[Grow by DPG Media] Bouw in 4 stappen je eigen communitystrategie
In het eerste deel van deze serie heeft DPG Grow het belang en de waarde van online communities voor merken belicht. Maar hoe begin je nu met het opzetten van zo'n community? In dit tweede artikel van Grow van DPG Media wordt er dieper ingegaan op de praktische stappen die nodig zijn om een eigen community te starten. Of je nu een klein bedrijf bent dat net begint of een gevestigde organisatie die een nieuwe strategie wil uitrollen, helpt Media je met vier stappen op weg naar succes!
1. Definieer de doelstellingen van jouw community
Een veelvoorkomende valkuil bij het opzetten van een community is het ontbreken van concrete doelstellingen. Vaak heeft men het over vage termen zoals betrokkenheid, loyaliteit of engagement. In plaats daarvan kunnen we veel beter kijken naar meetbare doelen, zoals beantwoorde vragen, tijdsbesparing of het genereren van leads. Ondanks dat een community aan meerdere doelstellingen kan bijdragen, is het aan te raden om in de beginfase niet te veel doelen na te streven. Concentreer je op een aantal specifieke doelen die zowel voor jou als voor je community van waarde zijn en die je direct kunt koppelen aan meetbaar gedrag en resultaten.
CMX heeft het SPACES-model ontwikkeld. Dit is een handig hulpmiddel dat jou kan helpen bij het definiëren van doelstellingen voor jouw community. Het model bestaat uit zes hoofdcategorieën en de meeste communities vallen onder één of meer van deze categorieën. Als je naar het SPACES-model kijkt, vraag jezelf dan vooral af welke communitydoelen het meest in lijn zijn met jouw zakelijke doelstellingen. Een goed begin is het halve werk!
2. Breng de behoeften van je doelgroep in kaart
Al die voordelen van een community klinken natuurlijk als muziek in de oren, maar om deze voordelen te realiseren dien je ook waarde te leveren voor de leden. Als merk bouw je geen loyaliteit op door verkopen te stimuleren, maar juist door je doelgroep te helpen bij hun behoeften. De doelgroep moet zich tot op zekere hoogte verbonden voelen met waar het merk voor staat en enthousiast worden over wat de community hen kan bieden. Tegenwoordig vragen zoveel verschillende dingen onze aandacht. Waarom zou iemand tijd willen besteden binnen jouw community? Als je onderzoekt wie jouw doelgroep is én wat hun behoeften zijn, kun je hier het antwoord op vinden.
Veel merken beschikken al over aardig wat data over hun doelgroep, zoals leeftijd, geslacht, locatie en/of rol (klant, collega, zakelijke partner). Voor het opbouwen van een community is het heel belangrijk om informatie te verzamelen over het gedrag van jouw doelgroep.
Onderzoek het gedrag van jouw doelgroep aan de hand van vragen:
- In welke onderwerpen ben je geïnteresseerd?
- Hoelang ben je al klant of lid?
- Zijn er eventuele concurrenten waar je al vindt wat je zoekt?
- Wat vind je nuttig (aan de community) en waar loop je tegenaan?
- Waarom heb je interesse in onderwerp x, y of z?
- Heb je voorkeur voor bepaalde platformen en/of communicatiemiddelen?
3. Verwerk waardevol gedrag in een strategie
Nu je jouw doelen hebt gedefinieerd en weet wat de behoeften van je doelgroep zijn, kun je gaan sturen op de overlappende ‘sweet spot’.
Stel dat je doelgroep aangeeft behoefte te hebben aan gesprekken met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen, en er tegelijkertijd belangrijke doelstellingen binnen het merk zijn om de klantenservicekosten te verlagen en de SEO te verbeteren, dan is het focuspunt het creëren van een platform waar leden elkaar kunnen vinden en helpen. De onderlinge ondersteuning die plaatsvindt verlicht de last voor de klantenservice terwijl de discussies en veelgestelde vragen bijdragen aan een betere SEO-prestatie door meer verkeer te genereren.
Een praktijkvoorbeeld van zo’n ‘sweet spot’ is de AutoWeek-community: uit onderzoek bleek dat veel leden behoefte hebben aan het lezen van ervaringen van anderen over specifieke auto's en op zoek zijn naar antwoorden op vragen. Dit sluit perfect aan bij het doel van AutoWeek om zich te profileren als aankoopadviesplatform en het aantal gebruikersrecensies te verhogen. Een strategie waar nu flink op wordt ingezet!
4. Mankracht, platform én budget
Je hebt nu een goed beeld van de potentiële waarde die een community voor jouw merk kan hebben. Nu kun je beslissen of je hierin wilt investeren. Het opbouwen van een community vergt veel werk, er is geen garantie voor succes en de benodigde investeringen worden vaak onderschat. De volgende stappen zijn het kiezen of bouwen van een platform, het opstellen van communityrichtlijnen en regels en het aanwijzen van stakeholders binnen je merk om de community tot een succes te maken.
Door deze vier stappen te volgen leg je de basis voor een effectieve communitystrategie die zowel jouw merk als je klanten ten goede komt. Door te investeren in de juiste middelen, kun je op basis daarvan een platform creëren dat niet alleen je bedrijfsdoelen ondersteunt, maar ook je klanten inspireert en engageert.
Volg Marketing Report op LinkedIn! Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
[Grow by DPG Media] Geslaagde campagnes creëren? Examenbundel leert je hoe je een optimaal resultaat bereikt
[Grow by DPG Media] Do’s en don’ts bij een crossmediale-strategie
[Grow by DPG Media] Dit is het succesverhaal van Joe Public: Bureau van het jaar
[Grow by DPG Media] Oktober woonmaand in aantocht: wat zijn de interesses van de Nederlandse consument?
[Grow by DPG Media] Hilmar Mulder en Marieke Wolthers over het MMA Magazine Media Factbook 2024
Gepubliceerd door: Daan Dekkers