Marketing Report
Kink bezat twee geheime uitzendlicenties van het Commissariaat voor de Media nieuws

Kink bezat twee geheime uitzendlicenties van het Commissariaat voor de Media

Kink was de partij die twee geheime uitzendlicenties in handen had van het Commissariaat voor de Media. Een uitzendlicentie van het Commissariaat voor de Media was een voorwaarde om mee te mogen doen aan de FM/DAB+-frequentieveiling, die per 1 september jl. leidde tot de huidige situatie in het radiolandschap. Er waren geen andere partijen die geheime uitzendlicenties hadden aangevraagd.

Deze licenties zouden geheim blijven tot na de frequentieveiling en uiteindelijk ook anoniem blijven als de licentiehouder geen frequenties zou verkrijgen. De minister van Economische Zaken en Klimaat verzocht het Commissariaat voor de Media deze constructie mogelijk te maken, waar het Commissariaat voor de Media in eerste instantie in mee ging.

Beroepsprocedure

In een beroepsprocedure omtrent de Wet Open Overheid heeft Kink ervoor gekozen om zichzelf openbaar te maken, maar de namen van de beoogde programmakanalen houdt Kink geheim. Eerder redeneerde het Commissariaat voor de Media dat het geheimhouden het belang van het goed functioneren van de Staat, andere publiekrechtelijke lichamen of bestuursorganen zwaarder weegt dan het destijds openbaar maken hiervan. Daarbij zou het zijn gegaan om concurrentiegevoelige en bedrijfsvertrouwelijke informatie. Ook zou het functioneren van de veiling (achteraf) in het geding komen. Getuige het gegeven dat Kink zichzelf kenbaar heeft gemaakt, gaat deze redenering niet (meer) op.

Kink

Kink weigert bij monde van Jan Hoogesteijn elk commentaar anders dan dat deze zelfstandig aan de frequentieveiling heeft meegedaan. Het radiostation van Leon Ramakers zou bij de veiling hebben geprobeerd drie frequentiekavels te verkrijgen, blijkt uit onafhankelijke bronnen waaronder het Nederlandstalige kavel (100% NL van Mediahuis Radio) en de kavels waar Radio4All en JOE (DPG Media) de winnaars van zijn. Kink zou daarbij bij de verschillende kavels relatief snel zijn afgehaakt.

Overigens is alleen van een andere partij bekend dat die overwoog mee te doen met de frequentieverdeling: Global. Deze had ook uitzendlicenties verkregen van het Commissariaat voor de Media, maar dan in het openbaar.

6 uitzendlicenties

Kink heeft momenteel zes uitzendlicenties van het Commissariaat voor de Media, waarbij het met vier stations landelijk via DAB+ en internet uitzendt: Kink, Kink 80s, Kink 90s en Kink Distortion. De hoofdzender Kink zendt per 23 januari 2024 uit op FM in de Randstad op de tot 1 september 2025 verhuurde capaciteit van Radio Decibel (Perry Oerlemans). Wat de radiozender van plan is met een programmakanaal onder de naam Cream, dat op 12 oktober 2023 zijn licentie kreeg, is onduidelijk. Kink wil ook hierover geen informatie geven. Het DAB+- en online-station K-Rock werd op 1 december gestopt om plaats te maken voor Kink 90s.

Rechtszaken

Kink voert momenteel rechtszaken tegen de minister van Economische Zaken en Klimaat omtrent de licentieverdeling en met name tegen Talpa Network, Mediahuis Radio en Radio4all. Onlangs verklaarde Jan Hoogesteijn aan het ANP nog na te denken over een rechtszaak tegen de minister over de deelname van Talpa Network en Mediahuis Radio aan de veiling, of dit wel toegestaan is. In de optiek van Jan Hoogesteijn is sprake van ongeoorloofde (maar door ACM en RDI positief beoordeelde) verbondenheid doordat de reclame via One Media Sales gezamenlijk wordt geëxploiteerd.

Kink laat zijn reclame via ePower Sales exploiteren, waarbij ook de landelijke reclame van een aantal regionale commerciële zenders ingekocht kan worden.

www.cvdm.nl

www.kink.nl

 

Lees ook:

[DutchMedia Podcast]: Kink op FM, Paramount, staatssecretaris, Talpa Network, Ad Alliance en meer

16-01-2024 | 18:49:00
David de Jong en Taco Jelgersma maken DutchMedia Podcast. In deze podcast gaan zij in op actuele onderwerpen uit de wereld van media, marketing en telecom

Kink per 23 januari 2024 op FM in de Randstad; Radio Decibel gaat online verder

12-01-2024 | 13:30:00
iKink zal per dinsdag 23 januari 2024 via FM uitzenden via frequenties in Amsterdam, Alkmaar, Utrecht, Rotterdam, Den Haag waar thans Radio Decibel op te horen is

Radiozender Kink procedeert tegen minister over Talpa Network, Mediahuis Radio en Radio4All

11-12-2023 | 08:37:00
Radiozender Kink is juridische procedures gestart tegen de demissionair minister Micky Adriaansens van EZK gestart over de veiling van radiofrequenties en de vergunningverlening aan de radiostations van Talpa Network, Mediahuis Radio en Radio4All

Radionieuws: Sublime wijzigt, Kink 90s vervangt K-Rock en meer wijzigingen bij Mediahuis Radio

01-12-2023 | 12:26:00
Het alternatieve radiostation Kink is gestart met het themastation Kink 90s waar alternatieve muziek uit de jaren ’90 te horen is via DAB+ en internet. De radiozender vervangt de radiozender K-Rock die met non-stop classic rockmuziek op 29 maart 2022 van start ging op DAB+ en internet

Kink onderhandelt over overname FM-zenders van Decibel in Randstad

24-10-2023 | 15:16:00
De alternatieve radiozender Kink onderhandelt met de eigenaar van de FM-frequenties van radiozender Decibel met als doel om Kink daarop te laten uitzenden. Dit heeft Marketing Report vernomen van verschillende onafhankelijk van elkaar staande bronnen
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.