Gevelrestauratie Koninklijk Theater Tuschinski van start

Gevelrestauratie Koninklijk Theater Tuschinski van start

De gevel van het Koninklijk Theater Tuschinski, cultureel erfgoed in Amsterdam, ondergaat vanaf begin mei een renovatie. In opdracht van Pathé wordt het monumentale pand gerestaureerd, met behoud van het karakter. Drones zijn ingezet om alle tegels los in kaart te brengen en te kunnen renoveren. Hierdoor kunnen bezoekers ook de komende 100 jaar blijven genieten van het theater. Elk detail wordt behouden in de gevel, die wordt gekenmerkt door de Art Deco architectuur met zijn symmetrische opbouw en keramische decoraties. Het theater blijft geopend gedurende de werkzaamheden.

Tegelonderhoud met drones

Het renovatieproject omvat verschillende aspecten, waarbij het onderhoud aan de rijk gedecoreerde voorgevel een essentieel onderdeel vormt. De nadruk zal liggen op het voegwerk, de kozijnen, het koperwerk, de ornamenten en de tegels. Met behulp van drones zijn de voorgevel en torens geïnspecteerd op loszittende of beschadigde tegels. Na deze inspectie zijn gedetailleerde tekeningen opgesteld waarop de schade is gemarkeerd. De beschadigde tegels zullen vervolgens worden hersteld, inclusief het gebruik van koud glazuur om scheuren te repareren. 

Deze restauratiewerkzaamheden maken deel uit van een groter geheel, waarbij ook het metselwerk en het herstel van het lood- en zinkwerk op de daken en achterzijde van het gebouw worden aangepakt. Het honderd jaar oude theater kenmerkt zich door een combinatie van verschillende architecturale stijlen, waaronder Jugendstil, Art Deco en de Amsterdamse School, die allemaal zorgvuldig behouden blijven tijdens de renovatiewerkzaamheden.

Foto's oude gevels zichtbaar op steigers

Gedurende de renovatie worden de steigers van het theater versierd met foto's van de oude gevels van het theater, als eerbetoon aan zijn geschiedenis en artistieke erfenis. Het theater blijft geopend gedurende de werkzaamheden die in het tweede kwartaal van 2024 plaatsvinden.

Eerdere verbouwingen

De unieke sfeer en stijl van Koninklijk Theater Tuschinski zijn gedurende de afgelopen eeuw zo goed mogelijk bewaakt. Sinds Pathé meer dan 25 jaar geleden het beheer overnam, zijn alle zalen zo veel mogelijk teruggebracht naar hun originele stijl. Hierbij zijn ook de originele wandschilderingen van Pieter den Besten in zaal 2, die tijdens een brand in de Tweede Wereldoorlog verloren gingen, gereconstrueerd. De grandeur van de twintiger jaren is daardoor nog meer voelbaar in dit theater.

Gereed voor de komende 100 jaar

Ontworpen als een oase van luxe door Abraham Tuschinski, heeft het Koninklijk Theater Tuschinski zijn belofte van historische grandeur en moderne technologie waargemaakt sinds de opening van 1921. Het is een icoon van de Nederlandse filmwereld en een bekend begrip in de internationale filmindustrie. In 2021 nog uitgeroepen tot mooiste bioscoop ter wereld door Time Out Magazine, blijft Tuschinski een topbestemming voor Nederlandse en internationale filmvertoningen van de hoogste kwaliteit. Pathé zet zich in om de erfgoedwaarde te behouden en te versterken, zodat ook de komende 100 jaar luxe en genot voor iedereen toegankelijk blijft in dit bijzondere theater.

www.pathe.nl

Lees ook:

Pathé Spuimarkt wordt op 24 juli Deadpool & Wolverine theater

12-06-2024 | 12:36:00
Pathé Spuimarkt in Den Haag organiseert op woensdag 24 juli samen met The Walt Disney Company als enige Nederlandse bioscoop om 09:00 uur de vertoning van de  Deadpool & Wolverine-film met Ryan Reynolds en Hugh Jackman tijdens een grote publiekspremière

Vlimse ontwikkelt merkcampagne voor Intertoys: Go Play

11-06-2024 | 13:22:00
De merkgerichte campagne zal zichtbaar zijn op TV, radio, bioscoop, online video, social, print en outdoor.

Samsung presenteert campagnevideo met Disney en Pixar

05-06-2024 | 10:57:55
Samsung laat zien hoe mensen met de Bespoke AI wasmachines en drogers aan de emotionele achtbaan van de was kunnen ontsnappen

[Interview] Mascha Colmans-De Graaf (Jean Mineur Mediavision): attentiewaarde/aandacht is een grote driver voor merkbekendheid 

31-05-2024 | 13:17:00
Mascha Colmans-De Graaf is Sales Manager bij Jean Mineur Mediavision. We spreken haar over onder meer de Bioscoopmonitor 2023 en het recente onderzoek van GroupM over de impact van bioscoop(reclame)

Nederlands Film Festival 2024 opent met première Witte flits

30-05-2024 | 11:17:00
De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Na ruim twintig jaar psychisch lijden krijgt een jonge man toestemming voor euthanasie
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.