Marketing Report
[Grow by DPG Media] De hartslag van Nederland: Ons uitgavenpatroon als gevolg van de inflatie nieuws

[Grow by DPG Media] De hartslag van Nederland: Ons uitgavenpatroon als gevolg van de inflatie

Afgelopen jaar steeg de inflatie met 3,8 procent. Veel lager dan het recordjaar in 2022, maar nog steeds bovengemiddeld hoog. Nu het leven nog duurder wordt en de koopkracht blijft dalen, wat betekent dit dan voor het uitgavenpatroon van Nederlanders? Hoe bewust zijn zij van hun aankopen? En hoe zit het met financiële onzekerheid? Om daarachter te komen deden wij samen met Panel Inzicht een grootschalig doelgroeponderzoek De hartslag van Nederland. Benieuwd naar de resultaten? Je leest het in dit artikel van Grow van DPG Media.

Bezuinigingen op uitgaan, kleding en douchen

De stijgende inflatie heeft Nederlanders aangespoord om hun uitgavenpatroon flink onder de loep te nemen. Zo let maar liefst 76 procent van de Nederlanders erg op de uitgaven die zij doen. Waar we als gevolg van de inflatie het meest op bezuinigen ten opzichte van een jaar geleden zijn met name uitgaan en uiteten (40%), het kopen van kleding (40%) en de tijd die we onder de douche staan (34%). Ook kiest men andere manieren van reizen. Zo pakt bijna één op de drie Nederlanders minder vaak de auto dan een jaar geleden. Fietsen en wandelen doen we juist vaker (33%). Over het algemeen bezuinigen ouderen flink, waar jongeren, 20- tot 30-jarigen, dat het minst doen.

Geen impulsaankopen, maar bewuste keuzes

Nederlanders blijken zich erg bewust van hun aankopen. Zo overweegt de meerderheid (65%) hun aankopen uitgebreid, slechts 16 procent doet impulsieve aankopen. Vooral jongeren lijken makkelijker geld uit te geven dan ouderen en datzelfde geldt voor stedelingen: in de stad geeft men makkelijker geld uit dan mensen die in een dorp wonen. Goedkoop is duurkoop lijkt daarnaast niet vaak van toepassing. Zo gaan de meeste Nederlanders liever voor de beste kwaliteit (42%) dan voor de laagste prijs (32%). 

Financiële zorgen onder jongeren

Met de toenemende inflatie komt ook financiële onzekerheid. Ruim één op de drie Nederlanders (38%) heeft financiële zorgen. Vooral onder 20- tot 30-jarigen zijn deze zorgen groot. Zo maakt maar liefst de helft van deze groep zich zorgen over zijn of haar financiële situatie. 

Dennis Hoogervorst, onderzoeksexpert bij DPG Media: "De jongere doelgroep, vooral 20- tot 30-jarigen, blijken het minst kostenbewust. Naast dat deze groep vaak minder verdient dan de oudere leeftijdsgroepen, valt er nog een hoop voor hen te winnen."

www.dpgmediagroup.com/grow

 Lees ook:

[Grow by DPG Media] Huishoudens zeer tevreden over hun boodschappenproces

20-02-2024 | 10:45:00
Onderzoek van DPG Media en Panel Inzicht naar gezinspraak in fmcg-markt

[Grow by DPG Media] Een blik op wat Nederlanders echt blij maakt

16-02-2024 | 09:35:42
De meeste Nederlanders worden gelukkig van zaken als eten, familie en vrienden, maar de meningen over het geluk dat social media hen brengen zijn verdeeld

[Vacatures] DPG Media Masters zoekt een Copywriter Automotive - Amsterdam

12-02-2024 | 10:01:00
DPG Media is per direct op zoek naar een Copywriter Automotive - Amsterdam

[Grow by DPG Media] Nederlanders oriënteren zich langer voor vakantie en gaan vaker op reis

19-01-2024 | 08:58:32
Uit onderzoek van DPG Media en Panel Inzicht blijkt dat Nederlanders zich steeds langer van tevoren op een vakantie oriënteren

[Grow by DPG Media] ANA Programmatic Supply Chain Study: Cheap reach is the name of the game

22-12-2023 | 10:57:00
The ANA found that only 36 cents of every dollar entered into a Demand Side Platform (DSP) reaches the consumer

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.