calvé, Dove, Heineken, Hema, Interpolis, KiKa, KPN, Lidl en Toyota dingen mee voor de Gouden Loeki
 

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief