Georgette Schlick (Fremantle): Producenten moeten zich opnieuw uitvinden

Georgette Schlick (Fremantle): Producenten moeten zich opnieuw uitvinden

Tv-producenten moeten hun businessmodel opnieuw uitvinden. Met deze boodschap kwam Georgette Schlick, CEO Noord Europa van tv-producent Fremantle (onderdeel van RTL Group) tijdens het evenement rondom de Binge  Awards 2024.

Georgette Schlick gaf aan dat er een enorme verandering gaande is in de videowereld waarbij streamingdiensten bezig zijn met een consolidatieslag en de (oorspronkelijk lineaire) zenders te maken hebben met minder volume en lagere budgetten door het verlies van kijkers. Dit is een grote uitdaging voor producenten.

Volgens de directeur van Fremantle zijn samenwerkingen van kleine en grote producenten van belang, moet veel efficienter (goedkoper) geproduceerd worden en moet men kijken naar het verbreden van het portfolio. Daarbij benadrukt Georgette Schlick dat de huidige situatie maakt dat er ook gewerkt moet gaan worden op manieren die men zelf niet wilde, oftewel alles is geoorloofd.

Georgette Schlick: “Het is daarbij geen kwestie van kwalitatief minder goed produceren, aangezien kijkers een bepaalde kwaliteit verwachten. Het is wel moeilijker omdat het volume omlaag is gebracht en je nu eenmaal met een bepaalde hoeveelheid mensen en middelen nodig hebt om kwalitatieve producties te maken. Het is niet enkel een Nederlandse tendens, iedere producent heeft hier wereldwijd mee te maken.”

“Wanneer je naar de producties in Scandinavië kijkt, die worden direct tmet een wereldwijde insteek gemaakt en verkocht. De kwaliteit is hoger. Als je de mindset wijzigt en vanaf scratch met internationale mensen werkt die anders naar producties kijkt, dan is dat een manier om content weer ten gelde te maken. In Nederland denkt men soms internationaal verkopen zou leuk erbij zijn in plaats het vanaf de start als inzet meenemen.”

Volgens Georgette Schlick moet in de industrie nagedacht worden hoe we over 5 jaar kwalitatief beter zijn dan nu en moet de hele business ervoor zorgen dat het zich opnieuw uitvindt, opdat deze goed kan voortbestaan. FAST (Free Ad Supported streaming television) is een manier om in te spelen op veranderende behoeftes en om content weer ten gelde te maken. Fremantle doet dat bijvoorbeeld met een Baywatch kanaal. Wel verwacht Georgette Schlick daar waar partijen nu experimenteren er een shake out zal komen in het aanbod van FAST.  In Nederland is FAST nog niet zo groot, maar elders in Europa en met name de Verenigde Staten is dat wel een steeds groter wordend fenomeen.

Videoland: Ellen van den Berghe

Ellen van den Berghe, CMO van RTL Nederland (waaronder Videoland) gaf aan het vermoeden te hebben dat Netflix twee keer zo veel abonnees heeft als Videoland. Videoland telde op 1 januari jl. 1,221 miljoen abonnees.  Videoland zegt zich komende periode ook meer te richten op een ouder publiek (50+-ers) en meer breed Nederlands drama te willen maken. De serie Maxima, waarvan een tweede serie is besteld, is inmiddels in 30 landen verkocht. Videoland wil zich overigens verder focussen op live content waaronder sport en stelde dat de in 2020 gestarte reclameversie het goed doet. Toch is er nog geen voldoende omzet om het terug te verdienen.

Uit cijfers van RTL Group blijkt dat RTL Nederland voor Videoland 71 miljoen aan contentbestedingen had in 2023, 118 miljoen euro aan streamingomzetten deed bij Videoland en 3 miljoen aan startupverliezen had.

www.fremantle.nl

www.videoland.com

www.rtl.nl

www.rtl.com

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Vacatures] Fiction Valley zoekt een Coördinator Production Fiction

07-06-2024 | 10:39:00
Fiction Valley is per direct op zoek naar een Coördinator Production Fiction -Fulltime

[Vacatures] Fremantle zoekt een HR Adviseur

28-05-2024 | 07:58:00
Fremantle is per direct op zoek naar een HR Adviseur (32 - 40 uur)

[Vacatures] Blue Circle (Part of Fremantle) zoekt een Castingredacteur

16-05-2024 | 08:44:00
Blue Circle (Part of Fremantle) is per direct op zoek naar Castingredacteur

[Vacatures] Blue Circle (Part of Fremantle) zoekt een Booker (films en series)

16-05-2024 | 08:24:00
Blue Circle (Part of Fremantle) is per direct op zoek naar Booker (films en series)

[Vacatures] Fremantle zoekt een Project Controller

19-04-2024 | 08:35:00
Fremantle is per direct op zoek naar een Project Controller
 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.