Gezamenlijke actie tegen btw-verhoging media-, sport-, cultuur- en horecasector

Gezamenlijke actie tegen btw-verhoging media-, sport-, cultuur- en horecasector

De media-, sport-, boeken-, cultuur- en horecasector hebben hun krachten gebundeld in een protest tegen een voorgenomen btw-verhoging van de aankomende regering per 2026 in die sectoren. Op maandag 3 juni 2024 verscheen een oranje gekleurde advertentie in onder meer De Telegraaf, Algemeen Dagblad (inclusief regio), NRC, FD, Volkskrant, Trouw en Het Parool. De tekst daarbij is geen hogere btw, je belast er heel Nederland mee met een oproep naar een website te gaan om zich uit te spreken.

Als het aan de aankomende coalitiepartijen ligt zal in 2026 de btw voor de media-, sport-, recretatie-, cultuur- en mediasector worden verhoogd van 9 procent naar 21 procent.

De campagne is opgezet door partijen als NOC-NSF, KNVB, Koninklijke Horeca Nederland, Kunsten '92, NVJ, NDP Nieuwsmedia, CPNB, Federatie Cultuur, Federatie Creatieve Industrie, De Creatieve Coalit,e Kunstenbond, VVEM, De Zaak nu, Mediafederatie,  

De initiatiefnemers vinden dat de voorgenomen verhoging van het btw-tarief onvermijdelijk gaat leiden tot hogere prijzen, wat de toegankelijkheid en betaalbaarheid van sport, media, boeken, cultuur en horeca voor het publiek onder druk zet. 

De initiatiefnemers roepen op de oranje advertentie van het bondgenootschap uit te knippen en op het raam van huis, kantoor, atelier, sportschool, hotel, muziekschool of waar dan ook te plakken. Ook wordt opgereoepen een selfie te delen op social media met een foto de advertentie. 

Met de actie willen de verschillende sectoren de politiek onder druk zetten om de maatregel terug te draaien. Afzonderlijke brancheorganisaties hadden al een aantal petities opgezet.

www.geenhogerebtw.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.