Marketing Report
Grand Prix Radio mogelijk uit NMO Luisteronderzoek nieuws

Grand Prix Radio mogelijk uit NMO Luisteronderzoek

Grand Prix Radio wordt mogelijk uit de rapportage gehaald bij het NMO Luisteronderzoek.Dit naar aanleiding van de ogenschijnlijk hoge cijfers die waarschijnlijk verklaard kunnen worden door het meetellen van de audio van de tv-uitzendingen bij Viaplay en F1 TV Pro.

Daar is veel kritiek op gekomen bij het NMO. Gebleken is dat de beluistering van Grand Prix Radio tijdens Formule 1-weekenden alsmede NPO Radio 2 tijdens het Eurovisie Songfestival bijzonder hoog was waardoor deze de marktaandelen van andere zenders beïnvloeden. Gebleken is dat tv-evenementen die gelijktijdig op de radio worden uitgezonden thans niet gefilterd worden waardoor het tv-geluid als radiogeluid telt. Hierdoor worden relatief hoge marktaandelen gerapporteerd.

Desgevraagd zegt Patricia Kruiniger-Sonius, directeur onderzoek van NMO het volgende tegenover Marketing Report daarover:

"We zijn nu bezig om encoding op te zetten voor Grand Prix Radio, dit vereist een investering en er moet techniek besteld worden. Hier zitten lange levertijden aan die door de leverancier niet concreet worden gemaakt aan ons, vandaar dat we het houden bij binnenkort. Wij zetten alles op alles om dit te versnellen.

Totdat encoding is ingeregeld weten we pas 100 procent zeker dat het cijfer van Grand Prix Radio echt te hoog is en gebasseerd is op simulcast van de tv-uitzending (ondanks dat het geluid niet identiek is kan om verschillende redenen wel simulcast ontstaan). Onze analyses die we nu kunnen doen vermoeden dit, maar kan pas bevestigd worden door encoding.

Grand Prix Radio uit rapportage halen totdat dit geregeld is, hebben wij vanuit NMO weken geleden als optie al voorgesteld, maar is een bevoegdheid die aan het NLO-bestuur is."

Overigens wordt de Vlaamse versie van Grand Prix Radio gemeten bij NMO, aangezien de Nederlandse versie de Formule 1 niet mag uitzenden (de audiorechten zitten bij DPG Media).

www.nationaalmediaonderzoek.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.